Ματιά

John Wick – Τζον Γουίκ – 2014

Ο Keanu Reeves είναι ο John Wick, ο καλύτερος εκτελεστής στη Νέα Υόρκη. Τίποτα δε θα μπορέσει να τον σταματήσει απ’ το να πάρει την εκδίκησή του.

Γράφει:
John Wick – Τζον Γουίκ – 2014

John Wick μην τον προκαλείςΔιάρκεια:
101 λεπτά

Υπόθεση

Ο John Wick (Keanu Reeves) δεν είναι απλά ο καλύτερος εκτελεστής, είναι ένας ζωντανός θρύλος στον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης. Εδώ και πέντε χρόνια όμως, δεν τον έχει δει κανείς. Ο John γνώρισε την Helen (Bridget Moynahan), την ερωτεύτηκε και παντρεύτηκαν. Μαζί έζησαν πέντε ευτυχισμένα χρόνια, η ευτυχία όμως σταμάτησε απότομα, όταν μια ανίατη αρρώστια χτύπησε την Helen. Στην κηδεία της βλέπουμε τον Marcus (Willem Dafoe), φίλο και παλιό “συνάδελφο” του John να του λέει συλλυπητήρια και να του δίνει κουράγιο. Το ίδιο βράδυ χτυπάνε το κουδούνι του σπιτιού του και του παραδίδουν ένα σκυλάκι. Ήταν ένα δώρο από την γυναίκα του, που όταν κατάλαβε ότι το τέλος της πλησιάζει, επέλεξε αυτό το μικρό κατοικίδιο για να του κρατάει συντροφιά και να του δίνει δύναμη.

Την επομένη ο John Wick βγαίνει μια βόλτα με την Mustang του και παίρνει και το σκυλάκι μαζί του. Στο βενζινάδικο τον πλησιάζει ο Iosef Tarasov (Alfie Allen), γιος του Viggo Tarasov (Michael Nyqvist), νονού της ρωσικής μαφίας. Του λέει ότι είναι πολύ όμορφο αμάξι και τον ρωτάει με αγένεια πόσο το πουλάει. Ο John του λέει ότι δεν είναι για πούλημα και φεύγει. Οι μαφιόζοι τον παρακολουθούν και το βράδυ μπαίνουν στο σπίτι του την ώρα που κοιμάται, τον σπάνε στο ξύλο και κλέβουν το αμάξι. Πριν φύγουν σκοτώνουν και το σκυλάκι του. Πολύ λάθος κίνηση…

John WickΤελικά, ο μόνος που δεν ήξερε ποιος είναι ο John Wick ήταν ο Iosef Tarasov. Όταν ο Viggo μαθαίνει τι έχει συμβεί, γίνεται έξαλλος με τον Iosef. Του εξηγεί ότι στο παρελθόν, είχαν προσλάβει τον John Wick για να εξοντώσει όλους τους αντιπάλους της ρωσικής μαφίας. Ο John πέτυχε το ακατόρθωτο και του έδωσαν το παρατσούκλι Baba Yaga (ο Μπαμπούλας στα ρώσικα). Ο Viggo, από την πλευρά του, είχε την Νέα Υόρκη στα χέρια του. Τώρα, ξέρει ότι ο John θα στραφεί εναντίον τους. Κάνει λοιπόν μια προσπάθεια, μήπως βρεθεί συμβιβαστική λύση. Καλεί τον John στο τηλέφωνο, όμως εκείνος του το κλείνει χωρίς να του μιλήσει. Μην μπορώντας να σκεφτεί κάτι καλύτερο, ο Viggo επικηρύσσει τον John Wick για δύο εκατομμύρια δολλάρια. Αλίμονο σε όσους βρουν δελεαστικό το ποσό και τολμήσουν να βρεθούν ανάμεσα στον John Wick και τον στόχο του…

Κριτική και εντυπώσεις

John Wick PosterΗ ταινία “Τζον Γουίκ” (“John Wick”), είναι μία δυνατή ταινία δράσης με στοιχεία θρίλερ. Ο Keanu Reeves είναι καταπληκτικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο και η φυσικότητα στην ερμηνεία του μας πείθει ότι όσα κάνει είναι όντως δυνατό να συμβούν. Όπως γράφει και το τατουάζ στην πλάτη του “η τύχη είναι με τους τολμηρούς” (“fortis fortuna adiuvat”).

