Ο Νονός - The Godfather - 1972 .: Cinema .: Ματιά
 

Ο Νονός – The Godfather – 1972

Μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, σε σκηνοθεσία Francis Ford Coppola.

Γράφει:
Ο Νονός – The Godfather – 1972

ο Νονός - the Godfather 1972 greek poster αφίσαΔιάρκεια:
175 λεπτά

Υπόθεση

O Michael Corleone (Al Pacino), επιστρέφει στις ΗΠΑ παρασημοφορημένος μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, για τον γάμο της αδερφής του, της Connie (Talia Shire). O Michael είναι ένας τίμιος άνθρωπος, με ήπιο και καλό χαρακτήρα. Δύσκολα θα έλεγε κανείς το ίδιο για την υπόλοιπη οικογένεια Corleone. Είναι μια από τις πιο ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη, που βγάζει κέρδη από εκβιασμούς, πορνεία, παράνομα στοιχήματα, χαρτοπαιχτικές λέσχες και άλλα.

Επικεφαλής είναι ο Don Vito Corleone (Marlon Brando), γνωστός σε όλους απλά ως ο Νονός. Η δύναμή του δεν περιορίζεται στους άνδρες που έχει υπό τις διαταγές του. Πολιτικοί και δικαστές δεν του… χαλάνε χατήρι! Μέχρι και εφημερίδες έχει στη “δούλεψή” του. Μπορεί κάποιοι να δίστασαν να παραβρεθούν στο γάμο της κόρης του, αλλά του έστειλαν δώρα και τις απολογίες τους. Βλέπετε στο γάμο έχουν έρθει όλοι οι γκάνγκστερ και οι αρχιμαφιόζοι. Έχουν έρθει και πολλοί για να ζητήσουν κάποια χάρη από τον Νονό. Σύμφωνα με την ιταλική παράδοση, ένας Σικελός δεν αρνείται κάτι που του ζητούν την ημέρα που παντρεύει την κόρη του.

the Godfather 1972 wedding tableΟ Michael φυσικά δε μπορούσε να λείψει από το γάμο της αδερφής του. Μαζί του είναι και η κοπέλα του, η Kay Adams (Diane Keaton). Αφού ο Michael χαιρετήσει τους περισσότερους φίλους και συγγενείς, κάθεται σε ένα τραπέζι με την Kay. Τη συστήνει στον Fredo (John Cazale) και κατόπιν στον Sonny (James Caan). Ο Fredo είναι το δεύτερο παιδί του Don Vito, έχει μεθύσει ήδη στο γάμο και η φαμίλια των Corleone συνήθως δεν μπορεί να βασιστεί πάνω του. Ο Sonny είναι ο πρωτότοκος και πιθανότατα θα διαδεχτεί τον Vito στην αρχηγία. Αν και παντρεμένος κυνηγάει ακόμη το ωραίο φύλο. Η “τυχερή” σήμερα είναι μία από τις παράνυφες της Connie. Το τέταρτο παιδί του Vito, κι αυτός μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Michael, είναι ο Tom Hagen (Robert Duvall). Όταν ήταν μωρό, οι γονείς του τον εγκατέλειψαν στην πόρτα του Don Corleone κι εκείνος, κράτησε το παιδί και το μεγάλωσε σαν να ήταν δικό του. Ο Tom είναι δικηγόρος και σύντομα θα γίνει consigliere, δηλαδή θα είναι ο σύμβουλος του Don Corleone.

Ένας από τους καλεσμένους τραβά την προσοχή της Kay. Είναι ο Johnny Fontane (Al Martino), διάσημος τραγουδιστής και βαφτισίμι – φυσικά – του Don Vito.

Kay Adams: Michael δε μου είχες πει ότι γνωρίζεις τον Johnny Fontane.
Michael Corleone: Βεβαίως. Θες να τον γνωρίσεις; Ο πατέρας μου τον βοήθησε στην καριέρα του.
the Godfather 1972 wedding singerKay Adams: Πώς το έκανε αυτό;
Michael Corleone: Ας ακούσουμε το τραγούδι.
[μετά από λίγη ώρα ]
Kay Adams: Πες μου Michael, σε παρακαλώ.
Michael Corleone: Όταν ξεκίνησε την καριέρα του υπέγραψε συμβόλαιο με μια ορχήστρα. Βρήκε καλύτερες ευκαιρίες μα ο μαέστρος δεν τον αποδέσμευε. Ο Johnny είναι βαφτισιμιός του πατέρα μου. Έτσι, ο πατέρας μου βρήκε τον μαέστρο και του πρότεινε να τον αποδεσμεύσει από το συμβόλαιο για 10.000$ αλλά ο μαέστρος είπε όχι. Την επομένη, ο πατέρας μου πήγε μαζί με τον Luca Brasi. Υπέγραψαν νέο συμβόλαιο μέσα σε μια ώρα για 1.000$.
Kay Adams: Πώς το κατάφερε;
Michael Corleone: Ο πατέρας μου του έκανε μια προσφορά την οποία δεν μπορούσε να αρνηθεί.
Kay Adams: Τι προσφορά;
Michael Corleone: Ο Luca Brasi τον σημάδευε με ένα πιστόλι, και ο πατέρας μου τον διαβεβαίωσε ότι είτε το μυαλό του, είτε η υπογραφή του θα είναι πάνω στο συμβόλαιο.
Kay Adams: …
Michael Corleone: Είναι αληθινή ιστορία. … Αυτή είναι η οικογένειά μου Kay, εγώ δεν είμαι έτσι.

Ο λαός μας έχει πει πολύ σοφά “μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις”. Κι ένας καλός άνθρωπος, αν δεν προσπαθήσει πολύ, είναι εύκολο να γίνει κακός άνθρωπος.

Ο Virgil Sollozzo (Al Lettieri), είναι ένας ανερχόμενος μαφιόζος γνωστός με το παρατσούκλι Τούρκος. Ζητάει συνάντηση με τον Don Vito Corleone. Ο Sollozzo φέρνει ηρωίνη από την Τουρκία στις ΗΠΑ και θέλει να “αξιοποιήσει” τις πολιτικές άκρες του Νονού και να εξασφαλίσει νομική προστασία. Ήδη συνεργάζεται με την φαμίλια των Tattaglia οι οποίοι του προσφέρουν προστασία, προφανώς έναντι αμοιβής. Πριν τη συνάντηση, ο Vito Corleone συζητάει με τους δικούς του. Ο Sonny είναι υπέρ, επειδή θεωρεί ότι τα ναρκωτικά είναι εύκολα λεφτά. Ο Tom Hagen είναι πιο αναλυτικός.

Τα ναρκωτικά μπορούν να μας φέρουν περισσότερα κέρδη από οτιδήποτε έχουμε ασχοληθεί ως τώρα. Κι αν δε μπούμε στη δουλειά, θα το κάνει κάποιος άλλος, ίσως μία από τις Πέντε Οικογένειες, ίσως όλες τους. Και με τα λεφτά που θα βγάλουν θα εξαγοράσουν περισσότερους αστυνομικούς και πολιτική επιρροή. Μετά θα μας κυνηγήσουν. Τώρα έχουμε τα συνδικάτα και τον τζόγο και αυτά είναι το καλύτερο. Αλλά τα ναρκωτικά είναι το μέλλον. Αν δεν αποκτήσουμε ένα δικό μας τμήμα, διακινδυνεύουμε τα πάντα. Κι αν όχι σήμερα, μπορεί να τα χάσουμε όλα μέσα σε 10 χρόνια.

the Godfather 1973 Don Vito Corleone and SollozzoΤελικά ο Νονός κανονίζει να συναντηθεί με τον Sollozzo. Η απάντηση του όμως είναι αρνητική. Ο Don Vito δεν θέλει να εμπλακεί με τη διακίνηση ναρκωτικών. Εξηγεί στον συνομιλητή του ότι οι πολιτικοί και οι δικαστές θα ξεχάσουν την φιλία τους, στην περίπτωση που ασχοληθεί με το εμπόριο ναρκωτικών. Μετά τη συνάντηση, ο Νονός ζητάει από τον Luca Brasi (Lenny Montana) να ισχυριστεί ότι έχει παράπονα από τους Corleone και να διεισδύσει στους Tattaglia για να μάθει περισσότερα για τον Sollozzo.

Ο Luca Brasi διαπραγματεύεται με τον Bruno Tattaglia και τον Virgil Sollozzo. Φαίνεται ότι η αμοιβή που του προτείνουν τον ικανοποιεί. Και τότε, ο Tattaglia και ο Sollozzo τον ακινητοποιούν, κι ένας μπράβος τους τον στραγγαλίζει με ένα σύρμα. Απαγάγουν τον Tom Hagen και τον οδηγούν σε ένα κρησφύγετο. Ακολουθεί η τελική κίνηση της στρατηγικής τους. Ο “βασιλιάς” πρέπει να πεθάνει. Δυο δολοφόνοι επιτίθενται στον Don Vito ενώ ψωνίζει πορτοκάλια σε ένα μανάβικο. Τον πυροβολούν πολλές φορές και ξεφεύγουν.

Ο Michael και η Kay κάνουν βόλτα και ψωνίζουν για τα Χριστούγεννα. Ξαφνικά η Kay παγώνει και τραβάει τον Michael προς το μέρος της. Είναι σοκαρισμένη και του δείχνει τον πάγκο με τις εφημερίδες. Σε ένα εξώφυλλο, γράφει ότι μάλλον δολοφόνησαν τον πατέρα του. Ο Michael συγκλονισμένος τηλεφωνεί στον αδερφό του από έναν τηλεφωνικό θάλαμο.

-Sonny είμαι ο Michael.
-Πού ήσουν;
-Είναι καλά;
-Δεν ξέρουμε ακόμα. Είναι σε άσχημη κατάσταση Mickey. Έλα σπίτι μικρέ. Η μαμά σε χρειάζεται.

the Godfather 1972 stray catΟ Sollozzo εξηγεί στον Tom Hagen ότι δεν είχε άλλη επιλογή πέρα από το να σκοτώσει τον Don Vito. Τώρα αυτός, ως consigliere, θα πρέπει να συμφιλιώσει τις δυο οικογένειες για να μη γίνει πόλεμος, γεγονός που οι Πέντε Φαμίλιες θα θέλουν να το αποφύγουν πάση θυσία. Ο Tom λέει πως θα κάνει ό,τι μπορεί, αν και δεν φαίνεται να το πιστεύει. Ο Sollozzo τον αφήνει να φύγει και τότε τον ειδοποιούν ότι ο Don Vito είναι σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο αλλά δεν είναι νεκρός.

Sollozzo: Είναι ακόμη ζωντανός! Τον χτύπησαν με 5 σφαίρες και είναι ακόμη ζωντανός!

Ο Michael μιλάει στο σπίτι με τον αδερφό του και τους υπόλοιπους. Κανείς δε ξέρει πού βρίσκεται ο Luca Brasi. Ο Tom Hagen έχει γυρίσει κι αυτός εκεί.

Clemenza: … είναι πολύ αίμα. Ο Sollozzo, ο Philip Tattaglia, ο Bruno Tattaglia, ο Garbone…
Michael: Θα τους σκοτώσεις όλους αυτούς;
Sonny: Κάνε μου μια χάρη Mickey, μην ανακατεύεσαι.
Tom: Ο Sollozzo είναι το κλειδί. Αν τον ξεφορτωθούμε, όλα μπαίνουν στη σειρά. Και ο Luca; Ο Sollozzo φάνηκε να μην ανησυχεί καθόλου για τον Luca…
Sonny: Δε ξέρω. Αν μας πούλησε ο Luca έχουμε μεγάλο πρόβλημα.
Clemenza: Προσπαθώ όλη την νύχτα να τον βρώ.

Sonny: Tom είσαι ο consiglieri, τι θα κάνουμε αν πεθάνει ο γέρος;
Tom: Χάνουμε τις πολιτικές μας επαφές και τη μισή μας δύναμη. Οι άλλες οικογένειες στη Νέα Υόρκη ίσως στηρίξουν τον Sollozzo για να αποφύγουν ένα μακρύ καταστροφικό πόλεμο. Μπαίνουμε στο 1946 και κανείς δε θέλει αιματοχυσίες πια. Αν πεθάνει ο πατέρας σου, κάνε τη συμφωνία Sonny.
Sonny: Εύκολο να το λες εσύ, δεν είναι δικός σου πατέρας!
Tom: Για εκείνον είμαι γιος όσο εσύ κι ο Mike.

Χτυπάει η πόρτα. Κάποιος έφερε ένα δέμα. Είναι το αλεξίσφαιρο του Luca Brasi και δυο ψάρια.

-Τι είναι αυτό;
-Σικελιάνικο μήνυμα. Ο Luca Brasi κοιμάται με τα ψάρια.

