Ματιά

Ζαν Ζαν Ρουσσό 1712-1778μ.Χ.

Γαλλοελβετός φιλόσοφος και βασικός εκπρόσωπος του διαφωτισμού…

Γράφει: Σοφία Ζαχαρή
Ζαν Ζαν Ρουσσό 1712-1778μ.Χ.

📖 Γαλλοελβετός φιλόσοφος και βασικός εκπρόσωπος του διαφωτισμού. Στο έργο του “Κοινωνικό Συμβόλαιο ή αρχές του Πολιτικού Δικαίου” προβάλλονται οι δημοκρατικές θεωρίες για τη διακυβέρνηση μιας κοινωνίας. Το πρωταρχικό αυτό “κοινωνικό συμβόλαιο” βρίσκεται στην αρχή κάθε κοινωνίας. Ξεκινώντας από τη θέση αυτή, ο Ρουσσό διατυπώνει τις ακόλουθες αρχές:

📍 Κανένας άνθρωπος δεν έχει φυσική εξουσία πάνω στον συνάνθρωπό του. Καμιά εξουσία δεν είναι νόμιμη, αν δεν ασκείται με την συγκατάθεση εκείνων που είναι υποταγμένοι σε αυτήν.

📍 Η πολιτική εξουσία πηγάζει από τον λαό. Είναι αναπαλλοτρίωτη (δεν μπορεί να αφαιρεθεί) και ο λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί την άσκησή της σε οποιονδήποτε μονάρχη ή αντιπροσώπους.

📍 Η κυβέρνηση είναι μια εξουσία υποταγμένη στην κυρίαρχη βούληση του λαού, που μπορεί να την εμπιστευτεί σε άλλους, όταν θέλει. Οι νόμοι είναι η έκφραση αυτής της γενικής βούλησης.

Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα