Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο. .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο.

Συγγραφέας: Masha Gessen Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη Εκδόσεις Πατάκη ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ / ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ISBN: 978-960-16-4589-6 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 432 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 Ο «Άνθρωπος δίχως πρόσωπο» είναι η ανατριχιαστική εξιστόρηση […]

Γράφει: Matia Gr
Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο.Συγγραφέας: Masha Gessen
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ / ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
ISBN: 978-960-16-4589-6
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 432
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,00€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

Ο «Άνθρωπος δίχως πρόσωπο» είναι η ανατριχιαστική εξιστόρηση της διαδικασίας μέσα από την οποία ένας χαμηλόβαθμος πράκτορας της KGB αναρριχήθηκε στην προεδρία της Ρωσίας.
Το 1999, η «οικογένεια» που περιέβαλλε τον Μπορίς Γέλτσιν άρχισε να ψάχνει διάδοχο για τον ασθενούντα πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου συνεχώς έφθινε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με ελάχιστη κυβερνητική εμπειρία, πέρα από τη θητεία του ως αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και ένα σύντομο διάστημα στη θέση του διευθυντή της μυστικής αστυνομίας, έμοιαζε ωστόσο η τέλεια λύση: ένα «απρόσωπο» πλάσμα που ο Γέλτσιν και οι στενοί του φίλοι πίστευαν πως μπορούσαν να διαμορφώσουν κατ’ εικόνα τους. Ξαφνικά το αγόρι που είχε μεγαλώσει στις σχολικές αυλές του μεταπολεμικού Λένινγκραντ παίζοντας ξύλο και κάνοντας όνειρα να κυβερνήσει τον κόσμο έγινε δημόσιο πρόσωπο και η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η Ρωσία και μια ξελογιασμένη Δύση ήταν αποφασισμένες να βλέπουν στο πρόσωπό του τον προοδευτικό ηγέτη των ονείρων τους, ακόμα και όταν, με ανελέητη αποτελεσματικότητα, ο Πούτιν ξήλωνε τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αποσπούσε διά της βίας από την ανθούσα επιχειρηματική τάξη τον έλεγχο και τα πλούτη της και αποδεκάτιζε τους εύθραυστους μηχανισμούς της δημοκρατίας. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ουσιαστικά κάθε εμπόδιο για την αχαλίνωτη κυριαρχία του απομακρύνθηκε και κάθε αντίθετη φωνή φιμώθηκε, με τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους επικριτές του να οδηγούνται στην εξορία ή στον τάφο.

Ως δημοσιογράφος που ζει στη Μόσχα, η συγγραφέας βίωσε από πρώτο χέρι αυτή την ιστορία και για τον «Άνθρωπο δίχως πρόσωπο» χρησιμοποίησε στοιχεία και πηγές που κανένας άλλος συγγραφέας δεν έχει αξιοποιήσει. Η εξιστόρηση του τρόπου με τον οποίο ένας άνθρωπος «χωρίς πρόσωπο» ελίχθηκε για να φτάσει στην απόλυτη –και απόλυτα διεφθαρμένη– εξουσία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού πεζογραφήματος.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.