the Godfather 1973 hospital sceneΤην επόμενη μέρα το απόγευμα, ο Michael θέλει να πάει στο νοσοκομείο να δει τον πατέρα του. Πάει στην πόλη και τρώει μαζί με την Kay. Της ζητάει να πάει στους γονείς της και της λέει ότι δε ξέρει πότε θα μπορέσει να την δει ξανά. Όταν φτάνει στο νοσοκομείο, προς μεγάλη του έκπληξη δεν βλέπει ούτε ένα αστυνομικό. Μπαίνει μέσα και δεν υπάρχουν ούτε άνδρες των Corleone. Κανείς δεν είναι στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Κανείς δεν φρουρεί το δωμάτιο του πατέρα του. Είναι βέβαιος ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Βλέπει τον πατέρα του, που είναι σε κώμα. Μια νοσοκόμα του ζητάει να φύγει και του λέει ότι η αστυνομία τους έδιωξε όλους πριν 10 λεπτά. Ο Michael ειδοποιεί τηλεφωνικά τον Sonny και πείθει τη νοσοκόμα να μεταφέρουν οι δυο τους τον πατέρα του σε άλλο δωμάτιο. Μαζί με έναν ακόμη άνδρα, τον ζαχαροπλάστη Enzo, ο Michael φρουρεί την είσοδο του νοσοκομείου, αποτρέποντας έτσι τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας. Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί είναι ότι ο Sollozza έχει στη δούλεψή του τον Captain McCluskey (Sterling Hayden), αρχηγό της Αστυνομίας. Και αποφασίζει να τους σκοτώσει και τους δύο μόλις του δοθεί η ευκαιρία.

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία “Ο Νονός” ( “The Godfather” ) είναι μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Η σκηνοθεσία του Francis Ford Coppola είναι άψογη. Το σενάριο που έγραψε ο Coppola μαζί με τον συγγραφέα Mario Puzo είναι πολύ δυνατό και σε κρατάει σε αγωνία. Ο Gordon Willis κάνει τη Διεύθυνση Φωτογραφίας και ο Dean Tavoularis είναι επικεφαλής στο Production Design. Η ταινία γίνεται ακόμη καλύτερη με τη μουσική του Nino Rota.

Είναι μια συγκλονιστική ταινία. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι απίστευτες. Παρότι είναι μια ταινία που διαρκεί σχεδόν τρεις ώρες, δε σε κουράζει καθόλου, ούτε για μια στιγμή. Τα μάτια σου χορταίνουν με εικόνες, τοπία και σκηνές. Είναι μια ταινία προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια, ένα αριστούργημα. Μια απίστευτη ταινία που θα την δείτε σίγουρα πολλές φορές.

Η ταινία “Ο Νονός” ( “The Godfather” ) κυκλοφόρησε ξανά στην Ελλάδα στις 30 Ιουνίου 2016 σε διανομή Seven Films. Η ταινία συνοδεύεται τέλεια με το κρασί, που απολαύσαμε στην πρεμιέρα στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα με την ευγενική χορηγία του Κτήματος Μουσών / Muse Estate. Η ταινία παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους Ριβιέρα, Ελληνίς, Θησείον και Κοράλλι Σαρωνίδα. Πρόκειται για την ψηφιακή επανέκδοση σε ποιότητα 4k με την έγκριση του Francis Ford Coppola. Μη χάσετε αυτήν την ευκαιρία να δείτε και εσείς τον Νονό στη μεγάλη οθόνη!

Ο Νονός – The Godfather – Trailer

Special Trailer for The GodfatherSpecial Trailer for The Godfather

Ατάκα από την ταινία Ο Νονός – The Godfather

Don Vito Corleone: Του έκανα μια προσφορά την οποία δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Ατάκα από την ταινία Ο Νονός – The Godfather

Michael: Ο πατέρας μου δε διαφέρει από άλλους ισχυρούς άνδρες, άνδρες με εξουσία, όπως ο πρόεδρος ή οι γερουσιαστές.
Kay Adams: Μην είσαι αφελής Michael. Οι πρόεδροι και οι γερουσιαστές δε σκοτώνουν ανθρώπους.
Michael: Μα, ποιος από τους δυο μας είναι αφελής Kay;

Ατάκα από την ταινία Ο Νονός – The Godfather

Michael Corleone: Πού τό’χεις δει γραμμένο ό,τι δεν μπορείς να σκοτώσεις ένα μπάτσο;
Tom Hagen: Έλα τώρα Mikey…
Michael Corleone: Tom, ένα λεπτό. Μιλάμε για έναν μπάτσο που έχει μπλέξει με το εμπόριο ναρκωτικών. Μιλάμε για έναν μπάτσο άτιμο, ένα διεφθαρμένο που έμπλεξε εκεί που δεν έπρεπε και έπαθε αυτό που του άξιζει. Να, αυτή είναι μια καταπληκτική ιστορία. Κι έχουμε δικές μας εφημερίδες, έτσι δεν είναι Tom;
[ο Tom γνέφει καταφατικά ]
Michael Corleone: Μπορεί και να τους αρέσει μια τέτοια ιστορία.
Tom Hagen: Μπορεί, ναι μπορεί.
Michael Corleone: Αυτό δεν είναι προσωπικό Sonny. Είναι καθαρά επαγγελματικό.

Συντελεστές

Σενάριο

Mario Puzo, Francis Ford Coppola

Σκηνοθεσία

Francis Ford Coppola

Ηθοποιοί

Marlon Brando – Don Vito Corleone
Al Pacino – Michael Corleone
James Caan – Sonny Corleone
Richard S. Castellano – Clemenza (as Richard Castellano)
Robert Duvall – Tom Hagen
Sterling Hayden – Capt. McCluskey
John Marley – Jack Woltz
Richard Conte – Barzini
Al Lettieri – Sollozzo
Diane Keaton – Kay Adams
Abe Vigoda – Tessio
Talia Shire – Connie
Gianni Russo – Carlo
John Cazale – Fredo
Rudy Bond – Cuneo
Al Martino – Johnny Fontane
Morgana King – Mama Corleone
Lenny Montana – Luca Brasi
John Martino – Paulie Gatto
Salvatore Corsitto – Bonasera
Richard Bright – Neri
Alex Rocco – Moe Greene
Tony Giorgio – Bruno Tattaglia
Vito Scotti – Nazorine
Tere Livrano – Theresa Hagen
Victor Rendina – Philip Tattaglia
Jeannie Linero – Lucy Mancini
Julie Gregg – Sandra Corleone
Ardell Sheridan – Mrs. Clemenza
Simonetta Stefanelli – Apollonia – Sicilian Sequence
Angelo Infanti – Fabrizio – Sicilian Sequence
Corrado Gaipa – Don Tommasino – Sicilian Sequence
Franco Citti – Calo – Sicilian Sequence
Saro Urzì – Vitelli – Sicilian Sequence
Chris Anastasio – Policeman (uncredited)
Norm Bacchiocchi – Luca Brasi’s Assassin (uncredited)
Max Brandt – Extra in Furniture-Moving Scene (uncredited)
Tybee Brascia – Dancer in Wedding Scene (uncredited)
Carmine Coppola – Piano Player in Montage (uncredited)
Gian-Carlo Coppola – Baptism Observer (uncredited)
Italia Coppola – Extra (uncredited)
Roman Coppola – Boy on Street Who Attended Funeral (uncredited)
Sofia Coppola – Michael Francis Rizzi (uncredited)
Don Costello – Don Victor Stracci (uncredited)
Robert Dahdah – Crowd (uncredited)
Richard Fass – Tom Hagen’s son (uncredited)
Gray Frederickson – Cowboy on the Set at Woltz’s Studio (uncredited)
Ron Gilbert – Usher in Bridal Party (uncredited)
Anthony Gounaris – Anthony Vito Corleone (uncredited)
Joe Lo Grippo – Sonny’s Bodyguard (uncredited)
Sonny Grosso – Cop Outside Hospital (uncredited)
Louis Guss – Don Zaluchi (uncredited)
Merril E. Joels – Toll Both Collector (uncredited)
Randy Jurgensen – Sonny’s Killer #1 (uncredited)
Tony King – Tony – Stablehand (uncredited)
Peter Lemongello – Singer (uncredited)
Tony Lip – Wedding Guest (uncredited)
Frank Macetta – (uncredited)
Lou Martini Jr. – Boy at Wedding (uncredited)
Raymond Martino – Corleone Family Member (uncredited)
Joseph Medaglia – Priest at Baptism (uncredited)
Carol Morley – Night Nurse (uncredited)
Rick Petrucelli – Lou – Sollozzo’s Driver (uncredited)
Joe Petrullo – Pallbearer (uncredited)
Burt Richards – Floral Designer (uncredited)
Sal Richards – Drunk (uncredited)
Tom Rosqui – Rocco Lampone (uncredited)
Nino Ruggeri – Mobster at Funeral with Barzini (uncredited)
Frank Sivero – Street Extra (uncredited)
Filomena Spagnuolo – Extra in Wedding Scene (uncredited)
Joe Spinell – Willi Cicci (uncredited)
Gabriele Torrei – Enzo the Baker (uncredited)
Nick Vallelonga – Wedding Party Guest (uncredited)
Ed Vantura – Wedding Guest (uncredited)
Ron Veto – Extra in Hospital Scene (uncredited)
Matthew Vlahakis – Clemenza’s Son (uncredited)
Conrad Yama – Fruit Vendor (uncredited)

Παραγωγή και Διανομή

Paramount Pictures (presents)
Alfran Productions
Seven Films
Home Video Hellas (HVH)

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.