Το Παιδί και η Αλεπού - Le Renard et l' Enfant - 2007 .: Cinema .: Ματιά
 

Το Παιδί και η Αλεπού – Le Renard et l’ Enfant – 2007

Γράφει:
Το Παιδί και η Αλεπού – Le Renard et l’ Enfant – 2007
Το Παιδί και η Αλεπού - Le Renard et l' Enfant - 2007

Το Παιδί και η ΑλεπούΔιάρκεια:
92 λεπτά

Υπόθεση

Ένα μικρό κορίτσι ζει σε ένα σπίτι στην εξοχή κάπου στην ανατολική Γαλλία. Μια φθινοπωρινή μέρα, όπως περνάει μέσα από το δάσος για να πάει στο σχολείο της, βλέπει μια αλεπού. Η αλεπού το βάζει στα πόδια, αλλά η μικρή ενθουσιάζεται και θέλει πάρα πολύ να την ξανασυναντήσει.

Η νεαρή, από τότε και στο εξής, περνάει όλο τον ελεύθερο χρόνο της στο δάσος. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εξερευνεί, μαθαίνει να ξεχωρίζει τα χνάρια των ζώων στο χιόνι, αναζητάει την φωλιά της αλεπούς. Ένα ατύχημα, όταν προσπαθεί να ξεφύγει από κάποιους λύκους, την κρατάει στο κρεβάτι για τον υπόλοιπο χειμώνα, με γύψο στο πόδι. Αλλά μόλις έρθει η άνοιξη, τρέχει πάλι στην εξοχή, προσπαθεί επίμονα, ώσπου τελικά καταφέρνει να γίνει φίλη με την αλεπού και να δει τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια.

Κριτική και εντυπώσεις

Η αγάπη προς τα ζώα και η ύπαρξη της αγάπης μέσα στην καρδιά των ανθρώπων είναι ο κεντρικός άξονας αυτής της όμορφης και δυνατής ταινίας. Από τη μία το νεαρό κορίτσι που γοητεύεται από την έξυπνη αλεπού, και πλησιάζοντάς την, έρχεται ακόμα πιο κοντά στην φύση. Από την άλλη δάσος, καταπράσινα τοπία, πλούσιο φυσικό περιβάλλον, εικόνες που σου κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους. Εικόνες που μοιάζουν ξένες και ανοίκειες για όλους εμάς που μεγαλώσαμε στις πόλεις, μα εικόνες τόσο πιο όμορφες από όλο αυτό το τσιμέντο, την κίνηση, την φασαρία της καθημερινότητάς μας. Ώρες-ώρες πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μέσα σε πενήντα και κάτι χρόνια καταφέραμε να αλλάξουμε τόσο πολύ, και αυτό που ήταν η πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους από τη Δημιουργία του Κόσμου, να φαντάζει σήμερα τόσο μαγικό και εξωπραγματικό.

Ένα μήνυμα αγάπης και ελευθερίας, ζωής και οικολογίας από τον Luc Jacquet («Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα») και τον Eric Rognard. Μία ταινία κατάλληλη για όλη την οικογένεια, κυρίως όμως για τα μικρά και τα… πάρα πολύ μεγάλα παιδιά 😉 Τα τοπία είναι μαγευτικά, νιώθεις λες και είσαι ο ίδιος μέσα στο δάσος και οι σκηνές με τα ζωάκια, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτής της ταινίας, είναι φανταστικές και με έκαναν να σκέφτομαι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ το Hollywood αναλώνεται σε εκρήξεις και εφέ, οι Γάλλοι έχουν πιάσει το πραγματικό νόημα του κινηματογράφου. Μια ταινία που μας δείχνει καθαρά την διαφορά ανάμεσα στην αγάπη και στην κατοχή (ιδιοκτησία). Όπως επίσης το ότι αν αγαπάς κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ζήσεις όλη σου τη ζωή δίπλα του, ούτε ότι θα πάψεις ποτέ να νιώθεις την αγάπη αυτή αν φύγει μακριά σου. Μια πανέμορφη ταινία που προσπαθεί να μας θυμίσει ότι έχοντας αποξενωθεί από την Φύση, έχουμε ουσιαστικά αποξενωθεί από τον πραγματικό μας εαυτό. Δείτε την, είναι μια υπέροχη ταινία!

Το Παιδί και η Αλεπού – Le Renard et l’ Enfant – Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=nyqq87u4GPw

Συντελεστές

Σενάριο

Luc Jacquet, Eric Rognard

Σκηνοθεσία

Luc Jacquet

Ηθοποιοί

Bertille Noël-Bruneau – το νεαρό κορίτσι
Isabelle Carré – Αφηγήτρια (το κορίτσι όταν ήταν πια ενήλικη)
Thomas Laliberté – νεαρό αγόρι

Ηθοποιοί στην αγγλική μετάφραση:
Camille Lambert – Judie
Kate Winslet – Αφηγήτρια

Ηθοποιοί στην ελληνική μετάφραση:
Ναταλία Δραγούμη – Αφηγήτρια

Παραγωγή και Διανομή

Bonne Pioche
France 3 Cinéma
Wild Bunch
Canal+
Conseil General de l’Ain
Rosebud
Odeon

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.