Στα Σύνορα της Προδοσίας - On the Borders of Betrayal - 1968 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Στα Σύνορα της Προδοσίας – On the Borders of Betrayal – 1968

Μια πολεμική-κατασκοπευτική ταινία με έντονο άρωμα ψυχρού πολέμου.

Γράφει: E Α

Στα Σύνορα της Προδοσίας 1968Διάρκεια:
115 λεπτά

Υπόθεση

[κάπου στη Σοβιετική Ένωση ]
Κομισάριος: Ο σύντροφος Συνταγματάρχης λέει ότι είσαι ένας πολύ καλός πράκτωρ και ένας αληθινός κομμουνιστής. Κι όμως έχασες το παιχνίδι στην Φορμόζα. Τέτοια λάθη δεν τα συγχωρεί το κόμμα. … Θα μπορούσαμε βέβαια να σε περάσουμε από δίκη, αλλά επειδή στο παρελθόν προσέφερες πολύτιμες υπηρεσίες αποφασίσαμε να σου δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία.
Συνταγματάρχης: Η Ελλάς είναι ένα ενοχλητικό εμπόδιο για την προέκτασή μας προς το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Τώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, το NATO θέλει να εγκαταστήσει σε ορεινές περιοχές κοντά στα σύνορα βάσεις για αντιπυραύλους. Αυτό καταλαβαίνεις σύντροφε Δημήτριεβιτς δε μας συμφέρει καθόλου. Πρέπει λοιπόν να έχουμε πολλές λεπτομέρειες και μια σειρά από κατατοπιστικές φωτογραφίες. Στην Ελλάδα έχουμε δικούς μας ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν, αλλά, πρόσεξε: μόνο στην αρχή.

Ο Ρώσος κατάσκοπος (Κώστας Πρέκας) φτάνει αεροπορικώς στην Αθήνα και, για να μη γίνει αντιληπτός, είναι μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Το όνομα που θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια είναι Γιώργος Δάρρας. Στόχος του είναι ο Βρετανός αξιωματικός Στηβ Χάρλοου (Γιώργος Μπάρτης) που έχει πληροφορίες για τις αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις του NATO. Ο Δάρρας και ο συνεργός του Γιάγκος Τερζής (Στέφανος Στρατηγός) προκαλούν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, ο Χάρλοου χτυπάει με το όχημά του το όχημα της γοητευτικής Μιρέλας Θεοφιλίδου (Βέρα Κρούσκα). Η Μιρέλα, που τα βράδια εργάζεται ως εξωτική χορεύτρια, είναι κι αυτή στο κόλπο. Ο Τερζής της έχει υποσχεθεί ότι θα την βοηθήσει να βρει τον πατέρα της που είναι κρατούμενος σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Ρωσία. Αυτό που δεν φαντάζονται οι Ρώσοι κατάσκοποι, είναι ότι η Ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις τους και θα κάνει τα πάντα για να τους σταματήσει.

Κριτική και εντυπώσεις

Τα Σύνορα της Προδοσίας” είναι μία από τις πολλές πολεμικές ταινίες που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της Χούντας, με στοιχεία κατασκοπευτικής ταινίας και ιδιαίτερα έντονο ψυχροπολεμικό άρωμα. στα Σύνορα της ΠροδοσίαςΤην ιστορία έγραψε ο Αντώνης Δαυίδ και την κινηματογραφική προσαρμογή έκανε ο Σταμάτης Φιλιππούλης. Ο Ντίμης Δαδήρας σκηνοθετεί και είναι συμπαραγωγός μαζί με τον Τζέιμς Πάρις. Ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Στέφανος Στρατηγός, ο Κώστας Πρέκας και η Ίλια Λιβυκού. Η Βουλή των Ελλήνων χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα ως Στρατοδικείο και η ταινία ολοκληρώνεται με… στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος!

Η ταινία “Στα Σύνορα της Προδοσίας” τα πήγε πολύ καλά στα ταμεία, και βρίσκεται στη δέκατη θέση στο “Ελληνικό Box Office όλων των Εποχών” με 710.995 εισιτήρια. Στο ένατο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών της Θεσσαλονίκης – μετά από πίεση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών – σάρωσε τα βραβεία: Αρτιότερης Παραγωγής ο Τζέιμς Πάρις, Καλύτερης Σκηνοθεσίας ο Ντίμης Δαδήρας, Α’ Ανδρικού Ρόλου ο Κώστας Πρέκας και Β’ Γυναικείου Ρόλου η Ίλια Λιβυκού. Κατά την ανακοίνωση των βραβείων το κοινό ξέσπασε σε έντονες διαμαρτυρίες κατά της κριτικής επιτροπής. Ο Σταύρος Ξαρχάκος ( βραβείο Μουσικής για τα “Κορίτσια στον Ήλιο” ) και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ( βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για “Το Κανόνι και τ’ Αηδόνι” ) αρνήθηκαν να χαιρετήσουν την κριτική επιτροπή, αποδοκιμάζοντας την έτσι για την στάση της.

Αξίζει να δείτε την ταινία “Στα Σύνορα της Προδοσίας” κυρίως για ιστορικούς λόγους.

Στα Σύνορα της Προδοσίας – On the Borders of Betrayal – Trailer

*ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ*ΝΙΚΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ - INTRO 1968*ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ*ΝΙΚΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ – INTRO 1968

Συντελεστές

Σενάριο

Αντώνης Δαυίδ, Σταμάτης Φιλιππούλης

Σκηνοθεσία

Ντίμης Δαδήρας

Ηθοποιοί

Κώστας Πρέκας – Γκεόργκι Δημήτριεβιτς / Γιώργος Δάρρας
Καίτη Παπανίκα – Ελένη Νίκα
Ανδρέας Μπάρκουλης – Ταγματάρχης Κώστας Δήμου
Βέρα Κρούσκα – Μιρέλα Θεοφιλίδου
Στέφανος Στρατηγός – Γιάγκος Τερζής
Ίλια Λιβυκού (Ίλυα Λιβυκού) – Μάρθα Δήμου
Λιάκος Χριστογιαννόπουλος – Βενιέρης
Κώστας Παπαχρήστος – Συνταγματάρχης
Μανώλης Δεστούνης – εκπρόσωπος Βρετανικής Πρεσβείας
Δημήτρης Μπισλάνης – εισαγγελέας Στρατοδικείου
Άλκης Γιαννακάς – Έλληνας Αξιωματικός
Δημήτρης Κλέρης (Δημήτρης Κλαίρης) – Έλληνας Αξιωματικός
Γιώργος Μπάρτης – Στηβ Χάρλοου, Βρετανός Αξιωματικός
Λάζος Τερζάς – Ρώσος Συνταγματάρχης
Ραφαήλ Ντενόγιας – πρόεδρος Στρατοδικείου
Γιάννης Οικονόμου – αντάρτης
Γιώργος Βελέντζας – Δήμου (πατέρας)
Μαξ Ρόμαν (Μηνάς Τσοχατζόπουλος) – Ρώσος αξιωματούχος
Γιάννης Βασιλείου
Ανδρέας Βεντουράτος
Χρήστος Κεφάλας
Π. Παναγιώτου
Ν. Πετράκης

Παραγωγή και Διανομή

Ντίμης Δαδήρας
Τζέιμς Πάρις (Τζέημς Πάρις)
Αρτ Φιλμ
Καραγιάννης Καρατζόπουλος α.ε.

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.