Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια

Τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας τιμούμε στις 22 Δεκεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια. Βίος

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια γεννήθηκε στη Ρώμη περί το 290μΧ, στα χρόνια που Αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός.

Ο πατέρας της ονομαζόταν Πρεπέξαστος και η μητέρα της Φαύστη. Η Φαύστη βρήκε έναν πιστό δάσκαλο τον Χρυσόγονο, ο οποίος δίδαξε στην Αγία Αναστασία τα θεία γράμματα. Όταν έφτασε σε ηλικία γάμου, την πάντρεψαν με τον Πούπλιο, ο οποίος όμως ήταν ειδωλολάτρης. Η Αγία Αναστασία δεν το άντεχε αυτό, και τον απέφευγε προσποιούμενη την ασθενή.

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια ντυνόταν με φτωχικά ρούχα και μαζί με μία υπηρέτρια πήγαινε σε φτωχές γυναίκες και τις βοηθούσε. Μυστικά έμπαινε στις φυλακές και θεράπευε όσους μαρτυρούσαν για τη Χριστιανική τους Πίστη. Έλυνε τα δεσμά τους και τους άλειφε με λάδι και σκούπιζε τα αίματα από τις πληγές τους και έτσι ονομάστηκε Φαρμακολύτρια. Τους έδινε να φάνε καλό φαγητό. Όταν το έμαθε αυτό ο Πούπλιος την έκλεισε στην φυλακή και έβαλε πολλούς φύλακες να την προσέχουν. Πέθανε όμως σε ένα ταξίδι στην θάλασσα από φουρτούνα. Έτσι ελευθερώθηκε η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και αποφάσισε να μοιράσει όλη την περιουσία της στους φτωχούς.

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια πλέον επισκεπτόταν τους Μάρτυρες άφοβα. Τους έπαιρνε και τους ενταφίαζε μετά τα μαρτύρια. Πολλούς μάλιστα τους παρακινούσε να μην φοβηθούν τα βασανιστήρια. Πολλοί άρχοντες την έπιασαν και την βασάνισαν. Τελικά παρέδωσε την ψυχή της μαρτυρικά στον Θεό όταν την έκαψαν ζωντανή.

Άγιος Χρυσόγονος ο Μάρτυρας. Βίος

Ο Άγιος Χρυσόγονος, ο διδάσκαλος της Αγίας Αναστασίας, ζούσε στη Ρώμη. Τον συνέλαβαν στους διωγμούς που ξεκίνησε ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός. Όσο ήταν στην φυλακή, του έγραψε η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και τον παρακάλεσε να προσεύχεται για εκείνη.

Κάποια στιγμή ο Διοκλητιανός, ενώ βρισκόταν στη Νίκαια, έμαθε ότι στη Ρώμη έχουν συλλάβει πάρα πολλούς Χριστιανούς. Του έγραφαν ότι παρά τα βασανιστήρια δεν αλλάζουν την Πίστη τους, εξαιτίας του Χρυσόγονου που τους δίνει θάρρος. Τότε ο Αυτοκράτορας έστειλε διαταγή να τους σκοτώσουν όλους εκτός από τον Χρυσόγονο. Όταν επέστρεψε στη Ρώμη, ο Διοκλητιανός ζήτησε να φέρουν μπροστά του τον Χρυσόγονο.

Πότε με φοβέρες και πότε με κολακείες προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί τον Χριστό. Αλλά ο Άγιος Χρυσόγονος δεν φοβήθηκε. Κήρυξε ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός και εξήγησε στον Αυτοκράτορα ότι οι θεοί του είναι πλάνη των ανθρώπων, φθορά και απώλεια των ψυχών. Όταν άκουσε αυτά τα λόγια ο Διοκλητιανός θύμωσε πολύ και πρόσταξε να οδηγήσουν τον Χρυσόγονο σε ερημικό τόπο και να τον αποκεφαλίσουν.

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και Άγιος Χρυσόγονος ο Μάρτυρας. Γιορτή

Τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και του Αγίου Χρυσογόνου του Μάρτυρα τιμούμε στις 22 Δεκεμβρίου.

Απολυτίκιο της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

Tων μαρτύρων ταις χρείαις διακονήσασα, μαρτυρικώς εμιμήσω τας αριστείας αυτών, δι’ αθλήσεως εχθρόν καταπαλαίσασα· όθεν βλαστάνεις δαψιλώς χάριν άφθονον αεί, θέοφρων Αναστασία, τοις προσιούσιν εκ πόθου τη αρωγή της προστασίας σου.

Απολυτίκιο Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολύτριας - 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολύτριας – 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.