Ματιά

Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game – 2014

Το σενάριο είναι καλογραμμένο, με δυνατές σκηνές, και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών εξαιρετικές.

Γράφει:
Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game – 2014

Διάρκεια:
114 λεπτά

Υπόθεση

Βρισκόμαστε στην Βρετανία τον καιρό του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πράγματα για τους συμμάχους δεν είναι και τόσο ρόδινα. Βασική αιτία είναι η μηχανή κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Άξονα. Με την βοήθεια αυτής, το Γερμανικό επιτελείο μεταδίδει τα μηνύματα του σε κάθε σημείο των πεδίων μαχών, χωρίς αυτά να μπορούν να υποκλαπούν από τους αντιπάλους. Μόνο αν κάποιος καταφέρει να σπάσει τον κώδικα της Enigma, θα μπορέσουν οι Σύμμαχοι να ελπίζουν σε μια νίκη κατά του Φασισμού. Αυτή την σημαντικότατη και άκρως απόρρητη εργασία αναλαμβάνει ο Alan Turing μαζί με μία ομάδα ευφυών συμπατριωτών του. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο, ιδιαίτερα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις και εμπόδια εκ των έσω…

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game» αναφέρεται στην ζωή και -κυρίως- στο έργο του Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Matheson Turing) κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το σενάριο της είναι βασισμένο στο βιβλίο του Andrew Hodges, «Alan Turing: The Enigma», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1983.
Ο Τούρινγκ ήταν Βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος. Θεωρείται “πατέρας” της επιστήμης υπολογιστών. Κατά την διάρκεια του 2ου Π.Π. εργάστηκε στο κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, στο Bletchley Park και κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γερμανική κρυπτογραφική συσκευή Enigma, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές και χαρίζοντας την νίκη στους Συμμάχους.
Ο βασικός κορμός της ταινίας είναι αυτή η εργασία του, αλλά γίνονται και αναφορές τόσο στα μαθητικά του χρόνια όσο και στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο. Αυτές οι αναφορές είναι και οι κομιστές ενός μηνύματος σχετικού με τον ρατσισμό και τις διώξεις που υπέστησαν χιλιάδες ομοφυλόφιλοι τον 20ο αιώνα. Από αυτές τις διώξεις δεν ξέφυγε ούτε ο Τούρινγκ παρόλο το σημαντικό του έργο. Ίσως αυτές οι διώξεις και η αντιμετώπιση της τότε κοινωνίας να ήταν και ο λόγος που τελικά τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.
Το σενάριο είναι καλογραμμένο, με δυνατές σκηνές, και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών εξαιρετικές. Σίγουρα η ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game» είναι μια από τις ταινίες που αξίζει να δείτε. Ελπίζω να λάβει τις Χρυσές Σφαίρες για τις οποίες είναι υποψήφια, αφού συγκλονίζει και καθηλώνει τον θεατή της από την πρώτη έως την τελευταία της σκηνή! Δείτε την! 🙂

Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game – Trailer (Greek subs)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ (The Imitation Game) Trailer Full HD Greek subtitlesΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ (The Imitation Game) Trailer Full HD Greek subtitles

Ατάκα από την ταινία Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game

Alan Turing: Με προσέχετε;

Ατάκα από την ταινία Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game

Joan Clarke: Κάποιες φορές οι άνθρωποι που δεν το φανταζόσουν ποτέ, πετυχαίνουν πράγματα που δεν είχε φανταστεί ποτέ κανείς.

Ατάκα από την ταινία Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game

Alan Turing: Ξέρεις γιατί αρέσει στους ανθρώπους η βία; Επειδή τους δίνει ικανοποίηση. Οι άνθρωποι βρίσκουν μεγάλη ικανοποίηση στην βία. Αν όμως αφαιρέσεις την ικανοποίηση, τότε αυτές οι πράξεις γίνονται… ρηχές.

Ατάκα από την ταινία Το παιχνίδι της μίμησης – The imitation game

[επίλογος]
Η μηχανή του δεν τελειοποιήθηκε ποτέ, αν και άνοιξε το δρόμο για ένα νέο πεδίο έρευνας και τεχνολογίας που έγινε γνωστό ως “Μηχανές Turing”. Σήμερα τις ονομάζουμε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

Συντελεστές

Σενάριο

Graham Moore

Σκηνοθεσία

Morten Tyldum

Ηθοποιοί

Benedict Cumberbatch – Alan Turing
Keira Knightley – Joan Clarke
Matthew Goode – Hugh Alexander
Rory Kinnear – Detective Robert Nock
Allen Leech – John Cairncross
Matthew Beard – Peter Hilton
Charles Dance – Commander Denniston
Mark Strong – Stewart Menzies
James Northcote – Jack Good
Tom Goodman-Hill – Sergeant Staehl
Steven Waddington – Superintendent Smith
Ilan Goodman – Keith Furman
Jack Tarlton – Charles Richards
Alex Lawther – Young Alan Turing
Jack Bannon – Christopher Morcom
Tuppence Middleton – Helen
David Charkham – Joan’s Father
Victoria Wicks – Joan’s Mother
Andrew Havill – Teacher
Laurence Kennedy – Headmaster
Tim Van Eyken – MI6 Agent
Will Bowden – Military Policeman
Miranda Bell – Margaret
Tim Steed – Electrical Assistant

Παραγωγή και Διανομή
Black Bear Pictures
Bristol Automotive
Seven Films
Σπέντζος

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα