Η Μέρα της Μαρμότας – Groundhog Day – 1993

Γράφει:
Η Μέρα της Μαρμότας – Groundhog Day – 1993
Tags
Η Μέρα της Μαρμότας - Groundhog Day - 1993

η μέρα της μαρμόταςΔιάρκεια:
101 λεπτά

Υπόθεση

Ο Phil Connors (Bill Murray) είναι ένας επιτυχημένος μετεωρολόγος στην τηλεόραση. Δεν είναι όμως επιτυχημένος στη ζωή και δεν τον συμπαθεί ούτε η… σκιά του. Ο Punxsutawney Phil είναι μια… μαρμότα! Ένα μικρό τρωκτικό που οι ντόπιοι στο Punxsutawney της Πενσυλβανίας πιστεύουν ότι μπορεί να προβλέψει τον καιρό. Αν το συμπαθές ζωάκι, στη “τελετή” που γίνεται στις 2 Φεβρουαρίου, βγαίνοντας από την φωλιά του δει τη σκιά του, τότε ο χειμώνας θα κρατήσει κι άλλο. Αν δεν την δει, τότε η άνοιξη θα έρθει νωρίς.

Προφανώς όλα αυτά για τον Phil Connors είναι κουραφέξαλα και όταν μαθαίνει ότι θα πάει, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, να καλύψει το Φεστιβάλ της Μαρμότας γίνεται έξαλλος. Θέλοντας και μη, ταξιδεύει με την Rita Hanson (Andie MacDowell) την παραγωγό του και τον οπερατέρ Larry (Chris Elliott) στο Punxsutawney. Δύο Φεβρουαρίου: η Μέρα της Μαρμότας. Ο Phil ξυπνάει και το ραδιόφωνο ξυπνητήρι παίζει το “I Got You Babe” από τον Sonny και τη Cher. Διεκπεραιώνει την παρουσίαση του Φεστιβάλ για την Μέρα της Μαρμότας, προσβάλει τους συνεργάτες του και ετοιμάζονται να φύγουν γρήγορα-γρήγορα πριν τους πιάσει η κακοκαιρία. Όμως το χιόνι έχει ξεκινήσει ήδη να πέφτει και λίγο έξω από την πόλη ο δρόμος έχει ήδη αποκλειστεί και τα αυτοκίνητα έχουν κολλήσει. Αυτό που δε ξέρει είναι ότι και ο ίδιος έχει κολλήσει στη Μέρα της Μαρμότας. Θα την ζήσει ξανά και ξανά και ξανά σαν να μην υπάρχει αύριο. Και κάθε πρωί θα ξυπνάει με το “I Got You Babe”, κάθε φορά θα βγαίνει η Μαρμότα για να προβλέψει τον καιρό κ.ό.κ. Μήπως κάνει κάτι λάθος;

Κριτική και εντυπώσεις

Αν ήξερες τι θα γίνει μετά, τι θα άλλαζες; Θα έκανες πάλι τα ίδια; Θα προσπαθούσες να αποκομίσεις κάποιο όφελος; Θα απολάμβανες τη στιγμή; Θα εκμεταλλευόσουν καταστάσεις; Θα προσπαθούσες να βοηθήσεις τους άλλους; Θα προσπαθούσες να γίνεις καλύτερος;

Ο πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας δεν θα λέγαμε ότι ήταν καλός άνθρωπος. Και σίγουρα δεν ήταν καλός “μαθητής”. Επειδή έζησε την ίδια μέρα ξανά και ξανά μέχρι να βγάλει κάποιο νόημα. Και μετά πάλι ξανά μέχρι να βάλει μυαλό! Εμείς πάλι, ως τηλεθεατές, έχουμε το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να γελάμε με τα παθήματά του. Ίσως όμως θα πρέπει – κάποια από αυτά – να γίνουν μαθήματα και για εμάς. Αν μη τι άλλο, δεν έχουμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε τη ζωή μας, ολόκληρη ή ένα μικρό μέρος της, για να διορθώσουμε τα λάθη μας.

