Γίδα βραστή .: Έγραψαν .: Ματιά
 

Γίδα βραστή

Η γιαγιά η Στέλλα έβρασε γίδα…

Γράφει: Λιλίκα
Γίδα βραστή

Χιόνισε λοιπόν στο όμορφο χωριό μας, όχι όμως πολύ… Ήταν όμως αυτό το λίγο χιόνι που μας έφερε χαρά… Το σχολείο μας δεν λειτούργησε λόγο του παγετού… και η χαρά μας ήταν ακόμα πιο μεγάλη…

Η γιαγιά η Στέλλα έβρασε γίδα… Γίδα βραστή μόνο με το παχύ της μαγειρεμένη, με μπόλικο μαύρο πιπέρι και σκόρδο…

Να τρως κρυώνεις απ’ το χιόνι και να τρέχει η μύξα από την κόκκινη μυτούλα…

Η Γαλάτιστα είναι ένα χωριό στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής… Φημίζεται για τη γίδα τη βραστή… Παλιότερα άναβαν έξω φωτιά και την έβραζαν στον ντενεκέ… Καθώς έβραζε, καπνίζονταν και η γεύση που έπαιρνε ήταν μοναδική… Ζέσταινε τους τσομπαναραίους καθώς γυρνούσαν στη στάνη από την ολοήμερη βοσκή… Ακόμα κ σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που τη μαγειρεύουν με τον τρόπο αυτό…

Το πιάτο άκρως καλοκαιρινό… αλλά στο πισκούτιο* της γιαγιάς της Στέλλας και του παππού του Τσιλιπάκου, τα σερβίτσια είναι όλα παραταίρι*…

Καλό βράδυ σε όλη την παρέα….

*Πισκούτιο = το μικρό δωμάτιο, το βοηθητικό σπιτάκι
*Παραταίρι = το αταίριαστο

Λιλίκα

Τόσο το κείμενο όσο και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα