Οι κολόνιες (έθιμα) .: Έγραψαν .: Ματιά
 

Οι κολόνιες (έθιμα)

Οι κολώνιες είναι ένα από τα πιο όμορφα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα που όμως στις μέρες μας τείνει να εκλείψει

Γράφει: Matia Gr
Οι κολόνιες (έθιμα)

«Οι κολόνιες» είναι ένα έθιμο που συναντάμε στα Επτάνησα και κυρίως στην Κεφαλλονιά.
Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι Επτανήσιοι βγαίνουν, ελάχιστοι δυστυχώς πια, κρατώντας στα χέρια τους μπουκαλάκια με κολόνιες. Το έθιμο θέλει ο ένας να ραίνει με την κολόνια τον άλλο τραγουδώντας το παρακάτω στιχάκι:

«Ήρθαμε με ρόδα και μ’ ανθούς,
να σας ειπούμε χρόνους πολλούς».

Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα, ώσπου να έρθει η στιγμή που ο καθένας θα επιστρέψει στο σπίτι του για να γιορτάσει την αλλαγή του χρόνου με την οικογένεια του.
Κατά την διάρκεια της επιστροφής μια ευχή ακούγεται από όλα τα στόματα: «Καλή αποκοπή», που σημαίνει με το καλό να φύγει («αποκόψει») ο παλιός ο χρόνος.

Ο πόλεμος της κολόνιας στην κεφαλονιά - Πρωτοχρονιάτικες μουσικές περατζάδες στο λιθόστρωτοΟ πόλεμος της κολόνιας στην κεφαλονιά – Πρωτοχρονιάτικες μουσικές περατζάδες στο λιθόστρωτο

Επίσης δείτε το Αφιέρωμα της Ματιάς για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κάνοντας κλικ εδώ!

Ν.Π.

  Πολύχρωμο Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα