Superman: Man of Steel (2013) – Σούπερμαν: ο Άνθρωπος από Ατσάλι

Superman: Man of Steel (2013) – Σούπερμαν: ο Άνθρωπος από Ατσάλι

Αυτό το καλοκαίρι παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα ταινία με τον Σούπερμαν και έχει τον τίτλο “Άνδρας από Ατσάλι”. Μεγάλα ονόματα του Hollywood συντέλεσαν σε αυτή την ταινία που αναμένεται να σπάσει τα ταμεία. Ο Zack Snyder στη σκηνοθεσία, ο David Goyer στο σενάριο, και πλειάδα γνωστών ηθοποιών όπως οι Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Russell Crowe, Diane Lane, Kevin Costner, Laurence Fishburne, υπόσχονται ένα απολαυστικό δίωρο για τους σινεφίλ και τους αναγνώστες των κόμικς. Αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς το θέμα που θα μας απασχολήσει.

Σε άρθρο στο CNN διάβασα τα παρακάτω:

Η Warner Bros προωθεί τη νέα ταινία Σούπερμαν, Άνδρας από Ατσάλι, και έχει μάλιστα αναθέσει στην εταιρεία Grace Hill Media να πείσει αμερικάνους ιερείς να μιλήσουν στο κήρυγμά τους για την ταινία. Παρέχει μάλιστα ένα έντυπο 9 σελίδων στους ιερείς με τίτλο “Ιησούς Χριστός: Ο Αυθεντικός Υπερήρωας” ( “Jesus Christ: The Original Superhero” ). Να σημειώσουμε ότι η Grace Hill Media εξειδικεύεται ακριβώς αυτό: στην προώθηση ταινιών στην θρησκευόμενη μερίδα του φιλοθεάμονος κοινού.

Ο πρώτος συνειρμός που έκανε το μυαλό μου ήταν ο Ιησούς να διώχνει τους αργυραμοιβούς από τον Ναό με ένα φραγγέλιο (δηλ. μαστίγιο). Θα μου πείτε οι αργυραμοιβοί μάλλον ταυτίζονται εντελώς με τα σημερινά καταστήματα “Αγορά Χρυσού” – που τα έχουμε δει και μέσα σε Super Market αλλά ευτυχώς όχι σε Εκκλησία. Σίγουρα θα συμφωνήσετε ότι δουλειά του ιεροκήρυκα είναι να μιλάει για την Πίστη, και σίγουρα δεν μπορεί να είναι δουλειά του το να πουλάει οτιδήποτε, έστω κι αν είναι εισιτήρια κινηματογράφου.

Το “εξωγήινο” όνομα του Superman, το όνομα με το οποίο τον φώναζαν στον πλανήτη Krypton, ήταν Kal El. Στα Εβραϊκά αυτό μεταφράζεται σε “Λόγος του Θεού” και αυτό ενδέχεται να είναι σύμπτωση, αλλά είναι γεγονός ότι οι Jerry Siegel και Joe Shuster, δημιουργοί του χάρτινου ήρωα, ήταν εβραϊκής καταγωγής. Από την άλλη, στη Χριστιανική Πίστη Λόγος του Θεού είναι ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, και ακριβώς με αυτό ξεκινάει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.

Ένα βασικό στοιχείο στις ιστορίες των κόμικς με ήρωα τον Superman είναι η προβολή της δύναμής του και της υπεροχής του. Ο Ιησούς όμως έκανε ακριβώς το αντίθετο. Το Θεϊκό Του πρόσωπο, τη Θεία Δόξα, την έδειξε μόνο κατά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στην Ανάληψη. Κι όταν ο Σατανάς στους πειρασμούς στην Έρημο πρότεινε στον Κύριο να πηδήξει από τη στέγη του Ναού για να έρθουν οι άγγελοι να τον πιάσουν κι έτσι να πιστέψουν όλοι σε Αυτόν, για να λάβει την απάντηση «Πάλιν γέγραπται, ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου».

Σε κάθε τεύχος του Superman μπορούμε να βρούμε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια, έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια και φωνάζει “Superman, σώσε με”. Στον Χριστιανισμό πιστεύουμε στη Θεία Πρόνοια και στην βοήθεια του Θεού προς τους ανθρώπους, αλλά βασικό στοιχείο της Πίστης μας είναι τα καλά έργα και ο διαρκής αγώνας.

Και οι διαφορές ανάμεσα σε δύό τόσο ανόμοια πρόσωπα όσο ο Ιησούς Χριστός και ο Superman, δεν έχουν τελειωμό. Απορώ μάλιστα με το γεγονός ότι βρέθηκα στη θέση να κάνω τη σύγκριση. Δεν είχα φανταστεί πού θα έφταναν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι για λίγα αργύρια… ε… δολλάρια ήθελα να πω.

ΥΓ διάβασα πριν λίγο ότι ο πρόεδρος της Harley Davidson έκανε δώρο στον Πάπα Φρανσίσκο 2 μηχανές και ένα δερμάτινο πριν μια βδομάδα και χτες ο Πάπας συναντήθηκε με οδηγούς μηχανών της συγκεκριμένης μάρκας. Είμαι άφωνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment