
Άγιοι Απόστολοι Άγαβος, Ρούφος, Φλέγων και Ασύγκριτος. Βίος
Απόστολος Άγαβος
Ο Άγιος Απόστολος Άγαβος είναι εκείνος που αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά στις Πράξεις των Αποστόλων. Σύμφωνα με το κείμενο, ο Άγαβος πήρε τη ζώνη του Αποστόλου Παύλου και έδεσε τα χέρια και τα πόδια του. Προφήτευσε σχετικά με τον Παύλο, λέγοντας: «Τάδε λέγει το Πνεύμα το Άγιον. Τον άνδρα ου εστιν η ζώνη αύτη, ούτω δήσουσιν εν Ιερουσαλήμ Ιουδαίοι, και παραδώσουσιν εις χείρας εθνών» (Πράξ. κα΄, 11). Η προφητεία αυτή επιβεβαιώθηκε, καθώς οι Ιουδαίοι όχι μόνο έδεσαν τον Παύλο, αλλά επιχείρησαν και να τον θανατώσουν.
Ο Άγαβος κήρυξε το Ευαγγέλιο στο μέρος της οικουμένης που του είχε ανατεθεί και στη συνέχεια απεβίωσε.
Επιπλέον, ο ίδιος Άγαβος προφήτευσε για μια μεγάλη πείνα που θα ερχόταν σε όλη την οικουμένη. Αυτό αναφέρεται επίσης στις Πράξεις των Αποστόλων: «Εν ταύταις ταις ημέραις κατήλθον από Ιεροσολύμων Προφήται εις Αντιόχειαν. Αναστάς δε είς εξ αυτών ονόματι Άγαβος εσήμανε διά του πνεύματος, λιμόν μέγαν έσεσθαι εφ’ όλην την οικουμένην, όστις και εγένετο επί Κλαυδίου Καίσαρος» (Πράξ. ια΄, 27-28). Σημειώνεται ότι αυτή η πείνα που προφήτευσε ο Άγαβος συνέβη κατά το τεσσαρακοστό τέταρτο έτος από τη γέννηση του Χριστού. Ως αποτέλεσμα αυτής της προφητείας, οι Χριστιανοί στην Αντιόχεια συγκέντρωσαν ελεημοσύνες και τις έστειλαν στους Χριστιανούς της Ιερουσαλήμ μέσω των Βαρνάβα και Σαύλου, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο ια΄, 30 των Πράξεων. Αυτή την πείνα επί του Κλαυδίου αναφέρουν και εξωτερικοί ιστορικοί, όπως ο Σουητώνιος στο έργο του για τον Κλαύδιο (κεφάλαιο ιη΄) και ο Ιώσηπος στην Αρχαιολογία του (βιβλίο κ΄, κεφάλαιο β΄). Αυτοί οι ιστορικοί διηγούνται ότι εξαιτίας της πείνας υπήρξε μεγάλη αναταραχή στον λαό στην αγορά, και ο αυτοκράτορας άκουσε τόσα βλάσφημα λόγια που αναγκάστηκε να φύγει στο παλάτι για την ασφάλειά του.
Απόστολος Ρούφος
Ο Άγιος Απόστολος Ρούφος αναφέρεται από τον Απόστολο Παύλο στην Προς Ρωμαίους επιστολή, όπου λέει: «Ασπάσασθε Ρούφον τον εκλεκτόν εν Κυρίω, και την μητέρα αυτού και εμού» (Ρωμ. ιϛ΄, 13). Αυτός ο Ρούφος έγινε Επίσκοπος Θηβών
Απόστολοι Φλέγων και Ασύγκριτος
Οι Άγιοι Απόστολοι Φλέγων και Ασύγκριτος κήρυξαν το Ευαγγέλιο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μέσω του κηρύγματός τους, κατόρθωσαν να έρθουν πολλούς απίστους στην αληθινή πίστη. Υπέστησαν διάφορες τιμωρίες και βασανιστήρια από τους Ιουδαίους και τους Ειδωλολάτρες. Τελικά, μαρτύρησαν την ίδια ημέρα και έτσι έλαβαν από τον Κύριο τα ουράνια αγαθά της αιώνιας μακαριότητας.
Σημειώσεις
Σημειώνεται ότι η μνήμη των Αποστόλων Ηρωδίωνος και Ερμού αναφέρεται στο κείμενο ως περιττώς γραμμένη εδώ. Ο Άγιος Ηρωδίων εορτάζεται μαζί με τους Ολυμπά, Εραστό, Σωσιπάτρο και Κουάρτο στις 10 Νοεμβρίου, και ξεχωριστά στις 28 Μαρτίου.
Ομοίως, ο Άγιος Απόστολος Ερμής εορτάζεται μαζί με τους Πατρόβα, Λίνο, Γάιο και Φιλόλογο στις 5 Νοεμβρίου, και ξεχωριστά στις 8 Μαρτίου.
Άγιοι Ασύγκριτος, Άγαβος, Φλέγων και Ρούφος. Γιορτή
Τη μνήμη των Αγίων Ασυγκρίτου, Αγάβου, Φλέγοντα και Ρούφου τιμούμε στις 8 Απριλίου.
Άγιοι Ασύγκριτος, Άγαβος, Φλέγων και Ρούφος. Απολυτίκιο
Εξάριθμος χορός των σοφών Αποστόλων, υμνείσθω ιερώς μελωδίαις ασμάτων, Ερμάς και Ασύγκριτος, Ηρωδίων και Άγαβος, συν τω Φλέγωντι και τω θεόφρονι Ρούφω, την Τριάδα γαρ διηνεκώς δυσωπούσιν, υπέρ των ψυχών ημών.
