Άγιοι Σέργιος και Βάκχος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Τη μνήμη των Αγίων Σέργιου και Βάκχου τιμούμε στις 7 Οκτωβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Σέργιος και Άγιος Βάκχος: Βίος

Ο Άγιος Σέργιος και ο Άγιος Βάκχος ζούσαν την εποχή που Αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός. Ήταν κρυπτοχριστιανοί και άνθρωποι με ανδρεία και σοφία.

Ο Άγιος Σέργιος και ο Άγιος Βάκχος υπηρετούσαν στον Αυτοκρατορικό Στρατό. Είχαν διακριθεί στις μάχες και είχαν λάβει αξιώματα. Όταν ο Αυτοκράτορας Μαξιμιανός έμαθε ότι ήταν Χριστιανοί, δεν ήθελε να το πιστέψει και αποφάσισε να τους δοκιμάσει. Έτσι τους κάλεσε να παραστούν σε μια ειδωλολατρική τελετή. Όταν οι άλλοι έκαναν θυσίες στους ψεύτικους θεούς, οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά και ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό. Και οι δυο τους παρέδωσαν τη ψυχή τους μαρτυρικά στον Κύριο.

Το 547 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός κατέθεσε τα Ιερά Λείψανά των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου, σε εκκλησία που ανήγειρε προς τιμή τους στην Κωνσταντινούπολη. O ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου ήταν γνωστός ως Μικρή Αγία Σοφία.

Άγιος Σέργιος και Άγιος Βάκχος: Γιορτή

Τη μνήμη των Αγίων Σέργιου και Βάκχου τιμούμε στις 7 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο των Αγίων Σέργιου και Βάκχου:

Τριάδος της Αγίας οπλίται τροπαιούχοι, η λαμπρά δυάς των Μαρτύρων, ωράθητε εν άθλοις, Σέργιος ο θείος αριστεύς, και Βάκχος ο γενναίος αθλητής, δια τούτο δοξασθέντες περιφανώς, προΐστασθε των βοώντων. Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών, πάσιν ιάματα.

https://youtu.be/sH-bNlxefgQ

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.