Ματιά

Ο Κριμαϊκός πόλεμος 𝟭𝟴𝟱𝟯-𝟭𝟴𝟱𝟲μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου η Ελλάδα κινήθηκε για απελευθέρωση των ελληνικών επαρχιών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας…

Ο Κριμαϊκός πόλεμος 𝟭𝟴𝟱𝟯-𝟭𝟴𝟱𝟲μ.Χ.

📍 Αφορμή του πολέμου στάθηκε η διαφωνία μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων (Γαλλίας-Ρωσίας) για το καθεστώς των Αγίων Τόπων.

📍 Όταν ο Σουλτάνος, εκτός πρωτοκόλλου, παραχώρησε δικαιώματα στους Γάλλους, ο Νικόλαος Α΄ θεώρησε το γεγονός προσβολή για τη Ρωσία.

📍 Τον Ιούνιο του 1853 τα ρωσικά στρατεύματα, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες, πέρασαν στο έδαφος των παραδουνάβιων περιοχών Βλαχίας και Μολδαβίας.

📍 Κατόπιν τούτου στον πόλεμο μπήκαν η Αγγλία και η Γαλλία στο πλευρό της Τουρκίας. Βασικό πεδίο δράσης κατέστη η Κριμαία, όπου το Σεπτέμβριο του 1854 φτάνει και αποβιβάζεται στράτευμα 70.000 ανδρών των Συμμάχων.

📍 Το 1856 λήγει ο πόλεμος με την υπογραφή της συνθήκης των Παρισίων.

📍 Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου η Ελλάδα κινήθηκε για απελευθέρωση των ελληνικών επαρχιών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας. Τις εξεγέρσεις τις κατέπνιξε η τουρκική πλευρά και στα τέλη του 1854 μοίρα του γαλλικού στόλου κατέλαβε τον Πειραιά. Η κατοχή του Πειραιά διατηρήθηκε ως τα 1857, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου.

Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/

Σχετικά άρθρα