Οι Άγιοι Μάρτυρες Ορέντιος, Φαρνάκιος, Έρωτας, Φίρμος, Φιρμίνος, Κυριάκος και Λογγίνος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Οι Άγιοι Μάρτυρες Ορέντιος, Φαρνάκιος, Έρωτας, Φίρμος, Φιρμίνος, Κυριάκος και Λογγίνος

Τη μνήμη των Αγίων Ορέντιου, Φαρνάκιου, Έρωτα, Φίρμου, Φιρμίνου, Κυριάκου και Λογγίνου, τιμούμε στις 25 Ιουνίου.

Γράφει: Matia Gr
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ορέντιος, Φαρνάκιος, Έρωτας, Φίρμος, Φιρμίνος, Κυριάκος και Λογγίνος

Βίος των Αγίων Ορέντιου, Φαρνάκιου, Έρωτα, Φίρμου, Φιρμίνου, Κυριάκου και Λογγίνου

Οι Άγιοι Μάρτυρες Ορέντιος, Φαρνάκιος, Έρωτας, Φίρμος, Φιρμίνος, Κυριάκος και Λογγίνος ήταν αδέλφια που έζησαν περί το 301μ.Χ. Η καταγωγή τους ήταν από την Ανατολή και μαζί με 200 νεοσύλλεκτους στρατιώτες εντάχθηκαν στο τάγμα Λεγέανδρο.

Εκείνη την εποχή γινόταν μια επανάσταση των Σκυθών και το τάγμα Λεγέανδρο πέρασε τον ποταμό Δούναβη και πολεμούσε στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση επειδή τον είχε καλέσει ο Μαραθώμ, πρώτος των Σκυθών, σε μονομαχία, είτε τον ίδιο, είτε κάποιον απ’ τους στρατιώτες του. Δε βρέθηκε όμως κάποιος Ρωμαίος με αρκετό θάρρος κι έτσι επιλέχθηκε ο Άγιος Ορέντιος ως αντίπαλος του Μαραθώμ, επειδή είχε πολεμική εμπειρία, ανδρεία και ιδιαίτερη σωματική δύναμη. Η μονομαχία έγινε και ο Άγιος Ορέντιος βγήκε νικητής.

Ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός τον επαίνεσε για το κατόρθωμά του και πρόσφερε θυσίες στα είδωλα. Τότε ο Άγιος Ορέντιος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό κι αρνήθηκε να θυσιάσει στους ψεύτικους θεούς. Επειδή η νίκη ενάντια στους Σκύθες ήταν μεγάλη, ο Μαξιμιανός παρέβλεψε την πράξη του Αγίου, τον τίμησε και του έδωσε τη ζώνη του βαρβάρου ως τρόπαιο. Προσπάθησε επίσης να αλλάξει τη γνώμη του Αγίου Ορεντίου και των αδελφών του κι όταν απέτυχε τους έστειλε στην Αρμενία στην πόλη των Σατάλων.

Ταυτόχρονα ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός έστειλε επιστολή στον δούκα της περιοχής να τιμωρήσει τα επτά αδέλφια για να τους πείσει να θυσιάσουν στα είδωλα, ειδάλλως να τους εξορίσει στην Αβασγία και στη Ζηκχία. Πράγματι έτσι έγινε καθώς οι Άγιοι έμειναν ακλόνητοι στην χριστιανική πίστη.

Ο Άγιος Έρωτας απεδήμησε προς Κύριο πρώτος στις 22 Ιουνίου στην περιοχή Παρεμβολή. Ο Άγιος Ορέντιος κοιμήθηκε στο Ρίζιο, όταν οι ειδωλολάτρες έδεσαν στο λαιμό του μία πέτρα και τον έριξαν στην θάλασσα, εμφανίστηκε όμως ο Άγγελος Ραφαήλ, τον έβγαλε απ’ την θάλασσα σώο, τον άφησε σε ένα βράχο όπου ο Άγιος Ορέντιος προσευχήθηκε και παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό. Ο Άγιος Φαρνάκιος έφτασε στην Κορδόλη και κοιμήθηκε στις 3 Ιουλίου. Οι Άγιοι Μάρτυρες του Χριστού Φίρμος και Φιρμίνος έφτασαν στην Άψαρο και άφησαν τον μάταιο τούτο κόσμο στις 7 Ιουλίου. Ο Άγιος Κυριάκος αναπαύθηκε στις 14 Ιουλίου στη χώρα των Λαζών. Ο Άγιος Λογγίνος παρέδωσε τη ψυχή του στον Θεό αφού προσευχήθηκε, ενώ βρισκόταν σε ένα καράβι στο Λιβικό Πέλαγος.

Εορτή των Αγίων Ορέντιου, Φαρνάκιου, Έρωτα, Φίρμου, Φιρμίνου, Κυριάκου και Λογγίνου

Τη μνήμη των Αγίων Ορέντιου, Φαρνάκιου, Έρωτα, Φίρμου, Φιρμίνου, Κυριάκου και Λογγίνου, τιμούμε στις 25 Ιουνίου.

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες