«Το ταίρι», της Άλλυ Κόντιε - «Matched», by Ally Condie .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το ταίρι», της Άλλυ Κόντιε – «Matched», by Ally Condie

Η ελευθερία επιλογής, το αυτεξούσιο, δεν υπάρχει πια. Η Κοινωνία αποφασίζει τα πάντα για τα μέλη της. Τι δουλειά θα κάνεις, ποιον θα παντρευτείς, πότε επιτρέπεται να κάνεις παιδιά. Όλοι ξέρουν ότι έτσι είναι […]

Γράφει: Matia Gr
«Το ταίρι», της Άλλυ Κόντιε – «Matched», by Ally Condie

Το ταίρι

Η ελευθερία επιλογής, το αυτεξούσιο, δεν υπάρχει πια. Η Κοινωνία αποφασίζει τα πάντα για τα μέλη της. Τι δουλειά θα κάνεις, ποιον θα παντρευτείς, πότε επιτρέπεται να κάνεις παιδιά. Όλοι ξέρουν ότι έτσι είναι καλύτερα. Οι Αξιωματούχοι αποφασίζουν για όλη την Κοινωνία και η -εξαιρετικά σπάνια- ανυπακοή τιμωρείται.

Η Κάσια μόλις έκλεισε τα δεκαεπτά της χρόνια και, όπως όλοι στην ηλικία της, θα μάθει ποιος είναι το ιδανικό της Ταίρι. Ιδανικό σύμφωνα με την Κοινωνία. Είναι μια ξεχωριστή μέρα της ζωής της, γι’ αυτό φοράει ένα Πράσινο φόρεμα από μετάξι αντί για τα καφέ ρούχα των μαθητών. Η Κοινωνία ήξερε ότι αυτό το φόρεμα θα διάλεγε η Κάσια από τις επιλογές που είχε…


Στ’ αλήθεια νιώθω όμορφη μ’ αυτό το φόρεμα: φωτεινό πράσινο, ανάλαφρο, με φουντωτή φούστα. Η σπάνια απαλότητα του μεταξιού πάνω στο δέρμα μου με κάνει να νιώθω λεπτεπίλεπτη και γεμάτη χάρη.
Δίπλα μου, η μητέρα και ο πατέρας μου πνίγουν μια κραυγή όταν μπροστά μας εμφανίζεται το Δημαρχείο, φωτισμένο από τα λαμπερά λευκά και μπλε φωτάκια για τις ειδικές περιστάσεις, που μαρτυρούν ότι λαμβάνει χώρα ένας εορτασμός. Ακόμα δεν μπορώ να δω τις μαρμάρινες σκάλες μπροστά στο Δημαρχείο, αλλά ξέρω ότι θα είναι γυαλισμένες και αστραφτερές. Όλη μου τη ζωή περίμενα να ανέβω αυτά τα καθαρά μαρμάρινα σκαλιά και να περάσω τις πόρτες του Δημαρχείου, ένα κτήριο που έχω δει από μακριά αλλά στο οποίο δεν έχω μπει ποτέ.

Στο Δημαρχείο αγόρια και κορίτσια μαζί με τους γονείς τους, περιμένουν να δουν το Ταίρι τους στην οθόνη. Το Συμπόσιο Ταιριάσματος γίνεται ταυτόχρονα σε όλη την Κοινωνία. Τα κορίτσια ακούν το όνομά τους με αλφαβητική σειρά, ενώ τα αγόρια περιμένουν με ανυπομονησία χωρίς να ξέρουν ποίου το όνομα θα ανακοινωθεί ως ταίρι.

Όταν έρχεται η σειρά της Κάσιας κάτι εξαιρετικά σπάνιο συμβαίνει. Η οθόνη που λογικά θα προβάλει την εικόνα εκείνου που έχει επιλέξει η Κοινωνία ως ταίρι της, παραμένει σκοτεινή, και αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει…


Οι ψίθυροι δυναμώνουν γύρω μου σαν πουλιά που χτυπάνε τις φτερούγες τους κάτω από το θόλο του Δημαρχείου. «Το Ταίρι σου είναι εδώ απόψε», λέει η παρουσιάστρια χαμογελώντας. Και οι άνθρωποι γύρω μου χαμογελάνε, και τα μουρμουρητά τους γίνονται πιο δυνατά. Η Κοινωνίας μας είναι τόσο αχανής, οι Πόλεις μας τόσες πολλές, ώστε οι πιθανότητες να είναι το Ταίρι σου κάποιος από την πόλη σου είναι απειροελάχιστες.

«Ο Ζάντερ Τόμας Κάροου».
Στο τραπέζι του ο Ζάντερ σηκώνεται. Μια θάλασσα από προσηλωμένα πρόσωπα και λευκά τραπεζομάντιλα, από λαμπερά κρυστάλλινα ποτήρια και αστραφτερά ασημένια κουτιά απλώνεται ανάμεσα μας.
Δεν μπορώ να το πιστέψω.

Και η Κάσια πίστευε ότι θα της δινόταν η ευκαιρία να φέρει στον κόσμο ένα νέο άξιο μέλος της Κοινωνίας – επειδή η Κοινωνία έχει κάνει τις σχετικές έρευνες και γνωρίζει ποια μέλη της πρέπει να γίνουν Ζευγάρι και πότε ακριβώς πρέπει να κάνουν παιδί.


Αν επιλέξετε να ενωθείτε, το Συμβόλαιο του Γάμου σας θα λάβει χώρα όταν γίνετε εικοσιενός. Έρευνες έχουν δείξει ότι η γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών φτάνει στο αποκορύφωμά της στην ηλικία των είκοσι τεσσάρων. Το Σύστημα Ταιριάσματος έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να επιτρέπει στα Ταίρια να αποκτούν τα παιδιά τους κοντά σε αυτή την ηλικία – παρέχοντας τις μεγαλύτερες πιθανότητες ενός υγιούς απογόνου.

