Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς γιορτάζει στις 24 Ιουλίου.

Γράφει: Matia Gr
Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς
Αγία Χριστίνα η ΜεγαλομάρτυςΑγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς

Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυρας. Βίος.

Η Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς ζούσε περί το 200 μΧ όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Σεβήρος. Ο πατέρας της ήταν ο στρατηλάτης Ουρβανός.

Από νεαρή ηλικία έκλεισε την Αγία Χριστίνα τη Μεγαλομάρτυρα σε ένα ψηλό Πύργο και της είχε αφήσει μικρά είδωλα από χρυσάφι και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Με τη λογική της, η Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυρα σκέφτηκε ότι δεν μπορεί να είναι θεοί τα άψυχα είδωλα που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι. Έτσι τα κατέστρεψε και τα μοίρασε στους φτωχούς.

Ο πατέρας της εξοργίστηκε πολύ όταν έμαθε τις πράξεις της. Της έβαλε διάφορες τιμωρίες και την έκλεισε σε φυλακή, χωρίς να της επιτρέπει να τρώει ή να πίνει. Άγγελος κυρίου της έφερνε τροφή και τις θεράπευε τις πληγές της.

Κατόπιν Αγία Χριστίνα στην θάλασσα. Εκεί έλαβε υπό του Κυρίου το Άγιο Βάπτισμα και ένας άγγελος την έβγαλε σώα στη στεριά.

Όταν ο πατέρας της έμαθε ότι είναι ζωντανή διέταξε ξανά να την φυλακίσουν. Το ίδιο βράδυ ο πατέρας της πέθανε. Τον διαδέχτηκε στην ηγεσία ο Δίων. Αφού την εξέτασε διαπίστωσε ότι η Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυς είναι πιστοί Χριστιανή διέταξε να τη δείρουν και να τη βασανίσουν. Η Αγία Χριστίνα όχι μόνο άντεξε με την βοήθεια του Θεού αλλά έκανε και πολλά θαύματα. Έτσι βαπτίστηκαν Χριστιανοί 3.000 ειδωλολάτρες.

Τον Δίωνα διαδέχτηκε κάποιος Ιουλιανός. Αυτός διέταξε να ρίξουν την Αγία Χριστίνα μέσα σε ένα μεγάλο καμίνι. Με την χάρη του Θεού ούτε τότε έπαθε κάτι. Την ρίξαν ανάμεσα σε επικίνδυνα και δηλητηριώδη θηρία. Έκοψαν τα στήθη της αίμα έτρεξε γάλα. Έκοψαν και τη γλώσσα της Αγίας Χριστίνας της Μεγαλομάρτυρας. Τέλος την χτύπησαν οι στρατιώτες με λόγχες στην καρδιά και στα πλευρά της πολλές φορές και έτσι παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο.

  Άγιος Αθηνογένης ο Μάρτυς και οι δέκα μαθητές του. Φως ιλαρόν

Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυρας. Γιορτή.

Τη μνήμη της Αγίας Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος τιμούμε στις 24 Ιουλίου.

Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυρας. Απολυτίκιο.

Του πατρός σου την πλάνην λιπούσα πάνσεμνε, της ευσεβείας εδέξω την θείαν έλλαμψιν, και νενύμφευσαι Χριστώ ως καλλιπάρθενος όθεν ηγώνισαι στερρώς, και καθείλες τον εχθρόν, Χριστίνα Μεγαλομάρτυς. Και νυν απαύστως δυσώπει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος - 24 ΙΟΥΛΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Χριστίνης της Μεγαλομάρτυρος – 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Αγία Χριστίνα η Μεγαλομάρτυρας. Έτερο απολυτίκιο.

Η αμνάς σου Ιησού, κράζει μεγάλη τη φωνή. Σε Νυμφίε μου ποθώ, και σε ζητούσα αθλώ, και συσταυρούμαι και συνθάπτομαι τω βαπτισμώ σου· και πάσχω δια σε, ως βασιλεύσω συν σοι, και θνήσκω υπέρ σου, ίνα και ζήσω εν σοι· αλλ’ ως θυσίαν άμωμον προσδέχου την μετά πόθου τυθεϊσάν σοι. Αυτής πρεσβείαις, ως ελεήμων, σώσον τας ψυχάς ημών.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.