Η Αρπαγή - Taken - 2008 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Η Αρπαγή – Taken – 2008

Ο Bryan Mills (Liam Neeson) είναι πρώην μυστικός πράκτορας. Αναγκάζεται να θυμηθεί την παλιά του τέχνη, ώστε να καταφέρει να σώσει την κόρη του που την έχουν απαγάγει μαφιόζοι

Γράφει:

Taken PosterΔιάρκεια:
93 λεπτά

Υπόθεση

Ο Bryan Mills (Liam Neeson) δεν είναι απλά ένας πρώην μυστικός πράκτορας, είναι μια μηχανή του θανάτου. Η αφοσίωση του στις αποστολές που του ανέθετε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο χρόνος που ήταν αναγκασμένος να λείπει στο εξωτερικό είχαν σαν αποτέλεσμα να λήξει ο γάμος του άδοξα. Φαίνεται ότι τον ταρακούνησε το γεγονός, επειδή τώρα, αν και κάπως αργά, έχει βγει στη “σύνταξη” και προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στο παιδί του, στην 17χρονη πια Kim (Maggie Grace). Έλα όμως που η Kim έχει μεγαλώσει και θέλει να πάει στη Γαλλία με μια φίλη της. Ο Bryan δυσκολεύεται πολύ να της το επιτρέψει, αλλά δεν φαίνεται να έχει και άλλη επιλογή. Όταν την πηγαίνει στο αεροδρόμιο, βλέπει στο πορτ μπαγκάζ του ένα χάρτη της Ευρώπης: η κόρη του είχε σημειώσει με μαρκαδόρο ημερομηνίες σε διάφορες πόλεις. Κάνει πως δεν ξέρει τίποτα και συζητώντας με την πρώην γυναίκα του την Lenore (Famke Janssen), μαθαίνει ότι οι δυο νεαρές φίλες θα ακολουθήσουν τους U2 στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία.

Η Αρπαγή TakenΜόλις φτάσουν στο Παρίσι, ο Peter (Nicolas Giraud), ένας μορφονιός, πλησιάζει τα δυο κορίτσια και τους προτείνει να μοιραστούν το ταξί, επειδή είναι ακριβή η ταρίφα από το αεροδρόμιο. Δυστυχώς για αυτές ο Peter ανήκει στην Αλβανική Μαφία και η δουλειά του είναι να εντοπίζει καλλίγραμμες νεαρές τουρίστριες με σκοπό να τις απαγάγουν και να τις εξωθήσουν στην πορνεία. Λίγη ώρα αργότερα, κι ενώ η Kim μιλάει στο κινητό με τον πατέρα της, μια ομάδα κρούσης της Μαφίας εισβάλει στο σπίτι και ακινητοποιεί την Amanda (Katie Cassidy). Η Kim, λίγο πριν την πιάσουν κι αυτήν, προλαβαίνει να περιγράψει στον πατέρα της κάποιους από τους απαγωγείς. Ο Bryan Mills μιλάει λίγο στο τηλέφωνο με έναν από τους απαγωγείς και τον προειδοποιεί ότι, αν απαγάγουν την κόρη του, θα τους κυνηγήσει και θα τους σκοτώσει έναν-έναν. Για κακή τους τύχη δεν έδωσαν καμία σημασία στα λόγια του.

Ο Bryan, όπως σωστά μαντεύετε, γυρίζει στις παλιές του συνήθειες. Απευθύνεται σε παλιούς του γνώριμους για βοήθεια και μαθαίνει ότι έχει το πολύ 96 ώρες για να εντοπίσει την κόρη του. Η Αλβανική Μαφία εθίζει τις κοπέλες στα ναρκωτικά για να τις ελέγχει και τις εξαναγκάζει να εκπορνεύονται. Δεν μπορεί να φανταστεί ότι η κόρη του θα θεωρηθεί ειδική περίπτωση ώστε να κερδίσουν ακόμη περισσότερα χρήματα. Αλλά και οι εγκληματίες δεν έχουν ιδέα για το τι είναι ικανός να κάνει και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον σταματήσει, τώρα που σαν κίνητρο έχει το να σώσει την κόρη του.