Αυτό εξασφαλίζει μια μακροχρόνια ζωή χωρίς ασθένειες και κατά συνέπεια χωρίς “περιττή” σπατάλη πόρων για την Κοινωνία. Με άλλα λόγια μια ζωή, κομμένη και ραμμένη στις επιταγές της Κοινωνίας, η οποία έχει περιορίσει ακόμη και τις επιλογές διασκέδασης. Για παράδειγμα υπάρχουν μόνο Εκατό Ποιήματα, μόνο Εκατό Τραγούδια κτλ, τα μόνα που έχουν διατηρηθεί επίσημα από τον προηγούμενο πολιτισμό, τα μόνα που είναι νόμιμα για τους πολίτες.

Η μεγαλειώδης βραδιά του Ταιριάσματος τελείωσε κι από εκείνη έχουν μείνει μόνο οι όμορφες αναμνήσεις και μια μικροκάρτα που περιέχει στοιχεία και φωτογραφίες σχετικές με το Ταίρι της, τον Ζάντερ. Όταν την επόμενη ημέρα η Κάσια ενεργοποιεί τη μικροκάρτα, για μια στιγμή σβήνει η οθόνη και στην θέση της φωτογραφίας του Ζάντερ, εμφανίζεται ένα άλλο πρόσωπο, που ανατρέπει τη ζωή και τα πιστεύω της Κάσιας.

Η Κοινωνία είναι μια Δυστοπία, ένας κόσμος δηλαδή όπου κυριαρχεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς και τα πάντα, το επάγγελμα που θα ακολουθήσει κάποιος, η διασκέδαση με την οποία θα περάσει τις ελεύθερες ώρες του, ως και το είδος και η ποσότητα του καθημερινού του φαγητού, ελέγχονται από αυτό. Η συγγραφέας με το εν λόγω μυθιστόρημα, μας ανοίγει μια πόρτα σε έναν σκοτεινό κόσμο που και μόνο η ελάχιστη πιθανότητα αυτός να υπάρξει στο μέλλον σε γεμίζει με τρόμο και έντονο προβληματισμό. Ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος των βιβλίων Δυστοπίας είναι το 1984 του George Orwell, του κλασικού πλέον συγγραφέα που έχει δημιουργήσει μια σχολή, απ’ την οποία επηρεάστηκαν τόσο η Ally Condie με “Το Ταίρι”, όσο και η Suzanne Collins με τους αγαπημένους και πολυδιαβασμένους Αγώνες Πείνας.

“Το Ταίρι” κυκλοφόρησε τον Ιούλιο 2011, από τις εκδόσεις Πλατύπους, σε μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό το βιβλίο στο επίσημο σάητ Matched-book.com και να το αγοράσετε από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία για να βυθιστείτε στον κόσμο του!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ.

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΑΓΑΠΑΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ.

Η Κάσια πάντα εμπιστευόταν τις επιλογές τους. Είναι χαμηλό τίμημα να πληρώνεις για τη μακροζωία, την τέλεια δουλειά, το ιδανικό ταίρι. Έτσι όταν ο καλύτερος της φίλος εμφανίζεται στην οθόνη Ταιριάσματος, η Κάσια ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο σωστός… μέχρι που βλέπει ένα άλλο πρόσωπο να εμφανίζεται στιγμιαία, πριν η οθόνη σβήσει σε μαύρο. Τώρα η Κάσια βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο αδιανόητες επιλογές: ανάμεσα στον Ζάντερ και τον Κάι, ανάμεσα στη μοναδική ζωή που γνώρισε ποτέ, και ένα δρόμο που ποτέ κανείς δεν τόλμησε να ακολουθήσει -ανάμεσα στην τελειότητα και το πάθος.

Το Ταίρι είναι μια ιστορία για σήμερα με την ηχηρότητα ενός κλασικού έργου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

NEW YORK TIMES BEST-SELLER

“Το Ταίρι είναι μια συναρπαστική δυστοπική ιστορία αγάπης, γραμμένη με την ψυχή ενός ποιητή. Επιτέλους, ένας θαυμαστός καινούριος κόσμος που οι αναγνώστες από το Λυκόφως μέχρι τους Αγώνες Πείνας θα διεκδικήσουν ως δικό τους.”

– Kami Garcia και Margaret Stohl, συγγραφείς των βιβλίων, Όμορφα Πλάσματα και Όμορφο Σκοτάδι.

“Απολύτως συγκλονιστικό. Το Ταίρι απαιτεί να διαβαστεί.”

– Melissa Marr, συγγραφέας της σειράς Wicked Lovely.

“Αυτό το φουτουριστικό παραμύθι αγάπης και ελεύθερης βούλησης ρωτάει: Μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς δικαίωμα επιλογής; Η ιστορία της διαδρομής της Κάσια από την αποδοχή στην επανάσταση σε μαγνητίζει αφήνοντάς σε να ζητάς περισσότερο.”

– Cassandra Clare, συγγραφέας των σειρών, Δαιμονικές Μηχανές και Θανάσιμα Εργαλεία.

“Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι το Ταίρι. Είναι αδύνατον να αφήσεις αυτή τη σαγηνευτική ιστορία αγάπης, που διαδραματίζεται σε έναν ανατριχιαστικό κόσμο όπου όλες οι επιλογές έχουν προβλεφθεί και ακόμη και η αγάπη είναι ελεγχόμενη. Πρέπει να μάθω τι γίνεται μετά. Κι άλλο παρακαλώ! ”

– Carrie Ryan, συγγραφέας των βιβλίων, Το Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια και Κύματα Νεκρών.

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.