Αν... - What if... - 2012 .: Cinema .: Ματιά
 

Αν… – What if… – 2012

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης δημιούργησε μια πολύ ωραία ταινία, με δυνατό σενάριο που έχει ρομαντικές και συγκινητικές στιγμές, πολύ καλές ερμηνείες και σκηνές από τη γραφική Πλάκα και την πανέμορφη Ακρόπολη

Γράφει: E Α
Αν… –  What if… – 2012

Αν...Διάρκεια:
111 λεπτά

Υπόθεση

Ελλάδα στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Ο Δημήτρης είναι 33 ετών, εργένης και ζει με την Μοναξιά, μία σκυλίτσα. Ένα βράδυ η Μοναξιά θέλει να βγει έξω για βόλτα. Τι θα γινόταν αν… αν ο Δημήτρης την βγάλει έξω θα γνωρίσει την Χριστίνα που θα γίνει ο έρωτας της ζωής του. Αν μείνει σπίτι, θα χάσει την ευκαιρία. Τα ίδια σημαντικά γεγονότα θα έρθουν στη ζωή του, χωρίς όμως τη Χριστίνα να τον αγαπάει και να τον στηρίζει. Η πλοκή δύο παράλληλων ιστοριών ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας.

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία “Αν…” μολονότι έχει για αφηγητές τον Αντωνάκη (Γιώργος Κωνσταντίνου) και την Ελενίτσα Κοκοβίκου (Μάρω Κοντού), δεν είναι συνέχεια της κλασσικής ταινίας “η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”. Έχουν όμως πολλά κοινά στοιχεία. Οικονομική κρίση, έρωτας και η Πλάκα. Τα αγαπημένα σοκάκια κάτω από την Ακρόπολη και το πιο όμορφο ανθρώπινο συναίσθημα. Αντέχει ο έρωτας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης;

Αν... Παπακαλιάτης ΚαλογήρουΒλέπουμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες την ίδια ιστορία αγάπης, και οι επιλογές του πρωταγωνιστή εξελίσσονται σε ολόκληρη ιστορία. Αγάπη ή χωρισμός. Χαρά ή γκρίνια. Οι επιλογές που κάνουμε πάντα έχουν συνέπειες και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης το αναλύει αυτό πολύ έξυπνα στο σενάριο που έγραψε. Ο Παπακαλιάτης υπογράφει και την σκηνοθεσία, με βοηθό τον Αρσένη Πολυμενόπουλο και τον κινηματογραφιστή Γιάννη Δασκαλοθανάση να κάνει τα μαγικά του στη διεύθυνση φωτογραφίας.

Αν... 2cvΤους κεντρικούς ρόλους κρατούν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Δημήτρης) και η Μαρίνα Καλογήρου (Χριστίνα), που δίνουν δυο άριστες ερμηνείες. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Ακύλλας Καραζήσης, μολονότι έχουν μικρούς ολιγόλεπτους ρόλους, δίνουν τη ψυχή τους και η Θέμις Μπαζάκα, στο ρόλο της μητέρας του Δημήτρη που πάσχει από Αλτσχάιμερ είναι συγκλονιστική. Οι παλιοί Γιώργος Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού, και οι νεότεροι Φάνης Μουρατίδης και Μαρία Σολωμού, συμβάλουν κι αυτοί με τις ερμηνείες τους. Το soundtrack της ταινίας δένει τέλεια με την υπόθεση, χαρακτηριστικό που έχουμε παρατηρήσει και στις τηλεοπτικές του δημιουργίες. Δυνατό σημείο είναι η ματιά του Παπακαλιάτη, που ακόμα κι όταν δανείζεται σκηνές από άλλες ταινίες, το κάνει να αξίζει τον κόπο. Δείτε το “Αν…”, είναι μια πολύ ωραία ταινία, με ρομαντικές και συγκινητικές στιγμές, δυνατό σενάριο, καλές ερμηνείες και σκηνές από την πανέμορφη Ακρόπολη και τη γραφική Πλάκα. Κι αν… τελειώσει η ταινία, σκεφτείτε ότι η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή.

Αν… – What if… – Trailer

AN    του Χριστόφορου Παπακαλιάτη   TV spot #3AN του Χριστόφορου Παπακαλιάτη TV spot #3
AN... του Χριστόφορου Παπακαλιάτη - Christmas TrailerAN… του Χριστόφορου Παπακαλιάτη – Christmas Trailer

Ατάκα από την ταινία Αν… – What if

Δημήτρης: Μπορούμε να μειώσουμε όλοι τους μισθούς μας. Μπορούμε πάρουμε πιο φθηνά μηχανήματα, να έχουμε πιο φθηνές κάμερες. Μπορούμε να ρίξουμε το budget της κάθε παραγωγής. Να κρατήσουμε μόνο τους απαραίτητους. Δε γίνεται να σταματήσουμε!
παραγωγός: Δε γίνεται να συνεχίσουμε.
Δημήτρης: Γιατί; Αφού ακόμα παίζονται πράγματα, ακόμα ο κόσμος βλέπει, ακόμα ο κόσμος θέλει να… Παναγιώτη, δεν είναι για τα χρήματα. Αλήθεια. Είναι γιατί δεν μπορώ χωρίς τη δουλειά μου.
παραγωγός: Ούτε κι εγώ. Δεν έχω όμως καμία διάθεση να πάω φυλακή. Δεν μπορώ να κρατάω αιωνίως ένα στούντιο που μπαίνει μέσα. Ή πρέπει να το κλείσω τώρα, ή αργά ή γρήγορα θα μου το πάρει η τράπεζα. Κατάλαβέ το. Δεν υπάρχουν πελάτες πλέον. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχει προσφορά, δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν υπάρχει ο χώρος που υπήρχε. Λυπάμαι. Πραγματικά, λυπάμαι.

Ατάκα από την ταινία Αν… – What if

Δημήτρης: Σκέψου το: δεν είναι δύσκολο, δεν είναι ακριβό, δεν θα σου κοστίσει, δεν έχεις να ρισκάρεις τίποτα.
παραγωγός: Ένα ντοκυμανταίρ.
Δημήτρης: Ναι, ένα ντοκυμανταίρ.
παραγωγός: Για τις σχέσεις;
Δημήτρης: Ναι, για τις σχέσεις.
παραγωγός: Και τι ενδιαφέρον έχει αυτό;
Δημήτρης: Αφορά όλους.
παραγωγός: Η κρίση αφορά όλους.
Δημήτρης: Ναι, αλλά ξέρεις πόσο κοντά είναι αυτά τα δύο μεταξύ τους; Εσύ ας πούμε. Δεν είσαι παντρεμένος;
παραγωγος: Δυστυχώς.
Δημήτρης: Δεν την αγαπάς τη γυναίκα σου;
παραγωγος: Τη σιχαίνομαι.
Δημήτρης: Τα παιδάκια σου όμως;
παραγωγος: Τα αντιπαθώ.
Δημήτρης: Ωραία, δεν είσαι το κοινό μας. Σκέψου όμως όλους αυτούς τους ανθρώπους πόσο θα ‘θέλαν να δουν μια ταινία για όλα αυτά που περνάνε ή για όλα αυτά που θα ήθελαν να περάσουν.
παραγωγος: Ο κόσμος δεν έχει λεφτά.
Δημήτρης: Ακριβώς. Άρα άμα είναι να δει κάτι θα πρέπει να ‘ναι κάτι που τον αφορά. Όπως η μοναξιά, όπως ο έρωτας, όπως η αγάπη, η ζωή, ο θάνατος, η ηλικία, η παρέα, η συντροφικότητα, η συνέχεια, όλα αυτά…
παραγωγος: Γυμνό; Γυμνό, θα έχει;
Δημήτρης: Ντοκυμανταίρ βρε Παναγιώτη μου είπαμε να κάνουμε, τι γυμνό; Το στούντιο είναι άδειο, τα μηχανήματα σαπίζουνε, το συνεργείο είναι άνεργο, δεν θα σου κοστίσει τίποτα, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.
παραγωγος: Σενάριο;
Δημήτρης: Δεν έχω.
παραγωγος: Ηθοποιούς;
Δημήτρης: Δεν έχω.
παραγωγος: Με δουλεύεις;
Δημήτρης: Παναγιώτη, έχεις μείνει ποτέ τόσο καιρό μόνος σου, που στο τέλος να αρχίσει να σου αρέσει;
παραγωγος: Καθόλου εμπορικό.
Δημήτρης: Ωραία, άστο σε μένα αυτό. Μη σε νοιάζει. Εγώ έχω μαζέψει το υλικό μου, έχω δουλέψει πάνω σε αυτό. Το θέμα είναι να κάνω ένα casting και να βρω δυο ανθρώπους που θα μπορούν να τα αφηγηθούν αυτά. Δύο ανθρώπους που θα είναι αγαπητοί, θα είναι πειστικοί και πίστεψέ με θα δουλέψω, αλήθεια θα δουλέψω, θα κάτσω, θα στρωθώ, θα γράψω, θα… θα… θα κάνω εγώ το γύρισμα, θα τα κάνω όλα εγώ. Το μόνο που θέλω από εσένα είναι το ok.
παραγωγος: Εσύ δεν έχεις ένα σπίτι στην Πλάκα;
Δημήτρης: Ναι.
παραγωγος: Αν με βάλεις μέσα θα στο πάρω.
Δημήτρης: Σ’ ευχαριστώ ρε Παναγιώτη. Είσαι καλλιτέχνης! Έλα εδώ ρε φίλε, μπράβο!

Συντελεστές

Σενάριο

Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Σκηνοθεσία

Χριστόφορος Παπακαλιάτης

αν... 2012 Αν σε γνώριζα όλα θα ήταν αλλιώς…
Αν με άντεχα θα ήταν καλύτερα…[/caption ]

Ηθοποιοί

Χριστόφορος Παπακαλιάτης – Δημήτρης
Μαρίνα Καλογήρου – Χριστίνα
Μάρω Κοντού – Ελενίτσα
Γιώργος Κωνσταντίνου – Αντωνάκης
Θέμις Μπαζάκα – η μητέρα του Δημήτρη
Μαρία Σολωμού – Μαρία
Φάνης Μουρατίδης – Γιώργος
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος – Βασίλης, οδηγός φορτηγού
Τάκης Σπυριδάκης – μπάρμαν
Τάσος Ιορδανίδης – Γιάννης
Ακύλλας Καραζήσης – παραγωγός ταινιών
Γιώργος Ψυχογιός – αστυνομικός
Βέρα Χατζηιακώβου – κυρία Κατερίνα
Δημήτρης Κοντόγιωργας – γέρος με λατέρνα
Δημήτρης Παπαδόπουλος – κτηνίατρος
Χρήστος Μαυρίδης – υπεύθυνος pet shop
Δήμητρα Μπιθαρά – γυναίκα
Σπύρος Καθάριος – μωρό
Φοίβη Ζαχαράκη Κουλουμπούρα – Ελένη 15 μηνών
Ιόλη Αγγελοπούλου – Ελένη 3 ετών
Ανθή Εβελίνα – Ελένη 8 ετών
Άγγελος Γκίκας – αγόρι 2 ετών
Μάνος Φωτάκης – αγόρι 2 ετών
Jackie (γερμανικός ποιμενικός) – Μοναξιά, η σκυλίτσα

Παραγωγή και Διανομή

Village Plus Productions
Ote TV
Universal Music Greece
Alpha TV
Village Films

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.