Ο σεναριογράφος Derek Kolstad περιγράφει τον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης σαν μία πόλη “κάτω” από την πόλη, με τους δικούς της κώδικες, τους δικούς της “νόμους”, το δικό της νόμισμα. Ένας παράλληλος κόσμος – με πολλές ομοιότητες με τον δικό μας αλλά και με ακόμα περισσότερες διαφορές. – που μου έφερε πολλές φορές στο μυαλό το Matrix και τον Constantine. Βέβαια φταίει και ο Keanu Reeves γι’ αυτό 😉 Ο Chad Stahelski είναι πολύ καλός στην σκηνοθεσία και ένα από τα θετικά σημεία της ταινίας είναι πως όλοι οι ηθοποιοί, όσο μικρός κι αν είναι ο ρόλος τους, παίζουν εξαιρετικά.

Η ταινία “John Wick” είναι μια ωραία ταινία δράσης που θα την απολαύσετε. Οι εισπράξεις πήγαν τόσο καλά που θα ακολουθήσει και “John Wick 2”, μολονότι το σενάριο δεν άφηνε πολλά περιθώρια για συνέχεια. Ανυπομονούμε!

John Wick – Trailer (Full HD, Greek subs)

JOHN WICK (Trailer Full HD - GR Subs)JOHN WICK (Trailer Full HD – GR Subs)

Ατάκα από την ταινία John Wick

Viggo Tarasov: Κάποτε, τον είδα να σκοτώνει με ένα μολύβι τρεις άντρες σε ένα μπαρ.

Ατάκα από την ταινία John Wick

Viggo Tarasov: Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Αλλάζουν οι καιροί.

Ατάκα από την ταινία John Wick

John Wick: Viggo;
Viggo Tarasov: Ναι.
John Wick: Όταν πέθανε η Helen, έχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου. Μέχρι που χτύπησε το κουδούνι και παρέλαβα αυτό το σκυλί. Ένα τελευταίο δώρο από τη γυναίκα μου. Εκείνη τη στιγμή είδα κάτι σαν ελπίδα, μια ευκαιρία να θρηνήσω με κάποιον δίπλα μου. Ο γιος σου μου στέρησε αυτήν την ευκαιρία, μου την έκλεψε, Ο ΓΙΟΣ ΣΟΥ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΕ!

Ατάκα από την ταινία John Wick

Viggo Tarasov: Θα σε περιμένουν.
John Wick: Φυσικά… αλλά δεν θα έχει σημασία.

Συντελεστές

Σενάριο

Derek Kolstad

Σκηνοθεσία

Chad Stahelski

Ηθοποιοί

Keanu Reeves – John Wick
Michael Nyqvist – Viggo Tarasov
Alfie Allen – Iosef Tarasov
Willem Dafoe – Marcus
Dean Winters – Avi
Adrianne Palicki – Ms. Perkins
Omer Barnea – Gregori
Toby Leonard Moore – Victor
Daniel Bernhardt – Kirill
Bridget Moynahan – Helen
John Leguizamo – Aureilo
Ian McShane – Winston
Bridget Regan – Addy
Lance Reddick – Hotel Manager / Charon
Keith Jardine – Kuzma
Tait Fletcher – Nicholai
Kazy Tauginas – Ivan
Alexander Frekey – Alexander
Thomas Sadoski – Jimmy
Randall Duk Kim – Continental Doctor
David Patrick Kelly – Charlie (as David Patrick Kelley)
Clarke Peters – Harry
Kevin Nash – Francis
Gameela Wright – Delivery Woman
Vladislav Koulikov – Pavel
Munro M. Bonnell – Priest
Patricia Squire – Elderly Woman
Vladimir Troitsky – Team Leader

Παραγωγή και Διανομή

Thunder Road Pictures
87Eleven Productions
MJW Films
DefyNite Films
Summit Entertainment
Seven Films
Σπέντζος

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα