Ματιά

Βράδυ Σαββάτου!

Βράδυ Σαββάτου! Σκέφτηκα να κάνω απομαγνητοφώνηση σε όσα κρυφάκουσα σήμερα στη παραλία από τις διπλανές παρέες, όταν… ψιλοσιωπούσε η δική μου. Αλλά κατόπιν σκέφτηκα τι μου φταίτε και σεις, άμοιρα, κάνετε υπομονή δεν λέω, […]

Βράδυ Σαββάτου!

Βράδυ Σαββάτου! Σκέφτηκα να κάνω απομαγνητοφώνηση σε όσα κρυφάκουσα σήμερα στη παραλία από τις διπλανές παρέες, όταν… ψιλοσιωπούσε η δική μου. Αλλά κατόπιν σκέφτηκα τι μου φταίτε και σεις, άμοιρα, κάνετε υπομονή δεν λέω, μα δεν θέλω να σας φορτώνω με παρατηρήσεις κοινωνικού περιεχομένου! Μην σπάσει και κανένας κορσές από τα χάχανα. Θα σας πω μονάχα ότι περιμένω το κοτόπουλο με πατάτες να ψηθεί. Αλλά θα σας πω κι ένα μυστικό. Αντί για πιπέρι, έβαλα τζίντζερ και κάρδαμο. Α, το λεμόνι προς το τέλος και μπόλικο. Κόλαση. Πιο κι από τηλεοπτική εκπομπή με καλεσμένους Άδωνη, Τατσόπουλο, Γιακουμάτο, Πάγκαλο, έναν της αντιηγετικής ομάδας του Πασόκ που δεν θυμάμαι όνομα, τη Λιάνα, έναν Ποταμίσιο κι έναν Χρυσαυγίτη. Και μετά το φαγητό θα πιώ μονορούφι μια μπύρα παγωμένη, να ανατριχιάσουν οι περίοικοι από τα ρεψίματα, συγγνώμη κιόλας. Ε, τόσες θερμίδες έκαψα ψευτοκολυμπώντας…

Καλά ε, δεν σας πω κοινότοπες περιγραφές για την θάλασσα! Πώς το λένε οι Θεσσαλονικείς βάζοντας ένα γάμα μπροστά από το κάπα και το κάνουν g; Αυτό! Μόλις πήγα είχε πολύ μωρό σκορπισμένο σε κάθε γωνιά, κάθε ομπρέλα και υπόστεγο, να τσιρίζει, να πλατσουρίζει και να μασουλά, ενώ το ντάντευαν κάτι μπαμπάδες καραφλοί με σωβράκες και την φραπεδιά στο χέρι, πιο κείθε καθισμένες ανακλαριστά κάτι τσουλογιαγιές με μπικίνια τολμηρά για τιμωρία μας, που άναβαν το ένα τσιγάρο με το άλλο, ενώ όλο το ζόρι τραβούσαν κάτι δόλιες μανάδες εξαιρετικά υπομονετικές. Και εξαιρετικά γλυκές ως φάτσες. Υπομονετικές βεβαίως με τα νάζια του μωρού, αλλά κυρίως απέναντι σε κάτι πεθερές απερίγραπτες και κάτι γαϊδούρια που παντρεύτηκαν οι άμοιρες, νισάφι με τα λάθη της πρώτης νεότητος. Αυτά και δεν τις γλυτώσατε τις κοινωνικές παρατηρήσεις. Η θάλασσα όμως ήταν ζάχαρη!

Εν τω μεταξύ, με τούτα και με κείνα, ψήθηκε το φαγητό, σας φιλώ. Το μόνο δυσάρεστο ότι θα δουν εδώ περιγραφές περί φαγητού ζεύγος φίλων που ήρθαν χθες επίσκεψη βραδυνή και τους ξεπέταξα με ένα γλυκό, χειροποίητον, θα πουν άει μου στο διάολο μαλάκα, τα καλά τα τρως μονάχος σου, αλλά τι να γίνει που δεν το είχα προετοιμάσει… Τα φέρνει κι έτσι η ζωή, η απρόβλεπτη. Άλλο βράδυ θα το φροντίσω καλύτερα.

Χαιρετώ. Την μπύρα θα την πιω στην υγειά σας.

του Δημήτρη Χίλιου

Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Facebook