Ο Walter Summerford, ο Roy Sullivan και τα χτυπήματα του κεραυνού

Last modified date

Lighting, Strike

Ο Walter Summerford, ο Roy Sullivan και τα χτυπήματα του κεραυνού

Οι άνθρωποι που δέχτηκαν τα περισσότερα χτυπήματα από κεραυνό στη ζωή τους.

Η πιθανότητα να σε χτυπήσει κεραυνός (στην Βρετανία) είναι 1 στις 1.200.000.

Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τρόποι να σε χτυπήσει κεραυνός, από τους οποίους ο ένας είναι σίγουρα θανατηφόρος. Η πιθανότητα το χτύπημα του κεραυνού να είναι θανατηφόρο είναι 1 στις 19.000.000 – 19 Βρετανοί πέθαναν από κεραυνό το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, 12 το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και 5 από το 1951 μέχρι το 1999.

Η ξεχωριστή περίπτωση του Walter Summerford

Ο Walter Summerford ήταν αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1918 βρίσκεται στο Βέλγιο. Μια μέρα, ενώ έτρεχε γρήγορα καβάλα στο άλογό του τον χτυπά κεραυνός. Πέφτει κάτω ζαλισμένος. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι έχουν παραλύσει τα πόδια του. Λόγω της αναπηρίας αυτής απολύεται από τον στρατό και μετακομίζει στο Βανκούβερ του Καναδά.

Τα επόμενα χρόνια προσπαθεί σκληρά να αποκαταστήσει την υγεία του και να περπατήσει ξανά. Το 1924 βρίσκεται σε μια λίμνη και ψαρεύει ανέμελος. Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής στέκεται σε ένα δέντρο να ξεκουραστεί. Ο ουρανός ήταν καθαρός. Ένας κεραυνός χτύπησε το δέντρο και τον Summerford! Όταν συνήλθε η πάνω δεξιά του πλευρά είχε παραλύσει. Παραδόξως ομως μπορούσε πλέον να ελέγξει καλύτερα τα πόδια του.

Το 1930 ο Walter Summerford απολαμβάνει την βόλτα του στο πάρκο. Ξαφνικά, χαλάει απότομα ο καιρός και ο ουρανός σκοτεινιάζει. Ένας κεραυνός χτυπάει τον Summerford. Η τρίτη φορά είναι η χειρότερη από όλες. Ο Walter Summerford είναι πλέον εντελώς παράλυτος. Μετά από δύο χρόνια πεθαίνει.

Το 1936 μια μεγάλη καταιγίδα χτυπάει το Mountain View του Vancouver. Ένας κεραυνός χτυπάει και κάνει κομμάτια την ταφόπλακα του Walter Summerford.

Ο Roy Sullivan, οι κεραυνοί και τα ρεκόρ Guinness

Ο Roy Sullivan ήταν Δασοφύλακας στο Εθνικό Πάρκο του ποταμού Shenandoah στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τον χτύπησε κεραυνός (τουλάχιστον) 7 φορές στη ζωή του και το όνομά του έχει καταγραφεί στα Guinness World Records.

Ξεκίνησε να δουλεύει ως Δασοφύλακας το 1936 σε ηλικία 24 ετών. Τον Απρίλιο του 1942 είναι η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που τον χτυπάει κεραυνός. Ο Sullivan βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο φυλάκιο δασοπροστασίας. Χωρίς αλεξικέραυνο. Χτυπούν το φυλάκιο 8 κεραυνοί και πιάνει φωτιά. Ο Roy Sullivan βγαίνει έξω για να γλυτώσει από την φωτιά. Λίγα μέτρα μακριά από τον πύργο τον χτυπά κεραυνός.

Τον Ιούλιο του 1969 ένας κεραυνός χτυπά ξανά τον άτυχο Δασοφύλακα. Ο Roy Sullivan οδηγεί το φορτηγάκι του σε έναν ορεινό δρόμο. Έχει καταιγίδα. Ένας κεραυνός πέφτει σε ένα δέντρο και συνεχίζει την πορεία του χτυπώντας τον Sullivan. Χάνει τις αισθήσεις του και το όχημα συνεχίζει να προχωράει. Σταματάει στην άκρη ενός γκρεμού. Ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του!

Το παράξενο πάντως, είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, το μεταλλικό σασί του αυτοκινήτου δουλεύει σαν κλωβός Faraday προστατεύοντας τους επιβάτες. Επίσης τα λάστιχα του οχήματος είναι καλοί μονωτές. Να σας θυμήσω το περιστατικό με τον κομμένο αγωγό ηλεκτρικού που είχε πέσει σε σταματημένο όχημα. Όσο οι επιβάτες ήταν μέσα, ήταν ασφαλείς. Εάν πατούσαν το πόδι τους στη γη, κινδυνευαν να πάθουν ηλεκτροπληξία, επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα θα περνούσε από το σώμα τους προς τη γη. Τελικά η πυροσβεστική απομάκρυνε το καλώδιο και τους απεγκλώβισε.

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Τον Ιούλιο του 1970 ο Roy Sullivan κάθεται στην αυλή του σπιτιού του. Ένας κεραυνός χτυπάει έναν μετασχηματιστή της εταιρείας ηλεκτρισμού και στη συνέχεια χτυπάει τον Sullivan στον αριστερό του ώμο.

Την άνοιξη του 1972 τον χτυπάει κεραυνός ενώ δουλεύει στο Πάρκο. Τα μαλλιά του άρπαξαν φωτιά και προσπάθησε να τα σβήσει χτυπώντας τα με το τζάκετ του. Τελικά το καταφέρνει με μια βρεγμένη πετσέτα. Από τότε κουβαλάει πάντα μαζί του έναν κουβά νερό στο αυτοκίνητο κι αρχίζει να ανησυχεί πολύ για τους κεραυνούς.

Τον Αύγουστο του 1973 κάνει περιπολία με το φορτηγάκι του στο δάσος. Όταν βλέπει ότι μαζεύονται σκούρα σύννεφα κάνει αναστροφή και απομακρύνεται. Μόλις πιστεύει ότι έχει αρκετή απόσταση από την καταιγίδα, σταματάει το φορτηγάκι και βγαίνει έξω. Δεν προλαβαίνουν να περάσουν λίγα λεπτά και τον χτυπάει ένας κεραυνός.

Τον χτύπησε ξανά κεραυνός τον Ιούνιο του 1976 και τον Ιούνιο του 1977.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment