Ο Ιρλανδός - The Irishman - 2019 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ο Ιρλανδός – The Irishman – 2019

Αναμφίβολα μια από τις καλύτερες ταινίες του Martin Scorsese. Πρωταγωνιστούν ο De Niro και ο Pacino.

Γράφει: Matia Gr

dansk: Irishman

Διάρκεια
209 λεπτά

Υπόθεση

Ο Frank “The Irishman” Sheeran (Robert De Niro), ένας Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένας εκτελεστής της Μαφίας. Δεν γεννήθηκε βέβαια εκτελεστής… Ο Bill Bufalino (Ray Romano) είναι αυτός που τον ξεχώρισε, και από οδηγό φορτηγού τον προώθησε στα σκαλοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Frank ο Ιρλανδός δύο πράγματα έμαθε καλά στον στρατό: να ακολουθεί εντολές χωρίς να ρωτάει και να σκοτώνει.

Frank Sheeran: Ήταν όπως στον στρατό. Ακολουθείς εντολές, κάνεις το σωστό. Και σε ανταμοίβουν.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μαζί με το πιστεύω του να μη γίνει ποτέ καρφί αλλά και η εξαιρετική του αντίληψη, θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί γρήγορα. Ο Russell Bufalino (Joe Pesci), πάντα αξιοσέβαστος ανάμεσα στους Don της Αμερικής, θα τον πάρει υπό την προστασία του και θα του φερθεί σαν να είναι ο γιος του.

Jimmy Hoffa: Καταλαβαίνω ότι είσαι ένας αδερφός μου.
Frank Sheeran: Ναι, ναι. Χάρηκα για τη γνωριμία.
Jimmy Hoffa: Άκουσα ότι “βάφεις σπίτια”.
Frank Sheeran: Ναι, αυτό κάνω.

Όταν ο συνδικαλιστής Jimmy Hoffa (Al Pacino) θα χρειαστεί βοήθεια, ο Rus θα του δώσει τον Frank τον Ιρλανδό χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Hoffa είναι Πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Teamsters και στον Frank “Irishman” Sheeran βρίσκει τον άνθρωπό του. Ο Frank θα πετάξει στην θάλασσα τα οχήματα ταξί ανταγωνιστικών συνδικάτων, θα ανατινάξει επιχειρήσεις “αντιπάλων”, και γενικά θα κάνει πιο ομαλό τον δρόμο του Hoffa.

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Martin Scorsese επιστρέφει για άλλη μια φορά στην θεματολογία των ταινιών με εγκληματίες και με τη Μαφία. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία – ή τουλάχιστον μια εκδοχή της αλήθειας. Το σενάριο έγραψε ο αρμενικής καταγωγής Steven Zaillian, διάσημος για τη “Λίστα του Σίντλερ”, τα “Ξυπνήματα”, το “American Gangster” και τις “Συμμορίες της Νέας Υόρκης”. Βασίζεται στο βιβλίο “I Heard You Paint Houses”, την βιογραφία του Ιρλανδού Frank Sheeran, γραμμένη από τον συγγραφέα Charles Brandt.

Zaillian και Scorsese μας δίνουν ένα αριστούργημα. Η ιστορία κυλά γοργά, αλλά έχοντας να καλύψει κάτι παραπάνω από τρεις δεκαετίες, δημιουργεί μια ταινία σχεδόν τρεισήμισι ωρών, στην οποία δεν βαριέσαι ούτε στιγμή. Η ιστορία είναι το ταξίδι και προορισμός είναι η αλήθεια της. Όχι αν σκότωσε όπως ισχυρίστηκε ο Frank τον Jimmy Hoffa αλλά τα μηνύματα που μας περνούν. Το πιο σπουδαίο είναι ότι η ζωή σου είναι οι επιλογές σου, και κάθε φορά που επιλέγεις να κερδίσεις κάτι γρήγορα, ίσως χάσεις κάτι σημαντικό. Το δεύτερο, αν και πιο εμφανές, είναι τα γεράματα και το τέλος – η κοινή μοίρα για όλους τους θνητούς ανθρώπους.

Πρόκειται για μια πολύ καλή, ατμοσφαιρική ταινία, που αξίζει να τη δείτε – αν προλάβετε – στον κινηματογράφο. Αλλιώς έχετε υπόψη ότι στις 27 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα στο Netflix!

Ο Ιρλανδός – The Irishman – Trailer (Greek subs)

Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ (The Irishman) - Trailer (greek subs)Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ (The Irishman) – Trailer (greek subs)

Παραλειπόμενα (trivial) από την ταινία Ο Ιρλανδός – The Irishman

  • Η συνθηματική φράση “Βάφω σπίτια” (ο τίτλος του βιβλίου), υποδήλωνε τον εκτελεστή στην αργκό της Μαφίας. “Έβαφε σπίτια” με αίμα.
  • Ο Jimmy Hoffa εξαφανίστηκε στις 30 Ιουλίου 1975 σε ηλικία 62 ετών. Οι Αρχές δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδείξουν τι συνέβη, αν και όλες οι υποψίες στράφηκαν στη Μαφία. Το 1982 ανακηρύχθηκε νομικά νεκρός.
  • Ο Robert De Niro φαίνεται νεότερος με χρήση ειδικών εφέ. Δε χρησιμοποιήθηκαν οι “παραδοσιακές” περούκες και τα λαστέξ.
  • Μια θεωρία για την προέλευση της λέξης Μαφία, τη συνδέει με την φράση “Non toccare mia figlia” (μην πειράζεις την κόρη μου).

Ατάκες από την ταινία Ο Ιρλανδός – The Irishman

Bill Bufalino: Frank… Sheeran. Σωστά;
Frank Sheeran: Ναι, σωστά.
Bill Bufalino: Χμ, σύμφωνα με τη σύμβαση, η διοίκηση μπορεί να απολύσει έναν οδηγό μόνο με συγκεκριμένες κατηγορίες. Λοιπόν, άργησες ποτέ στη δουλειά σου;
[ψέματα ]
Frank Sheeran: Όχι.
Bill Bufalino: Σου έχουν κόψει κλήση;
[ψέματα ]
Frank Sheeran: Όχι.
Bill Bufalino: Πίνεις όταν δουλεύεις;
[ψέματα ]
Frank Sheeran: Όχι.
Bill Bufalino: Χτύπησες ποτέ κανέναν;
Frank Sheeran: … στη δουλειά;
Bill Bufalino: Ναι.
[σίγουρα λέει ψέματα ]
Frank Sheeran: Δεν νομίζω.
Bill Bufalino: Εντάξει, λοιπόν, δε υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
[Ο Frank χαμογελάει. Ο Bill παίζει με το στυλό και κοιτάει τον Frank σιωπηλός ]
Bill Bufalino: Ξέρεις, δεν θα… Δεν με ενδιαφέρει αν το έκανες ή όχι. Δεν έχει σημασία για μένα.
Frank Sheeran: Ναι, το γνωρίζω.
Bill Bufalino: Είμαι εδώ για να σε υπερασπιστώ. Σωστά;
Frank Sheeran: Σωστά.
[ο Bill συνεχίζει να κοιτάζει τον Frank ]
Frank Sheeran: Τι θες να μάθεις; Θες να μάθεις εάν όντως έκανα ή όχι;
[γελούν δυνατά και οι δύο ]

Τη δεκαετία του ’50 ο Jimmy Hoffa ήταν τόσο διάσημος όσο ο Elvis Presley. Τη δεκαετία του ’60 ο Jimmy Hoffa ήταν τόσο διάσημος όσο οι Beatles.

[για τον Hoffa ]
Russell Bufalino: Του αρέσει να μιλάει, έτσι δεν είναι;

Περίληψη (από την εταιρεία διανομής)

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Αλ Πατσίνο και ο Τζο Πέσι πρωταγωνιστούν στον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε, μια επική ιστορία για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, μέσα από τα μάτια του βετεράνου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου Φρανκ Σίραν, ενός απατεώνα και εκτελεστή που συνεργάστηκε με διαβόητες μορφές του 20ού αιώνα. Καλύπτοντας διαφορετικές δεκαετίες, η ταινία παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της Αμερικανικής Ιστορίας, την εξαφάνιση του θρυλικού ηγέτη του εργατικού συνδικάτου Τζίμι Χόφα, και μας ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο στα μυστικά μονοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές διαδικασίες, τις αντιπαλότητες και τις διασυνδέσεις με πολιτικούς.

Συντελεστές

Σενάριο

Charles Brandt, Steven Zaillian

Σκηνοθεσία

Martin Scorsese

Ηθοποιοί

Robert De Niro – Frank Sheeran
Al Pacino – Jimmy Hoffa
Jesse Plemons – Chuckie O’Brien
Anna Paquin – Peggy Sheeran
Joe Pesci – Russell Bufalino
Stephen Graham – Anthony Provenzano
Bobby Cannavale – Felix ‘Skinny Razor’ DiTullio
Harvey Keitel – Angelo Bruno
Jack Huston – Robert F. Kennedy
Kathrine Narducci – Carrie Bufalino
Domenick Lombardozzi – Anthony Salerno
Aleksa Palladino – Mary Sheeran
Ray Romano – Bill Bufalino
Sebastian Maniscalco – Joseph ‘Crazy Joe’ Gallo
Paul Ben-Victor – Jake Gottlieb

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.