«Ο μαγικός κήπος», Μαρία Δαρδανού

Κάθε παιδί πρέπει να έχει ευτυχισμένα παιδικά χρόνια και ο τρόπος της Μαρίας Δαρδανού είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τόσο εκείνα όσο και εμάς τους γονείς που είμαστε πλάι τους στις πρώτες μικρές ανηφορίτσες της ζωής τους.

Γράφει: Matia Gr
«Ο μαγικός κήπος», Μαρία Δαρδανού
Tags

Ο μαγικός κήπος
Ένα μεγάλο καφέ πακέτο φτάνει στο σπίτι της μικρής Μία. Τι να περιέχει άραγε; Η Μία το περίμενε ανυπόμονα εδώ και μέρες. Είναι ένας ζωγραφικός πίνακας που απεικονίζει ένα πανέμορφο κήπο. Ένα υπέροχο δώρο από την αγαπημένη της γιαγιά. Ο πίνακας βρήκε τη θέση του στον τοίχο του υπνοδωματίου της μικρής μας φίλης, έτσι ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα βλέπει μόλις ξυπνά και το τελευταίο πριν κοιμηθεί. Όταν το βράδυ όμως εκείνη έπεσε για ύπνο…


Η Μία συστήθηκε σε κάθε λουλούδι που συνάντησε στο δρόμο της, σε κάθε θάμνο και σε κάθε δέντρο, για να λέμε την αλήθεια. Τους μίλησε για τα κακά παιδιά στο σχολείο, για το πως κοροϊδεύουν τα κορίτσια που δε φοράνε τα κόκκινα πλαστικά παπούτσια και για εκείνη τη φορά που γέλασαν με το σημαδάκι που έχει στο χέρι της από τότε που γεννήθηκε.
«Με κάνουν και νιώθω τόσο δυστυχισμένη και θυμωμένη», είπε στην τουλίπα που στεκόταν δίπλα της.
«Είναι πολύ πιο εύκολο απλά να είσαι ευτυχισμένη», απάντησε τότε η τουλίπα.
«Σίγουρα θα πρέπει να είναι πιο εύκολα!» ψιθύρισε η Μία.
«Είναι πολύ δύσκολη δουλειά να είσαι δυστυχισμένη και θυμωμένη».
Κοίταξε την πανέμορφη τουλίπα και αναστέναξε με κατανόηση.
«Είναι πραγματικά πιο εύκολο απλά να είσαι ευτυχισμένη», είπε με αποφασιστικότητα.

Λέτε ο κήπος στο κάδρο της γιαγιάς να είναι μαγικός; Δεν ξέρω αν είναι μαγικός ή όχι, πάντως η Μία το επόμενο πρωί ξύπνησε άλλος άνθρωπος! Αποφάσισε να μην ξαναφορέσει τα κόκκινα παπούτσια που έκαναν τα πόδια της να βγάζουν φουσκάλες και από τούδε και στο εξής θα ένιωθε περήφανη για το μοναδικό σημάδι που είχε στο χέρι της. Όσο για τα παιχνίδια της; Αυτά με μεγάλη της χαρά θα τα μοιραζόταν πλέον με τον μικρό της αδελφό. Κατά πάσα πιθανότητα η σοφή τουλίπα, που συνάντησε στον μαγικό κήπο η Μία, της έδειξε μια άλλη οπτική γωνία για να βλέπει τα πράγματα που θα έκανε την ζωή της πιο απλή και πιο ευτυχισμένη!

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πολύ γλυκό, τρυφερό, κοριτσίστικο, παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ο μαγικός κήπος». Κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Λιβάνη σε μια καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο στη σειρά «Παιδική βιβλιοθήκη». Την όμορφη πολύχρωμη εικονογράφησή του αλλά και τα κείμενα που αυτή συνοδεύει, έχει φιλοτεχνήσει και εμπνευστεί η Μαρία Δαρδανού.

Στο πρώτο της αυτό βιβλίο δείχνει τον τρόπο που μπορούν τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Μικρά προβλήματα, όπως οι κοροϊδίες στο σχολείο και η μη αποδοχή από τους συμμαθητές τους, που στα παιδικά όμως μάτια μπορεί να φαντάζουν βουνά αξεπέραστα. Κάθε παιδί πρέπει να έχει ευτυχισμένα παιδικά χρόνια και ο τρόπος της Μαρίας Δαρδανού είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τόσο εκείνα όσο και εμάς τους γονείς που είμαστε πλάι τους στις πρώτες μικρές ανηφορίτσες της ζωής τους. Χαρίστε το στα παιδιά. Είναι ένα πολύτιμο δώρο!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

«Είναι πραγματικά πιο εύκολο απλά να είσαι ευτυχισμένη», συνειδητοποίησε η Μία ακούγοντας τα σοφά λόγια της πανέμορφης τουλίπας που συνάντησε στο Μαγικό Κήπο.
Ο Κήπος της Μίας είναι ο πιο ωραίος κήπος σε όλο τον κόσμο, με τα πιο όμορφα λουλούδια και τις πιο παιχνιδιάρικες πεταλούδες που έχεις φανταστεί ποτέ.
Ο Μαγικός Κήπος είναι ανοιχτός σε όλους μας και το πόσο όμορφος είναι εξαρτάται μόνο από τη φαντασία σου.
Ο περίπατος σε αυτό το μαγευτικό μέρος θα σε οδηγήσει πίσω στην ομορφιά και την αγάπη με τα οποία γεννήθηκες.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια σου, να χαλαρώσεις την αναπνοή σου και να εξερευνήσεις το Μαγικό σου Κήπο, όπου όλα όσα σε ενοχλούν θα μεταμορφωθούν στο πιο όμορφο λουλούδι του κόσμου.
Σας στέλνω αγάπη.

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα