Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυρας .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυρας

Τη μνήμη της Αγίας Ανυσίας τιμούμε στις 30 Δεκεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυρας Βίος

Η Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυρας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έζησε περί το 298μΧ όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός.

Οι γονείς της Αγίας Ανυσίας ήταν ευσεβείς και πλούσιοι. Μετά τον θάνατό τους η Αγία Ανυσία μόνασε κατ’ ιδίαν. Μια ημέρα, καθώς πήγαινε στην Εκκλησία, την έπιασε ένας ειδωλολάτρης στρατιώτης. Ήταν η εποχή του Διωγμού του Διοκλητιανού. Ο στρατιώτης την τράβηξε με την βία σε ένα ειδωλολατρικό ναό και απαίτησε να θυσιάσει στα είδωλα. Η Αγία Ανυσία ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό και έφτυσε τον στρατιώτη. Τότε την σκότωσε με το σπαθί του και η Αγία Ανυσία πήρε τον στέφανο του μαρτυρίου.

Ο τάφος της βρέθηκε κατά τύχη, στις 4 Ιουνίου 1980, κατά την διάνοιξη της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου. Τα τίμια λείψανά της μεταφέρθηκαν στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυρας Γιορτή

Τη μνήμη της Αγίας Ανυσίας τιμούμε στις 30 Δεκεμβρίου.

Απολυτίκιο της Αγίας Ανυσίας

Οσίως ανύσασα, των αρετών την οδόν, τω Λόγω νενύμφευσαι, ω Ανυσία σεμνή, και χαίρουσα ήθλησας, αίγλη δε απαθείας, λαμπρυνθείσα Μελάνη, ήστραψας εν τω κόσμω, αρετών λαμπηδόνας, και νυν ημίν ιλεούσθε, Χριστόν τον Κύριον.

https://youtu.be/N32Vu1bkqVk

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.