Το καταφύγιο - Take Shelter - 2011 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Το καταφύγιο – Take Shelter – 2011

Θα έλεγα να την δείτε με την πρώτη ευκαιρία… Αξιολογότατη!

Γράφει:

Το καταφύγιο - Take Shelter - 2011

Διάρκεια:
121 λεπτά

Υπόθεση:

Η Samantha (Jessica Chastain) είναι παντρεμένη με τον Curtis (Michael Shannon) και έχουν μια μικρή κωφάλαλη κόρη τη Hannah (Tova Stewart). Η μικρή πρόκειται να υποβληθεί σε μία απαραίτητη εγχείρηση, η οποία για καλή τους τύχη καλύπτεται από την ασφάλεια της εργασίας του Curtis· τα οικονομικά τους επ’ ουδενί δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν κάτι τόσο δαπανηρό.

Σε αυτή την κρίσιμη για την οικογένεια περίοδο, ο Curtis αρχίζει να βλέπει στον ύπνο του εφιάλτες. Όλα αυτά τα τρομακτικά όνειρα ξεκινούν με μια καταιγίδα και καταλήγουν στο να παθαίνει η οικογένειά του κακό… είτε από τα στοιχεία της φύσης, είτε από τον Red -τον σκύλο τους- είτε από άλλους ανθρώπους που δείχνουν να είναι σε αγριώδη κατάσταση.

Έχοντας ιστορικό ψυχικών νόσων στην οικογένεια, ο ήρωάς μας ζητά την βοήθεια του γιατρού τους, αλλά παράλληλα παίρνει και ένα -πολύ επισφαλές είναι γεγονός- δάνειο με σκοπό να αναβαθμίσει και να εξοπλίσει ένα παλιό καταφύγιο που υπάρχει στην αυλή τους.

Η καθημερινότητά του επηρεάζεται σε απίστευτο βαθμό από τα όνειρα και τις αγωνίες που αυτά του δημιουργούν. Βρίσκεται σε σύγκρουση με τη γυναίκα του και χάνει ακόμα και την εργασία του· μαζί φυσικά και την δυνατότητα εγχείρησης της κόρης του!

Θα δικαιωθούν οι φοβίες του για τον επικείμενο Αρμαγεδδώνα ή θα διαλύσει την οικογένεια και την ζωή τους απλά και μόνο για κάτι που υπάρχει αποκλειστικά στο μυαλό του;

Κριτική και εντυπώσεις:

Το κινηματογραφικό έργο «Το καταφύγιο – Take Shelter» -σε σενάριο και σκηνοθεσία του Jeff Nichols- είναι μια ιδιαίτερη ταινία. Αν και μπορείς να την παρακολουθήσεις απλά για να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου με κάτι που αξίζει τον κόπο, κρύβει μέσα της πλήθος μηνυμάτων και τροφή για περαιτέρω σκέψη.

Οι ήρωές της βρίσκονται ή οδηγούνται σε στρεσογόνες καταστάσεις που εύχεται κανείς να μη τα φέρει έτσι η ζωή και τις συναντήσει μπροστά του. Τα έντονα συναισθήματα και τα αδιέξοδα που χρίζουν άμεσων και επώδυνων αποφάσεων, είναι κάποια από όσα υπομένουν οι ήρωες χαράζοντας μια δική τους πορεία με την οποία κανείς μπορεί να συμφωνήσει απόλυτα ή να διαφωνήσει κάθετα!

Απόλαυσα κάθε λεπτό της, όχι βέβαια με την έννοια της χαλαρωτικής θέασης μιας κινηματογραφικής παραγωγής. Μου άγγιξε αρκετές από τις νοητικές μου απολήξεις και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαιτέρως σε μια ταινία. Η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες ήταν σε τόσο καλό επίπεδο που υπηρέτησαν επάξια το ευφυέστατο σενάριο!

Θα έλεγα να την δείτε με την πρώτη ευκαιρία… αρκεί να έχετε διάθεση για προβληματισμό και μπόλικη σκέψη μετά το πέρας της! Αξιολογότατη!

Το καταφύγιο – Take Shelter – Trailer (Greek subs)

Take Shelter Trailer HD [ Ελληνικοί Υπότιτλοι ]Take Shelter Trailer HD [ Ελληνικοί Υπότιτλοι ]

Συντελεστές:

Σενάριο:

Jeff Nichols

Σκηνοθεσία:

Jeff Nichols

Ηθοποιοί:

Michael Shannon – Curtis
Jessica Chastain – Samantha
Tova Stewart – Hannah
Shea Whigham – Dewart
Katy Mixon – Nat
Natasha Randall – Cammie
Ron Kennard – Russell
Scott Knisley – Lewis
Robert Longstreet – im
Heather Caldwell – Special Ed Teacher
Sheila Hullihen – Woman in Road
John Kloock – Man in Road
Marianna Alacchi – Bargain Hunter
Jacque Jovic – News Anchor
Bob Maines – Walter Jacobs
Charles Moore – Man at Window
Pete Ferry – Melvin
Molly McGinnis – Janine
Angie Marino-Smith – Kathryn
Isabelle Smith – Sue
Tina Stump – Nurse
Ken Strunk – Doctor Shannan
Maryanne Nagel – Insurance Agent
Hailee Dickens – Pharmacist
Kathy Baker – Sarah
Guy Van Swearingen – Myers
LisaGay Hamilton – Kendra
William Alexander – EMT
Joanna Tyler – Attendant
Stuart Greer – Army-Navy Dave
Ray McKinnon – Kyle
Jake Lockwood – Andy
Kim Hendrickson – Customer
Bart Flynn – Dave
Nick Koesters – Rich
Jeffrey Grover – Psychiatrist
Qenny O.T. Vitosha – Red the Dog
Jason Botsford – Construction Worker
Joe Zamora – EMT by Ambulance

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα