«Ο Πέρσι Τζάκσον και η Κατάρα του Τιτάνα», του Ρικ Ραϊόρνταν – «Percy Jackson and the Olympians: The Titan’s Curse», by Rick Riordan

Οι υποτελείς του Κρόνου, του κυρίου των Τιτάνων, συνεχίζουν τα βδελυρά τους σχέδια με σκοπό την ανατροπή των Ολύμπιων και την κυριαρχία του αφέντη τους. Εξαιτίας αυτών των κινήσεων, ο Χείρωνας έχει εξαπολύσει όλους […]

Γράφει: Matia Gr
«Ο Πέρσι Τζάκσον και η Κατάρα του Τιτάνα», του Ρικ Ραϊόρνταν – «Percy Jackson and the Olympians: The Titan’s Curse», by Rick Riordan
Tags

Οι υποτελείς του Κρόνου, του κυρίου των Τιτάνων, συνεχίζουν τα βδελυρά τους σχέδια με σκοπό την ανατροπή των Ολύμπιων και την κυριαρχία του αφέντη τους. Εξαιτίας αυτών των κινήσεων, ο Χείρωνας έχει εξαπολύσει όλους τους Σάτυρους με σκοπό να ανακαλύψουν όσους περισσότερους ημίαιμους μπορούν, για να τους βοηθήσουν στην τελική αναμέτρηση με τις στρατιές του Κρόνου. Και να, τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται στον ορίζοντα. Λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων ο Γκρόβερ ανακαλύπτει δύο αδέρφια -γόνους κάποιου Ολύμπιου- στο Westover Hall…


Το Westover Hall έμοιαζε με κάστρο μοχθηρού ιππότη. Ήταν χτισμένο με μαύρη πέτρα, είχε πύργους, γοτθικά παράθυρα και μια βαρειά ξύλινη δίφυλλη πύλη. Βρισκόταν στην κορυφή ενός χιονισμένου λόφου. Από τη μία μεριά είχε θέα σε ένα απέραντο παγωμένο δάσος και από την άλλη απλωνόταν ένας γκρεμός που έφτανε μέχρι τον γκρίζο ανταριασμένο ωκεανό.

Ο χώρος ήταν τεράστιος. Στους τοίχους κρέμονταν πολεμικές σημαίες και όπλα – παμπάλαιες καραμπίνες, τσεκούρια και άλλα τέτοια. Εννοώ, το ήξερα ότι το Westover ήταν πολεμική σχολή, αλλά όπως και να το κάνουμε, στη διακόσμηση το είχαν παρακάνει λιγάκι.

Αντί όμως ο Γκρόβερ να ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία, και να οδηγήσει τους ημίαιμους στον Χείρωνα και στην Κατασκήνωση, καλεί τον Πέρσυ, την Άναμπεθ και την Θάλεια να τρέξουν να τον συναντήσουν. Γιατί άραγε το κάνει αυτό; Μήπως ο δόκτωρ Άγκαθ, ο γυμνασιάρχης του σχολείου, παίζει κάποιο ρόλο στην απόφαση αυτή του συμπαθούς μας σάτυρου; Βλέπετε -όπως θα διαπιστώσουν οι ήρωες μας με οδυνηρό τρόπο- ο γυμνασιάρχης δεν είναι άνθρωπος αλλά ένας τρομερός Μαντιχώρας. Ένα τρομερό σε εμφάνιση και δύναμη τέρας που εκτός των άλλων, θα τους φανερώσει ότι έχει ξεκινήσει ήδη η μεγάλη εξέγερση των Τεράτων.


«Η εξέγερση των Τεράτων», είπε ο δόκτωρ Άγκαθ και χαμογέλασε μοχθηρά. “Τα χειρότερα και τα πιο ισχυρά Τέρατα αφυπνίζονται σιγά-σιγά. Τέρατα που δεν έχουν δει το φως της γης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Θα σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή – μια καταστροφή που οι θνητοί δεν έχουν γνωρίσει ως τώρα. Και σύντομα θα έχουμε κοντά μας το πιο τρομερό τέρας όλων των εποχών, το τέρας που θα φέρει την πτώση του Ολύμπου!»

Σωστά καταλάβατε. Βρισκόμαστε στον φανταστικό κόσμο του Ρικ Ραϊόρνταν και πιο συγκεκριμένα στο τρίτο βιβλίο της σειράς «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι». Ένα εξαιρετικό βιβλίο -ισάξιο των προηγουμένων- που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010 από τις εκδόσεις Πάπυρος, σε μετάφραση της Αναστασίας Λαμπροπούλου, και φέρει τον τίτλο «Ο Πέρσι Τζάκσον και η Κατάρα του Τιτάνα».

Επιστρέφοντας στα όσα εξελίσσονται στις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος, να σας πω ότι ο τρομερός Μαντιχώρας θα είχε καταφέρει να απαγάγει τους ήρωές μας, μαζί με τους δύο νέους Ημίαιμους – την Μπιάνκα και τον Νίκο, αν δεν είχε επέμβει η θεά του κυνηγιού, η Άρτεμις, μαζί με τις Τοξότριές της. Δυστυχώς όμως για τους ήρωες μας, η επέμβαση της Θεάς δεν κατάφερε να σώσει την Άναμπεθ, η οποία χάθηκε μαζί με το τέρας που βούτηξε στον ωκεανό για να σωθεί.

Τα νέα είναι δραματικά και η κατάσταση των αγαπημένων μας ημίθεων απελπιστική. Όντας στο πλευρό τους η Άρτεμις, ξεκινά ένα μοναχικό κυνήγι-αναζήτηση, ενώ τα παιδιά με την βοήθεια του θεού Απόλλωνα οδηγούνται στην ασφάλεια της Κατασκήνωσης. Η περιπέτεια όμως μόλις άρχισε… Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκέμβρη, όπου θα λάβει μέρος το Συμβούλιο των Ολύμπιων πλησιάζει. Η Άρτεμις δεν έχει δώσει σημεία ζωής, ενώ οι στρατιές του Κρόνου κινούνται πιο γοργά από ποτέ άλλοτε!


«Η Άρτεμη πρέπει οπωσδήποτε να παρεβρεθεί στο Συμβούλιο του Ολύμπου», είπε η Ζωή. «Είναι από τους θεούς που μάχονται για να παρθούν μέτρα ενάντια στα τσιράκια του Κρόνου. Αν απουσιάζει οι θεοί δεν θα πάρουν καμία απόφαση. Άλλος ένας χρόνος θα πάει στράφι και θα χάσουμε την ευκαιρία να προετοιμαστούμε για πόλεμο.»

Είναι ώρα να αναλάβουν για άλλη μια φορά οι αγαπημένοι μας ήρωες δράση, αυτή την φορά με την βοήθεια των Τοξοτριών. Θα τα καταφέρουν να βρουν την Άρτεμη και την αγαπημένη τους Άναμπεθ; Θα μπορέσουν να ανατρέψουν τα σχέδια του Στρατηγού και να αποτρέψουν την κυριαρχία του Κρόνου; Τόσο ο κόσμος των Ολυμπίων όσο και των θνητών βρίσκεται σε μέγιστο κίνδυνο!

Η ανάγνωση του «Ο Πέρσι Τζάκσον και η Κατάρα του Τιτάνα» θα απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα σας χαρίσει πολλές ώρες απολαυστικής ανάγνωσης. Για άλλη μια φορά ο ταλαντούχος Ρικ Ραϊόρνταν θα ανεβάσει την αδρεναλίνη των αναγνωστών του στα ύψη και θα δώσει ζωή σε ένα τόπο όπου τα παιδιά με ειδικές ικανότητες είναι ήρωες! Και όλα αυτά δοσμένα με σεβασμό στην Ελληνική Μυθολογία και διανθισμένα με ένα εκλεπτυσμένο χιούμορ! Το αποτέλεσμα; Απολαυστικότατο!

Αν και στο τέλος θα πείτε «Τι; Τελείωσε;» κατσουφιάζοντας ευχόμενοι να είχε άλλες τόσες σελίδες, θυμηθείτε ότι μας περιμένουν άλλα δύο βιβλία (πέντε συνολικά αναγνώσματα απαρτίζουν την σειρά) και χαμογελάστε! Μέχρι να ξαναβρεθούμε στο τέταρτο, καλή ανάγνωση και… προσοχή ακόμα και στα μουσεία… ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να «ξεφυτρώσει» σε κάποια από τις αίθουσες τους!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Λίγες μέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων… Ο Πέρσι, η Άναμπεθ και η Θάλεια πηγαίνουν σε ένα μυστηριώδες σχολείο, όπου ο Γκρόβερ έχει ανακαλύψει δύο νέους ημίαιμους. Πρέπει να τους μεταφέρουν στην κατασκήνωση. Όμως ο Στρατηγός του Κρόνου του κυρίου των τιτάνων, έχει στήσει μια θανάσιμη παγίδα για τους ήρωές μας… Η Άναμπεθ θα αιχμαλωτιστεί, ο Πέρσι και οι άλλοι ημίθεοι θα σωθούν με την παρέμβαση της Άρτεμης και των Τοξοτριών της. Όμως ακόμη και η θεά θα πέσει στην παγίδα του Κρόνου…
Η Άναμπεθ πρέπει να σωθεί, και η Άρτεμη πρέπει να ελευθερωθεί πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν οι θεοί θα κάνουν το συμβούλιό τους στον Όλυμπο. Και για να γίνει αυτό, κάποιος ήρωας πρέπει να θυσιαστεί…
Όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ο Πέρσι πρέπει σε λίγες μέρες μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο να βρει την Άρτεμη και να ελευθερώσει την Άναμπεθ. Οι δυνάμεις του Κρόνου είναι τώρα πανίσχυρες. Θα τα καταφέρει;

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα