Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Τη μνήμη της Αγίας Ματρώνας της εν Θεσσαλονίκη τιμούμε στις 27 Μαρτίου.

Γράφει: Matia Gr
Αγία Ματρώνα η εν ΘεσσαλονίκηΑγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη. Βίος.

Η Παντίλλα ήταν μία πλούσια Εβραία, σύζυγος ενός αρχιστράτηγου στην Θεσσαλονίκη. Είχε μία δούλα, τη Ματρώνα, που ήταν κρυφά Χριστιανή.

Όταν η Παντίλλα πήγαινε στη Συναγωγή, η Αγία Ματρώνα πήγαινε μυστικά στην Εκκλησία. Μέχρι που μια μέρα, πρόδωσαν το μυστικό της Ματρώνας στην Παντίλλα. Η Αγία Ματρώνα ομολόγησε με θάρρος την πίστη της. Έξαλλη μαζί της, η Παντίλλα διέταξε να την δείρουν χωρίς έλεος και να την ρίξουν στην φυλακή, όπου τελικά παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο μετά από κάποιες ημέρες.

Οι Χριστιανοί πήραν το λείψανο της Αγίας Ματρώνας της εν Θεσσαλονίκη και το ενταφίασαν με τιμές. Η Παντίλλα γλύστρησε ενώ βρισκόταν στο τείχος της πόλης και έτσι έχασε τη ζωή της.

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη. Γιορτή.

Τη μνήμη της Αγίας Ματρώνας της εν Θεσσαλονίκη τιμούμε στις 27 Μαρτίου.

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη. Απολυτίκιο.

Γνώμην αήττητον Ματρώνα φέρουσα, πίστιν την ένθεον άσυλον έσωσας, μη δουλωθείσα την ψυχήν Εβραίων τη απηνεία, όθεν αριστεύσασα και τον δόλιον κτείνασα, μυστικώς νενύμφευσαι τω Δεσπότη της κτίσεως. Αυτόν ουν εκτενώς εκδυσώπει, πάσης ημάς ρυσθήναι βλάβης.

Απολυτίκιο Αγ. Ματρώνας η εν Θεσσαλονίκη - 27 ΜΑΡΤΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ματρώνας η εν Θεσσαλονίκη – 27 ΜΑΡΤΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.