Κριτική και εντυπώσεις

Η γαλλικής παραγωγής περιπέτεια “η Αρπαγή” (Taken) ήταν μια τεράστια εμπορική επιτυχία, με budget περί τα 25 εκατομμύρια δολλάρια και κέρδη πάνω από 220. Ακολούθησαν δύο συνέχειες και μπορούμε να πούμε ότι ο εκπληκτικός ηθοποιός Liam Neeson όχι μόνο καθιερώθηκε ως ηθοποιός ταινιών δράσης, αλλά και ότι το Taken ξεκίνησε το δικό του είδος ταινιών με πολλούς σεναριογράφους να προσπαθούν να το μιμηθούν. Ο Neeson και οι ξεχωριστές του ικανότητες ως πρώην μυστικός πράκτορας είναι η βάση και το ατού της ταινίας. Η δράση και οι βίαιες σκηνές “δικαιολογούνται” καθώς είναι πράξεις ενός πατέρα του οποίου κινδυνεύει το παιδί και το σενάριο των Luc Besson, Robert Mark Kamen μας δείχνει αρκετά ρεαλιστικά πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι ένα ταξίδι στο Παρίσι. Σκοτεινά μέρη υπάρχουν παντού… και οι Besson και Kamen μας μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη για το Taken 2 και στο Λος Άντζελες για την τρίτη και τελευταία ταινία.

Ατάκα από την ταινία Η Αρπαγή – Taken

Δεν ξέρω ποιος είσαι. Δεν ξερω τι θέλεις. Αν θέλεις λύτρα σου λέω πως δεν έχω χρήματα. Αυτό που έχω είναι κάποιες ικανότητες. Ικανότητες που έχω αναπτύξει μετά από πολλά χρόνια. Αν αφήσεις τώρα την κόρη μου, θα τελειώσουν όλα. Αλλά αν δεν την αφήσεις… τότε θα σε γυρέψω… θα σε βρώ… και θα σε σκοτώσω.

Η Αρπαγή – Taken – Trailer (Greek subs)

Η ΑΡΠΑΓΗ (TAKEN) - trailer 2Η ΑΡΠΑΓΗ (TAKEN) – trailer 2

Συντελεστές

Σενάριο

Luc Besson, Robert Mark Kamen

Σκηνοθεσία

Pierre Morel

Ηθοποιοί

Liam Neeson – Bryan Mills
Maggie Grace – Kim
Jon Gries – Casey
David Warshofsky – Bernie
Holly Valance – Sheerah
Katie Cassidy – Amanda
Xander Berkeley – Stuart
Olivier Rabourdin – Jean-Claude
Gérard Watkins – St-Clair
Famke Janssen – Lenore
Leland Orser – Sam
Marc Amyot – Pharmacist
Arben Bajraktaraj – Marko
Radivoje Bukvic – Anton (ως Rasha Bukvic)
Mathieu Busson – Μυστικός Πράκτορας
Michel Flash – Gio
Nicolas Giraud – Peter
Rubens Hyka – Leka
Camille Japy – Isabelle
Valentin Kalaj – Vinz
Fani Kolarova – Πόρνη
Goran Kostic – Gregor
Christophe Kourotchkine – Gilles
Edwin Kruger – βοηθός του Jean-Claude (ως Edwin Krüger)
Jalil Naciri – Ali
Anca Radici – Ingrid
Nathan Rippy – Victor
Helena Soubeyrand – το Κορίτσι με το Τζάκετ (ως Héléna Soubeyrand)
Tommy Spahija – Nezir
Anatole Taubman – Dardan
Bertrand Treuil – Οδηγός Ταξί
Opender Singh – Singh
Christy Reese – Υπάλληλος σε Κατάστημα
George Hertzberg – Ασφάλεια στην Έπαυλη του Stuart
Nabil Massad – Sheik Raman
Ivette Gonzalez – Καμαριέρα

Παραγωγή και Διανομή
EuropaCorp
M6 Films
Grive Productions
Audio Visual

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.