Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος

Η Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος τιμάται στις 2 Μαΐου.

Γράφει: Matia Gr
Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματοςΑγία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος
2 Μαΐου....">

Αγία Ματρώνα η αόμματος. Βίος.

Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1881, στο χωριό Σέμπινο της Ρωσίας από γονείς χωρικούς φτωχούς μα πολύ ευλαβείς. Ήταν το τέταρτο παιδί τους και από θαυματουργική επέμβαση οι γονείς της την κράτησαν και δεν την έδωσαν σε ορφανοτροφείο όταν αυτή γεννήθηκε.

Βαπτίστηκε Ματρώνα προς τιμήν τής Οσίας Ματρώνας τής εν Κωνσταντινουπόλει και η αγία, η οποία σημειωτέων γεννήθηκε αόμματη (χωρίς δηλαδή οφθαλμούς, με κενές τις κόγχες) έδειξε από νωρίς την θεία της εκλογή. Αγωνιζόταν από μικρή στην προσευχή και γρήγορα φάνηκε και το διορατικό-προορατικό αλλά και το θεραπευτικό της χάρισμα. Γνώριζε αμαρτίες, σκέψεις, και πράξεις των ανθρώπων. Ένοιωθε και προγνώριζε συμφορές και καταστροφές, με τις ευχές της δε, θεράπευε πλήθος αρρώστων που συνέρρεαν όχι μόνο από το χωριό της αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.

Στην εφηβική της ηλικία πήγε σε αρκετά προσκυνήματα συχνά συνοδευόμενη από την κόρη ενός πλούσιου ευγενούς της περιοχής. Λέγεται ότι σε μία επίσκεψή της στην Κροστάνδη, στον ναό όπου λειτουργούσε ο Άγιος Ιωάννης, εκείνος μετά από την Θεία Λειτουργία παρακάλεσε τον κόσμο να παραμερίσει για να περάσει η δεκατετράχρονη τότε Ματρώνα λέγοντας: «Έλα Ματρώνουσκα, έλα σε μένα. Ιδού έρχεται η αντικαταστάτριά μου, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας!» προμηνύοντας την αποστολή της Αγίας για την εκκλησία και τον πολυπαθή Ρωσικό λαό. Λίγα χρόνια αργότερα η Αγία καθηλώθηκε εξαιτίας μόνιμης παράλυσης στα πόδια. Παρέμεινε έτσι καθιστή έως το τέλος της οσιακής ζωής της.

Με την κομμουνιστική επανάσταση, το 1925, μετακόμισε στη Μόσχα όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της, περιπλανώμενη από σπίτι σε σπίτι, κατατρεγμένη, βοηθώντας πλήθη βασανισμένων ψυχών, με ψυχικές μα και σωματικές ασθένειες, τους οποίους έσωσε με την προσευχή και καθοδήγησε στη σωτηρία. Όπου και αν πήγαινε, σε όποιο σπίτι και αν φιλοξενούνταν έφερνε την ειρήνη και την ηρεμία στις ψυχές, άλλοτε χαριτολογούσε με τους ανθρώπους και άλλοτε τους έλεγχε με δριμύτητα, και τους νουθετούσε. Ήταν επιεικής, θερμή και ευσπλαχνική, δεν έκανε κηρύγματα και διδασκαλίες μα ήταν ολιγόλογη, λακωνική. Δίδασκε τον κόσμο να αποφεύγει την κατάκριση και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού. Να κάνουν θερμή προσευχή και συχνά τον σταυρό τους θωρακίζοντας έτσι τον εαυτό τους. Συνιστούσε συχνή μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων και αγάπη στους ασθενείς και ηλικιωμένους.

Η Αγία δίδασκε όχι με τα λόγια αλλά με τον βίο της. Η αρετή της συνίστατο στην μεγάλη της υπομονή και καρτερία, και την απόλυτη αγάπη της και εμπιστοσύνη στο Θεό.

Αυτή ήταν η Αγία Ματρώνα η αόμματος. Τρεις ημέρες πριν την κοίμησή της ο Κύριος της απεκάλυψε την τελείωσή της ώστε εκείνη να προετοιμαστεί.

Προείπε και τα εξής:
«Όταν πεθάνω, στον τάφο μου θα έρχονται λίγοι, μόνο οι οικείοι μου, και όταν θα πεθάνουν και εκείνοι θα ερημώσει ο τάφος μου, σπάνια θα έρχεται κανείς. Μα μετά από χρόνια ο κόσμος θα με γνωρίσει και θα έρχονται σαν κοπάδια για να βοηθηθούν. Και εγώ θα τους ακούω και όλους θα τους βοηθώ.»
Είπε ακόμη: «όλους που ζητάνε βοήθεια από μένα θα τους συναντώ μετά τον θάνατό τους».

Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου 1952 και έκτοτε χιλιάδες πιστούς ορθοδόξους από όλο τον κόσμο έχει η Αγία βοηθήσει, και πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται την παρρησία της στον Κύριο. Στις 8 Μαρτίου 1998 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων της που μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στη Μόσχα, όπου χιλιάδες προσκυνητές περιμένουν υπομονετικά καθημερινά για να τα προσκυνήσουν.

Αγία Ματρώνα η αόμματος. Γιορτή.

Η μνήμη της Αγίας Ματρώνας της Ρωσίδας της αομμάτου τιμάται στις 2 Μαΐου.

Αγία Ματρώνα η αόμματος. Απολυτίκιο.

Αδιάσειστον στύλον Ρωσίας όγδοον, την στερουμένην ομμάτων εκ γενετής, ευλαβώς ανυμνήσωμεν Ματρώναν την αοίδιμον, ως σκεύος θείων δωρεών και αγάπης ακραιφνούς προς πάντας εμπεριστάτους βοώντες σκέδασον ζόφον παθών ημών φωτίσης χάριτος.

Τον βίο της Αγίας Ματρώνας μας έστειλε ο Δημήτριος, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Στην συνέχεια παραθέτουμε το email που μας έστειλε, επειδή περιέχει πληροφορίες χρήσιμες, πιστεύουμε, σε όλους. Να τι μας έγραψε ο Δημήτριος:

Αγαπητοί μου φίλοι,

θα ήθελα να προσθέσω στο Αγιολόγιο των σύγχρονων Αγίων που άμεσα μας παραστέκονται και έχουν παρρησία στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, και την Αγία Ματρώνα την Ρωσίδα την αόμματο, την οποία μου την γνώρισε ο γέροντάς μου και η οποία έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστή και στην Ελλάδα, όπως τα τελευταία χρόνια ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός της Ρωσίας (από το Άγιο Όρος μέχρι και σε μοναστήρια και ναούς της Αττικής) λόγω της ταχύτατης βοήθειάς της!

Υπάρχουν δύο μεταφρασμένα βιβλία που ήδη κυκλοφορούν στα ελληνικά ορθόδοξα βιβλιοπωλεία:

«Η Αγία Ματρώνα τής Μόσχας», εκδόσεις ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΥΨΕΛΗ, Θεσσαλονίκη 2002 και, «Η Αγία γερόντισσα Ματρώνα η αόμματη, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας», εκδόσεις Ιεράς Καλύβης Αγίου Χαραλάμπους, Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος 2002. Ένα μικρό βιβλίο, το οποίο μας δείχνει πόσο η αγάπη και η αφοσίωση στο Θεό μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους σε πνευματικά μεγαλεία, αλλά και να δώσει μηνύματα στον πολιτισμό της αφθονίας μας και του κλεισμένου στον εαυτό του ανθρώπου.

Η Ακολουθία της Αγίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΗΝΟΣ: «Ακολουθία της Οσίας και Θεοφόρου μητρός ημών Ματρώνης τής αομμάτου συγχρόνου Ρωσίδος Ασκησάσης εν κόσμω» του Δρ. Χαραλάμπους Μ. Μπούσια επιμελεία Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Νικολάκη – εκδόσεων ΤΗΝΟΣ 2004.

Ο δε Παρακλητικός Κανών, το απολυτίκιο και οι Χαιρετιστήριοι Οίκοι εις την Αγία Ματρώνα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σαϊτη με τίτλο: «Η Οσία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος» επιμέλεια Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Νικολάκη.

Θα σας πρότεινα να αγοράσετε τα παραπάνω βιβλία ώστε να έχετε οι ίδιοι γνώμη για την σπουδαία αυτή Αγία της Ρωσίας, την Αγία Ματρωνούλα όπως χαϊδευτικά την αποκαλούν οι Ρώσοι.

Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος

Εικόνες τής Αγίας μέχρι στιγμής έχω βρει στην Αθήνα, στο κατάστημα “ΣΟΦΡΙΝΟ”, που έχει κυρίως Ρωσικά Εκκλησιαστικά είδη και βρίσκεται στην οδό Αγίας Φιλοθέης 2Α, στον ίδιο δρόμο που βρίσκεται και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εύχομαι να αγαπήσετε την Αγία γερόντισσα το ίδιο και σεις, όπως και εγώ. Και εκείνη να σας προστατεύει πάντα και να μεσιτεύει για σας στον Κύριό μας στον οποίο έχει μεγάλη παρρησία.

Αμήν!

Η απιστία των ανθρώπων

Η Ζηναιδα Ζδάνοβα ρώτησε κάποτε την Αγία Ματρώνα:
«Γιατί επέτρεψε ο Θεός να κλείσουν και να γκρεμίσουν τόσες Εκκλησίες στην Ρωσία;»

Και η Αγία απάντησε:
«Αυτό ήταν το Θέλημα του Θεού!
Ο λαός είναι σαν υπνωτισμένος και μια φοβερή δαιμονική δύναμη έχει μπεί σε δράση. Βρίσκεται στον αέρα, και διεισδύει παντού.
Παλιά, η δαιμονική αυτή δύναμη κατοικούσε στα έλη και στα πυκνά δάση, επειδή οι άνθρωποι πήγαιναν τακτικά στην Έκκλησία, φορούσαν και τιμούσαν τον Σταυρό!
Τα σπίτια τους ήταν προστατευμένα από τις Εικόνες, τα Κανδήλια που έκαιγαν, τον Άγιασμό που έκαναν!
Τα δαιμόνια πετούσαν μακριά και φοβόντουσαν να πλησιάσουν…
Σήμερα όμως, τα σπίτια αυτά αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουνε γίνει κατοικητήριο δαιμόνων για την απιστία τους και την απομάκρυνσή τους από τον Χριστό…!»

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα