«Θύελλα από ατσάλι: Παγωμένες λεπίδες – Βιβλίο 3», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν – «A storm of swords: Steel and Snow – Book 3», George R.R. Martin

Εξαιρετική πλοκή, μοναδικοί χαρακτήρες, υπέροχες εικόνες, πάρα πολλή δράση και διάσπαρτες ανατροπές που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο και την αδρεναλίνη συνεχώς σε ψηλά επίπεδα.

Γράφει: Matia Gr
«Θύελλα από ατσάλι: Παγωμένες λεπίδες – Βιβλίο 3», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν – «A storm of swords: Steel and Snow – Book 3», George R.R. Martin
Tags

Θύελλα από ατσάλι: Παγωμένες λεπίδες - Βιβλίο 3Σεπτέμβρης του 2011 και άλλο ένα μέλος της θαυμάσιας σειράς βιβλίων «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου», του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis σε μετάφραση του Βασίλη Μανουσάκη. Φέρει τον τίτλο «Θύελλα από ατσάλι» και είναι χωρισμένο σε δύο τόμους. Ο υπότιτλος του τόμου Α, με τον οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτές τις γραμμές, είναι «Παγωμένες λεπίδες». Αρκετά όμως με τις συστάσεις. Ώρα να μπούμε στην ουσία.

Στον απώτερο βορρά, ο Μανς Ρέιντερ έχει συγκεντρώσει μια δύναμη 30.000 αγρίων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά. Όλο αυτό το πλήθος έχει αρχίσει να κινείται νότια. Ακολουθώντας τον Γαλακτοπόταμο, πλησιάζουν καθημερινά όλο και περισσότερο στο Τείχος. Όχι για να σκοτώσουν, όχι για να αρπάξουν. Θα τα κάνουν μεν και τα δύο, αλλά σκοπός τους είναι να εγκατασταθούν στο νότο. Στον δρόμο τους βρίσκεται ο άρχοντας Διοικητής με τριακόσιους άντρες της Νυχτερινής Φρουράς. Θα σταθούν να τους αντιμετωπίσουν στο Στοιχειωμένο Δάσος ή θα ανασυνταχθούν στο Τείχος όπου θα έχουν το πλεονέκτημα του παγωμένου όγκου, που φτάνει σε ύψος τα διακόσια μέτρα; Το δίλημμα αυτό όμως έπαψε να τους απασχολεί όταν μέσα στη νύχτα ακούστηκε το κέρας ενός φρουρού… όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις φορές! Τρεις φορές; Αυτό μόνο ένα πράγμα σημαίνει… ότι έρχονται οι Άλλοι!

Στο Ρίβερραν, δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την πράξη της Κάτλυν. Εκείνη, που τόσα έχει υποστεί από τους Λάννιστερ, να ελευθερώσει τον Τζέιμι και να τον στείλει με συνοδεία στο Κινγκς Λάντινγκ; Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε χαρακτηριστεί προδότης και θα είχε χάσει με συνοπτικές διαδικασίες το κεφάλι του. Στην Κάτλυν όμως, κόρη του άρχοντα του Ρίβερραν και μητέρα του Βασιλιά του Βορρά, τι τιμωρία μπορεί να της αποδοθεί; Η λύση που δόθηκε είναι να περιοριστεί στα διαμερίσματα του ετοιμοθάνατου πατέρα της, μέχρι να επιστρέψει ο αδερφός της από τον πόλεμο και να αναλάβει εκείνος το θέμα της τιμωρίας της.

Στο Κινγκς Λάντινγκ μετά την μάχη και την συντριβή του Στάννις: ο Τύριον αναρρώνει με αργούς ρυθμούς ενώ ο πατέρας του, ως Χέρι πια του βασιλιά, είναι ο άνθρωπος που στην ουσία κυβερνά το βασίλειο. Ο Μπρον δίνει μια αναφορά στον Τύριον για να μάθει τι έχει συμβεί τις ημέρες που ήταν αναίσθητος. Από τα λεγόμενα του μισθοφόρου του, αντιλαμβάνεται ότι η αδερφούλα του και ο πατερούλης του έχουν βγάλει ένα ένα τα νύχια που είχε χώσει στην μικρή κοινωνία της βασιλικής αυλής και του κάστρου. Θα πρέπει ξανά να βάλει το μυαλό του και την πονηριά του να δουλέψουν υπερωρίες αν θέλει να βγει σχετικά αλώβητος από την νέα τάξη πραγμάτων. Όπως άλλωστε κάνουν και όλοι οι σημαντικοί παίκτες του παιχνιδιού στην πρωτεύουσα αλλά και σε κάθε άλλο κέντρο εξουσίας του βασιλείου.

