Ματιά

Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call – 2011

Μια ταινία που σχολιάζει την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, κριτικάρει την απληστία των golden boys της Wall Street, με σπουδαίους ηθοποιούς και δυνατές ερμηνείες

Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call – 2011
Margin

ο Δρόμος του Χρήματος - Margin CallΔιάρκεια:
107 λεπτά

Υπόθεση

Μια μεγάλη και φημισμένη χρηματοπιστωτική εταιρεία κάνει περικοπές και μειώσεις προσωπικού. Ο Eric Dale (Stanley Tucci), αν και υψηλόβαθμο στέλεχος, είναι ένας από τους απολυμένους. Καθώς φεύγει, δίνει σε έναν από τους μαθητευόμενους που είχε ένα USB stick, και του λέει: “Δούλευα πάνω σε κάτι μα δε με άφησαν να το τελειώσω. Ρίξε μια ματιά. Να προσέχεις”.

Ο Peter Sullivan (Zachary Quinto) από τη μία πάντοτε θαύμαζε τον Dale και από την άλλη έχει ένα ερευνητικό μυαλό. Αποφασίζει λοιπόν να ρίξει βάρος στο ημιτελές μοντέλο προβλέψεων που περιέχεται στο USB. Το ίδιο βράδυ έχει ολοκληρώσει το μοντέλο και διαπιστώνει ότι αν οι μετοχές και οι υποθήκες που έχει στα χέρια της η εταιρεία, χάσουν το 25% της αξίας τους, τότε θα πτωχεύσει. Αν και είναι μεσάνυχτα, αποφασίζει να ειδοποιήσει τους προϊσταμένους του για να ελέγξουν τα δεδομένα και να δουν πώς θα χειριστούν την κατάσταση. Αυτοί με τη σειρά τους ειδοποιούν τους ανωτέρους τους και τελικά, λίγο πριν τις τρεις τα μεσάνυχτα γίνεται σύσκεψη παρουσία και του προέδρου της εταιρείας John Tuld (Jeremy Irons). Αυτή την νύχτα δεν θα κοιμηθεί κανείς και το επόμενο πρωινό δεν θα είναι απλά ακόμη χειρότερο. Θα είναι το ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Κριτική και εντυπώσεις

Το σενάριο της ταινίας είναι καταπληκτικό και μας δείχνει τι γίνεται σε αυτή την εταιρεία μέσα σε 24 ώρες από τις απολύσεις μέχρι τον πανικό στο χρηματιστήριο. Ο J.C. Chandor είναι ένας εξαιρετικός σεναριογράφος κι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης. Το σενάριο βασίζεται φανερά στην οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers και στέκεται κριτικά απέναντι στην απληστία των μεγάλων τραπεζών της Wall Street. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η χρηματοπιστωτική εταιρεία που βλέπουμε είναι η ίδια η Lehman Brothers, αλλά υπάρχουν και αρκετές διαφορές του σεναρίου με τα πραγματικά γεγονότα, που θέτουν αυτή τη σύγκριση σε αμφισβήτηση. Προσωπικά τείνω να συμφωνήσω με την άποψη του Jake Zamansky όπως δημοσιεύθηκε στο Forbes:

Έτσι κατέρρευσε η Lehman Brothers; Έτσι η Merrill Lynch σώθηκε από την καταστροφή με την βοήθεια της Bank of America; Οι χαρακτήρες και τα γεγονότα που βλέπουμε απεικονίζουν τις Goldman Sachs, Citigroup και JP Morgan, που πλήρωσαν συνολικά πάνω από ένα δις δολλάρια σε πρόστιμα επειδή στοιχημάτισαν εναντίον των πελατών τους (σσ χρηματιστήριο παραγώγων) ενώ ταυτόχρονα τους πουλούσαν ασφάλιστρα χωρίς καμία αξία;
Δυστυχώς για τις επενδυτικές εταιρείες, “ναι” είναι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω.

Margin CallΟ Kevin Spacey και ο Stanley Tucci έδωσαν καταπληκτικές ερμηνείες, ήταν μέσα στο πετσί του ρόλου και ανέβασαν συνολικά την ποιότητα της ταινίας. Επίσης ξεχώρισαν με τις ερμηνείες τους ο Simon Baker και ο Jeremy Irons. Από την άλλη δεν τα πήγε καθόλου καλά η Demi Moore και ο Paul Bettany ήταν με τις ώρες του. Από τους νεότερους κέρδισαν το ενδιαφέρον μου ο Penn Badgley και ο Zachary Quinto. Σαν σκηνοθέτης ο J.C. Chandor είναι καλός, αλλά έχει δρόμο μπροστά του. Θυμηθείτε τη ταινία “Wall Street” του Oliver Stone και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δεν θέλω να υποβιβάσω το έργο του, είναι πολύ καλός σαν σκηνοθέτης, απλά πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια βελτίωσης. Η ταινία “ο Δρόμος του Χρήματος (Margin Call)” είναι ενδιαφέρουσα, με γρήγορους και δυνατούς ρυθμούς και σίγουρα αξίζει να τη δείτε.

Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call – Trailer (greek subs)

https://www.youtube.com/watch?v=eRBgRjxVcLU

Ατάκα από την ταινία Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call

Eric Dale: Δουλεύω στη διαχείριση κινδύνου… δε μου μοιάζει και τόσο καλή ιδέα να με απολύσετε

Ατάκα από την ταινία Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call

John Tuld: Υπάρχουν τρεις τρόποι για να βγάλεις λεφτά: να είσαι ο πρώτος, ο πιο έξυπνος ή να κλέβεις.

Ατάκα από την ταινία Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call

John Tuld: Πες μου κύριε Sullivan. Θες να μάθεις γιατί είμαι σε αυτή την καρέκλα; Θες να μάθεις γιατί βγάζω εγώ τόσα πολλά χρήματα;
Peter Sullivan: Ναι.
John Tuld: Είμαι εδώ για ένα και μόνο λόγο. Είμαι εδώ για να μαντέψω τι μουσική θα παίζει σε μια βδομάδα, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο από σήμερα. Αυτό είναι. Τίποτα παραπάνω. Και κάθομαι εδώ, απόψε, μαζί σας, και πολύ φοβάμαι ότι δεν ακούω τίποτα. Απλά… ησυχία.

Ατάκα από την ταινία Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call

Jared Cohen: Είναι παράξενο. Σαν να βρισκόμαστε σε ένα… όνειρο.
Sam Rogers: Δε ξέρω. Μου μοιάζει περισσότερο λες και μόλις έχουμε ξυπνήσει.

Ατάκα από την ταινία Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call

Sarah Robertson: Δεν πίστευα ότι θα κατάφερναν να σε φέρουν πίσω.
Eric Dale: Μου είπαν ότι για δυο χρόνια θα ζήσω μια κόλαση – θα μου στερήσουν μέχρι και την ασφάλιση υγείας μου. Εναλλακτικά μπορούσα νε έρθω εδώ και να βγάλω, ε, 176.471 δολλάρια την ώρα απλά για να κάτσω φρόνιμα σε αυτό το δωμάτιο. Δεν μου άφησαν περιθώρια επιλογής.
Sarah Robertson: Ποτέ δεν αφήνουν.

Ατάκα από την ταινία Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call

Erid Dale: Ξέρεις ότι έχω χτίσει μια γέφυρα; Το επάγγελμά μου ήταν μηχανικός. Ξεκινάει από το Dilles Bottom στο Οχάιο και φτάνει στο Moundsville της Δυτικής Βιρτζίνια. … Γλυτώνεις έτσι 35 μίλια παραπάνω οδήγηση για να πας από το Wheeling στο New Martinsville. Δηλαδή 847.000 μίλια οδήγησης τη μέρα… 25.410.000 μίλια το μήνα και 304.920.000 μίλια παραπάνω οδήγηση το χρόνο.
Ολοκλήρωσα αυτό το έργο το 1986… πριν 22 χρόνια. Στη ζωή της λοιπόν, αυτή η γέφυρα βοήθησε να γλυτώσουν οι οδηγοί 6.708.240.000 μίλια! Με, ας πούμε, ταχύτητα 50 μίλια την ώρα αυτό είναι 134.164.800 ώρες… ή 553.020 μέρες… δηλαδή αυτή η μικρή γέφυρα, βοήθησε συνολικά τους κατοίκους της περιοχής να γλυτώσουν περίπου 1531 χαμένα χρόνια πίσω από το τιμόνι.

Ατάκα από την ταινία Ο Δρόμος του Χρήματος – Margin Call

John Tuld: Ώστε σήμερα αφήσαμε κάποιους χωρίς δουλειά. Πάντα αυτό γίνεται. Το κάνεις κι εσύ κάθε μέρα τα τελευταία 40 χρόνια Σαμ. Είναι απλά χρήματα, τα φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Κομματάκια χαρτί με πρόσωπα πάνω τους, που τα θέλουμε για να μην αλληλοσκοτωθούμε για να βρούμε τροφή. Δεν είναι λάθος. Και σίγουρα δεν ήταν τίποτα διαφορετικό σήμερα. 1637, 1797, 1819, 37, 57, 84, 1901, 07, 29, 1937, 1974, 1987 – Θεέ μου, αυτό κόντεψε να με διαλύσει για τα καλά – 92, 97, 2000 και όπως βαφτίσουμε τη σημερινή μέρα. Ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια, δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Εσύ και εγώ δε μπορούμε να το ελέγξουμε, ή να το σταματήσουμε. Ούτε καν να το καθυστερήσουμε. Ούτε καν να το αλλάξουμε τόσο δα. Απλά αντιδρούμε. Και βγάζουμε πολλά φράγκα αν το καταφέρουμε σωστά. Και μας παρατάνε στην άκρη του δρόμου αν κάνουμε λάθος. Πάντα υπήρχαν κάποια ποσοστά νικητών και κάποια ηττημένων. Χαρούμενες αλεπούδες και άδεια κοτέτσια. Χοντρές γάτες και πεινασμένα σκυλιά σε όλο τον κόσμο. Ναι, ίσως σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σαν κι εμάς από ποτέ. Αλλά τα ποσοστά μένουν πάντα ίδια.

Συντελεστές

Σενάριο

J.C. Chandor

Σκηνοθεσία

J.C. Chandor

Ηθοποιοί

Kevin Spacey – Sam Rogers
Paul Bettany – Will Emerson
Jeremy Irons – John Tuld
Zachary Quinto – Peter Sullivan
Penn Badgley – Seth Bregman
Simon Baker – Jared Cohen
Mary McDonnell – Mary Rogers
Demi Moore – Sarah Robertson
Stanley Tucci – Eric Dale
Aasif Mandvi – Ramesh Shah
Ashley Williams – Heather Burke
Susan Blackwell – Lauren Bratberg
Maria Dizzia – Executive Assistant
Jimmy Palumbo – Security Guard
Al Sapienza – Louis Carmelo
Peter Y. Kim – Timothy Singh

Παραγωγή και Διανομή

Before The Door Pictures
Benaroya Pictures
Washington Square Films
Σπέντζος (Spentzos Films)

Official Site
margincallmovie.com

Α.Α.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Cinema