Automata - 2014 .: Cinema .: Ματιά
 

Automata – 2014

Είναι θαρρώ μια τίμια προσφορά που θα σας πρότεινα να την συμπεριλάβετε ανάμεσα σε εκείνες που θα δείτε στο προσεχές μέλλον.

Γράφει:
Automata – 2014

AutomataΔιάρκεια:
109 λεπτά

Υπόθεση

2044μ.Χ. Οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει τη Γη σε μια απέραντη έρημο. Όσοι έχουν επιβιώσει, ζουν σε κλειστές πόλεις με ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ρομπότ έχουν αναλάβει τις περισσότερες εργασίες. Για την προστασία του ανθρωπίνου γένους από αυτά, έχουν συμπεριληφθεί στον πυρήνα της “ύπαρξής” τους δύο βασικά πρωτόκολλα. Το πρώτο απαγορεύει ρητά να κάνουν οποιοδήποτε κακό σε έμβιο ον και το δεύτερο απαγορεύει να αυτοεπισκευάζονται ή να εξελίσσουν-βελτιώνουν τον εαυτό τους με οιονδήποτε τρόπο.
Ο Jacq Vaucan είναι ασφαλιστικός πράκτορας της εταιρίας ROC που κατασκευάζει την συντριπτική πλειοψηφία των ρομπότ. Δουλειά του είναι να ερευνά περιπτώσεις δυσλειτουργίας των προϊόντων της εταιρίας του. Τα τελευταία περιστατικά που καλείται όμως να διερευνήσει, τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με κάποιο τρόπο έχει απαλειφθεί το δεύτερο πρωτόκολλο ασφαλείας από μερικά ρομπότ. Άραγε σε κίνδυνο βρίσκεται μόνο η φήμη της εταιρείας ROC ή ολόκληρο το ανθρώπινο γένος; Πως θα μπορέσει μόνο ένας άνθρωπος να επαναφέρει την τάξη των πραγμάτων και μάλιστα όταν δέχεται και φίλια πυρά;

Κριτική και εντυπώσεις

Η βάση του σεναρίου της ταινίας «Automata» έχει χρησιμοποιηθεί και σε αρκετές άλλες ταινίες του είδους. Ένα δυστοπικό μέλλον, μαζική εξάπλωση των μηχανών και μια δικλείδα ασφαλείας που παύει να ισχύει απειλώντας την ανθρώπινη ύπαρξη στον πλανήτη. Μια από τα ίδια θα πείτε. Κι όμως όχι. Η πολύ καλή δουλειά όλων των συντελεστών της ταινίας -από τους σεναριογράφους μέχρι τους ηθοποιούς- έχουν κάνει την διαφορά. Έχουν δημιουργήσει ένα φιλμ με αρκετή δράση, δυνατές σκηνές και γεμάτο μηνύματα για τον θεατή του. Εν ολίγοις; Θα απολαύσετε 109 λεπτά μιας καλής ταινίας η οποία θα σας δώσει και τροφή για σκέψη μετά το πέρας της. Είναι θαρρώ μια τίμια προσφορά που θα σας πρότεινα να την συμπεριλάβετε ανάμεσα σε εκείνες που θα δείτε στο προσεχές μέλλον. Ε, και στις φίλες σινεφίλ, ο Antonio Banderas δίνει και έναν ακόμη λόγο για να δουν την «Automata». .-)

Automata – Trailer

AUTOMATA Official Trailer (2014)AUTOMATA Official Trailer (2014)

Συντελεστές

Σενάριο

Gabe Ibáñez, Igor Legarreta, Javier Sánchez Donate

Σκηνοθεσία

Gabe Ibáñez

Ηθοποιοί

Antonio Banderas – Jacq Vaucan
Birgitte Hjort Sørensen – Rachel Vaucan
Melanie Griffith – Dra. Dupre / Cleo (φωνή)
Dylan McDermott – Wallace
Robert Forster – Robert Bold
Tim McInnerny – Vernon Conway
Andy Nyman – Ellis
David Ryall – Dominic Hawk
Andrew Tiernan – Manager
Christa Campbell – ROC Technician
Christina Tam – Morgue Technician
Danny Kirrane – Muniesa Technician
Philip Rosch – Client
Javier Bardem – Blue Robot (φωνή)
Harry Anichkin – Clift
Dan Cade – White Collar Worker
Dimitar Ilkov – Policeman
Bashar Rahal – Doctor
Galina Savova – Pupperteer
Albena Stavreva – Client’s Wife

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.