Στις θάλασσες τις ανατολής τρία πλοία -σταλμένα από τον Μάγιστρο Ιλλύριο- κυλούν απαλά στα κύματα φέρνοντας δυτικά την Νταινέρυς, το καλασάρ της, τον Σερ Τζόρα και φυσικά τους τρεις δράκους της! Λιμάνι προορισμού; Η ελεύθερη πόλη του Πέντος… εκεί που πρωτοσυναντήσαμε την Καλήσι και τον αδερφό της λίγο πριν την πάρει γυναίκα του ο Καλ Ντρόγκο. Θα πάνε όμως στο Πέντος τα πλοία ή μεσοπέλαγα θα αλλάξουν προορισμό;

Στο Ντράγκονστοουν, έχει αποσυρθεί ο Στάννις με όσα στρατεύματα του απέμειναν μετά την πανωλεθρία στο Κινγκς Λάντινγκ. Ο Ντέιβος, φτάνει εκεί αργότερα. Ο μαυροπόταμος τον είχε ξεβράσει σε κάτι βραχονησίδες που συνήθως δεν πλησιάζουν πλοία. Τελικά κατάφερε να επιστρέψει στην βάση του με ένα και μοναδικό σκοπό, που δεν θα αρέσει καθόλου στον Στάννις. Θέλει να απαλλάξει τον κόσμο από την παρουσία της Μελισάντρα.

Αρκετοί όμως από τους γνωστούς μας ήρωες βρίσκονται στους δρόμους του Γουέστερος: ο Τζέιμι (με τον ξάδερφο του Σερ Κλήος και τη Μπρίεν) πηγαίνει από το Ρίβερραν στο Κινγκς Λάντινγκ. Η Άρυα (με τον Πίτα και τον Τζέντρυ) έχει φύγει από το Χάρρενχαλ και προσπαθεί να φτάσει στο Ρίβερραν. Ο Μπρον, ο Χόντορ, η Μήρα και ο Τζότζεν κινούνται βόρεια, ενώ από την άλλη ο Ρίκον και η Όσα οδεύουν προς τα ανατολικά. Ο Τζον με τους άγριους βρίσκεται κάπου βόρεια του Τείχους με κατεύθυνση προς το νότο. Και τέλος, ο Ρομπ παραμένει στα δυτικά αλλά ένα σημαντικό τμήμα του στρατού του κινείται προς το Ντάσκεντέϊλ (βόρεια του Κινγκς Λάντινγκ) καίγοντας τα πάντα στο διάβα του.

Έτσι έχει η κατάσταση στις πρώτες από τις 630 σελίδες του «Θύελλα από ατσάλι: Παγωμένες λεπίδες – Βιβλίο 3», του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Στα χνάρια των προηγούμενων βιβλίων της σειράς κινείται και αυτό το 3ο κατά σειρά ανάγνωσμα. Εξαιρετική πλοκή, μοναδικοί χαρακτήρες, υπέροχες εικόνες, πάρα πολλή δράση και διάσπαρτες ανατροπές που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο και την αδρεναλίνη συνεχώς σε ψηλά επίπεδα. Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά. Αναζητήστε το και χαθείτε μέσα στον μαγευτικό και άγριο κόσμο του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Η σειρά εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες σειρές βιβλίων φαντασίας που έχω διαβάσει, πλησιάζοντας πολύ την Νο1 -κατά την γνώμη μου- τριλογία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, του Τόλκιν! Καλή ανάγνωση! 🙂

[linkwise 11010-0#books#GoT#τα βιβλία της σειράς Games of Thrones, και το #http://www.anubis.gr/kosmoi.asp?KID=5]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Καθώς το Γουέστερος σπαράσσεται από εμφύλιες διαμάχες, ο Μανς Ρέιντερ και οι άγριοι που κατοικούν πέρα από το Τείχος ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Βασίλειο του Βορρά… και αν τα καταφέρουν, κανείς από τους αυτόκλητους βασιλείς δε θα μείνει ζωντανός για να διεκδικήσει το Σιδερένιο Θρόνο…
Το τρίτο βιβλίο της επικής σειράς, που έχει τιμηθεί με τρία βραβεία Locus, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες κι έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Τα βιβλία της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» είναι:

Βιβλίο 1ο: Παιχνίδι του Στέμματος – Game of Thrones
Βιβλίο 2ο: Σύγκρουση Βασιλέων – A Clash of Kings
Βιβλίο 3ο: Θύελλα από Ατσάλι – A Storm of Swords – Τόμος Α
Βιβλίο 4ο: Θύελλα από Ατσάλι – A Storm of Swords – Τόμος Β
Βιβλίο 5ο: Βορά Ορνίων – A Feast for Crows
Βιβλίο 6ο: Ο Χορός των Δράκων – A Dance with Dragons – Τόμος Α
Βιβλίο 7ο: Ο Χορός των Δράκων – A Dance with Dragons – Τόμος Β

Τηλεοπτική σειρά Game of Thrones:

Δείτε αναλυτικά τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα