Απογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων - apografi.gov.gr - μετατάξεις ή απολύσεις; .: Είδα .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Απογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων – apografi.gov.gr – μετατάξεις ή απολύσεις;

Γράφει: Matia Gr
Απογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων – apografi.gov.gr – μετατάξεις ή απολύσεις;

Έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και το αποτέλεσμα αυτής 768.000!

Καταρχήν τα περισσότερα προβλήματα που εμφανίστηκαν τις πρώτες ημέρες της απογραφής, οφείλονται από τη μία στον ελλειπή σχεδιασμό του συστήματος, κι από την άλλη στην αδυναμία των υπαλλήλων να κατανοήσουν ότι το σύστημα δεν τους δέχεται για απογραφή οποιαδήποτε στιγμή, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που προκύπτουν από τα τελευταία δύο ψηφία του ΑΦΜ. Για το πρώτο θα ‘πρεπε να έιχαν κάνει καλύτερα τη δουλειά τους οι τεχνικοί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και για το δεύτερο θα χρειαζόταν περισσότερη ενημέρωση προς τους πολίτες.

Από την άλλη ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι θα εξυπηρετήσει αυτή η απογραφή. Απάντηση προσωπικά δεν μπορώ να δώσω, αλλά δυστυχώς έχω δει να διαψεύδονται οι διάφορες απαντήσεις που έχουν ακουστεί.

Λέχθηκε ότι το κράτος δε γνωρίζει πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι, ή θα έπρεπε να είναι αναληθές, επειδή κάθε υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να υποβάλει λίστες με τους υπαλλήλους που απασχολεί. Θα μπορούσαν δηλαδή να βάλουν κάποιους να κάνουν σούμα τις λίστες και να δηλώσουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Δύσκολο; Δεν νομίζω.

Άλλοι πάλι είπαν ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που παίρνουν 2-3 συντάξεις ενώ δεν τις δικαιούνται ή κάποιοι πιο ευφάνταστοι ήθελαν να πληρώνονται συντάξεις σε πεθαμένους. Οι συντάξεις όμως είναι ήδη μηχανογραφημένες, κι έχουν κατά καιρό δημοσιευθεί στο τύπο περιπτώσεις με άτομα που επέστρεψαν μηνιάτικα που είχαν εισπράξει για λογαριασμό του πρόσφατα χαμένου συγγενή τους. Οπότε ούτε αυτό ταιριάζει για απάντηση.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι έφεραν έντονες αντιρρήσεις για τη διαδικασία απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων και κατάφεραν μάλιστα να αλλάξει μέρος της διαδικασίας προς το καλύτερο, μετά από επέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ωστόσο και στην τωρινή μορφή της η απογραφή έχει πάρα πολλά στοιχεία που εγώ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω πού αποσκοπούν.

Θυμήθηκα μάλιστα τη διαδικασία συλλογής εγγράφων για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Τόσα χαρτιά και τόση φασαρία, λες και θέλουν να επαναπροσλάβουν τους δημόσιους υπαλλήλους. Αμ η απειλή ότι δε θα πληρωθούν όσοι δεν απογραφούν; Με ποιο δικαίωμα να μείνουν απλήρωτοι άνθρωποι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους κι έχουν προσληφθεί νόμιμα δεν μπορώ να καταλάβω. Πολύ αυταρχικό μου φαίνεται, να μην πω φασιστικό.

Και νόημα δε βγάζω. Ένα file, ένας φάκελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο με ένα σωρό προσωπικές λεπτομέρειες. Φωνάζαν τα προηγούμενα χρόνια για ηλεκτρονικό φακέλωμα, μάλιστα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θεωρητικά προσπαθεί να μας προστατέψει από ηλεκτρονικές… αυθαιρεσίες, αλλά τώρα να υλοποιείται γρήγορα-γρήγορα μια απογραφή-ηλεκτρονικό φακέλωμα με απειλή μάλιστα παύσης μισθοδοσίας; Μήπως το έχουν παρατραβήξει;

Ήδη πάντως εδώ και 10 μέρες ακούγονται σενάρια για μετατάξεις. Σήμερα μάλιστα το Παρόν της Κυριακής πάει ένα βήμα παραμέρα, με το εξώφυλλο να έχει κεντρικό τίτλο “250.000 απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα”. Από την άλλη το “νέο ενιαίο μισθολόγιο” για τους Δημόσιους Υπαλλήλους είναι υπό σχεδιασμό και αναμένεται να ανακοινωθεί – μήπως θα χρησιμοποιηθούν κι εκεί τα στοιχεία της απογραφής; Ποιος ξέρει. Μπορούμε πάντως να υποθέσουμε πως την απάντηση για τους πραγματικούς λόγους πίσω από την Απογραφή των Δημοσίων Υπαλλήλων θα την δούμε τους επόμενους μήνες.

vidi

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.