Ο σεναριογράφος Danny Rubin και ο σκηνοθέτης Harold Ramis βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους. Ο Bill Murray και η Andie MacDowell είναι καταπληκτικοί ως πρωταγωνιστές, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί δίνουν πολύ καλές ερμηνείες, είτε πρόκειται για λίγα λεπτά, είτε για σκηνή, που με μικρές παραλλαγές, επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Κι όταν, προς το τέλος της ταινίας ο μετεωρολόγος πάει ένα βήμα μπροστά ως άνθρωπος, η κωμωδία δίνει την σκυτάλη στο ρομαντισμό και στην αγάπη.

Η Μέρα της Μαρμότας” είναι μια πολύ αγαπημένη μας ταινία και πιστεύουμε βρίσκεται μέσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Δείτε την! Αν την έχετε δει παλαιότερα… ξαναδείτε την!

Η Μέρα της Μαρμότας – Groundhog Day – Trailer

Groundhog Day TrailerGroundhog Day Trailer

Συντελεστές

Σενάριο

Danny Rubin, Harold Ramis

Σκηνοθεσία

Harold Ramis

Ηθοποιοί

Bill Murray – Phil Connors
Andie MacDowell – Rita Hanson
Chris Elliott – Larry
Stephen Tobolowsky – Ned Ryerson
Brian Doyle-Murray – Buster Green
Marita Geraghty – Nancy Taylor
Angela Paton – Mrs. Lancaster
Rick Ducommun – Gus
Rick Overton – Ralph
Robin Duke – Doris η Σερβιτόρα
Carol Bivins – Παρουσιάστρια
Willie Garson – Kenny βοηθός του Phil
Ken Hudson Campbell – Άνδρας στο χωλ του ξενοδοχείου
Les Podewell – Ηλικιωμένος Ζητιάνος
Rod Sell – Τελετάρχης
Tom Milanovich – Εθνοφύλακας
John M. Watson Sr. – Γκαρσόν
Peggy Roeder – Δασκάλα του Πιάνου
Harold Ramis – Νευρολόγος
David Pasquesi – Ψυχίατρος
Lee R. Sellars – Αστυνομικός
Chet Dubowski – Felix Φύλακας της Τράπεζας
C.O. Erickson – Herman Φύλακας της Τράπεζας
Sandy Maschmeyer – το ραντεβού του Phil στο σινεμά
Leighanne O’Neil – θαυμαστής στο δρόμο
Evangeline Binkley – Jeopardy! θεατής
Samuel Mages – Jeopardy! θεατής
Ben Zwick – Jeopardy! θεατής
Hynden Walch – Debbie
Michael Shannon – Fred
Timothy Hendrickson – Σερβιτόρος Bill
Martha Webster – Σερβιτόρα Alice
Angela Gollan – μαθήτρια Πιάνου
Shaun Chaiyabhat – Αγόρι στο Δέντρο
Dianne B. Shaw – Νοσοκόμα στα Επείγοντα Περιστατικά
Barbara Ann Grimes – Κυρία στο αυτοκίνητο με το σκασμένο λάστιχο
Ann Heekin – Κυρία στο αυτοκίνητο με το σκασμένο λάστιχο
Lucina Paquet – Κυρία στο αυτοκίνητο με το σκασμένο λάστιχο
Brenda Pickleman – η σύζυγος του Buster
Amy Murdoch – η κόρη του Buster
Eric Saiet – ο γιος του Buster
Lindsay Albert – γυναίκα με τσιγάρο
Roger Adler – Κιθαρίστας
Ben A. Fish – Μπασίστας
Don Riozz McNichols – Ντράμμερ
Brian Willig – Σαξοφωνίστας
Richard Henzel – D.J. (φωνή)
Rob Riley – D.J. (φωνή)
Scooter – Η Μαρμότα

Παραγωγή και Διανομή
Columbia Pictures
Columbia TriStar Films
Sony Pictures Home Entertainment

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα