Άγιοι επτά Μακκαβαίοι, Σολομονή και Ελεάζαρος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιοι επτά Μακκαβαίοι, Σολομονή και Ελεάζαρος

Τη μνήμη των Αγίων επτά Μακκαβαίων, Σολομονής και Ελεαζάρου τιμούμε στις 1 Αυγούστου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιοι επτά Μακκαβαίοι, Σολομονή και ΕλεάζαροςΆγιοι επτά Μακκαβαίοι, Σολομονή και Ελεάζαρος
1 Αυγούστου....">

Άγιοι επτά Μακκαβαίοι, Σολομονή και Ελεάζαρος. Ο βίος και το μαρτύριό τους.

Οι Άγιοι επτά Μακκαβαίοι έζησαν την εποχή του ηγεμόνα Αντίοχου της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Τα ονόματα τους ήταν Αβείμ, Αντώνιος, Γουρίας, Ελεάζαρος, Ευσέβωνας, Αχείμ και Μάρκελλος.

Ο Αντίοχος θέλησε να υποχρεώσει όλους να ασπαστούν την ειδωλολατρεία. Έστησε μάλιστα αγάλματα του Δία στον Ναό του Σολωμόντα και στο Όρος Γαριζίν. Επέβαλε στους Εβραίους να μην κάνουν περιτομή και θυσίες, να αρνηθούν τις παραδόσεις τους και να φάνε χοιρινό κρέας. Τέλος, το 167πΧ, έθεσε εκτός νόμου την ιουδαϊκή θρησκεία.

Ο ιερέας Ελεάζαρ, απόγονος του Δαυίδ και προπάππους του Ιωσήφ του Μνήστορα, ήταν ο διδάσκαλός των Αγίων επτά Μακκαβαίων και τους προέτρεψε να μείνουν πιστοί στις παραδόσεις και στην πίστη τους. Έτσι τους συνέλαβαν και ο βασιλιάς Αντίοχος διέταξε να βασανιστούν.

Πρώτος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο ο Άγιος Ελεάζαρ. Στη συνέχεια ο Αντίοχος επέβαλε φοβερά βασανιστήρια τους επτά Μακκαβαίους, οι οποίοι άντεξαν και δεν πρόδωσαν την πίστη τους, αλλά πήραν το στέφανο του μαρτυρίου. Τελευταία μαρτύρησε η μητέρα τους Σολομονή (Ειρήνη ή ειρηνική). Το τίμιο λείψανο της Aγίας Σολομονής, μητέρας των Αγίων επτά Μακκαβαίων, σώζεται ακέραιο και φυλάσσεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Άγιοι επτά Μακκαβαίοι, Σολομονή και Ελεάζαρος. Γιορτή.

Τη μνήμη των Αγίων επτά Μακκαβαίων, Σολομονής και Ελεαζάρου τιμούμε στις 1 Αυγούστου.

Άγιοι επτά Μακκαβαίοι, Σολομονή και Ελεάζαρος. Απολυτίκιο.

Των Μακκαβαίων τον επτάριθμον δήμον, συν τη μητρί Σολομονή τη αγία, και Ελεάζαρ άμα ευφημήσωμεν ούτοι γαρ ηρίστευσαν, δι’ αγώνων νομίμων, ως φρουροί και φύλακες, των του Νόμου δογμάτων και νυν ως καλλιμάρτυρες Χριστού, υπέρ του κόσμου, απαύστως πρεσβεύουσι.

Απολυτίκιο Αγ. 7 Παίδων ''Μακκαβαίων'' - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΑπολυτίκιο Αγ. 7 Παίδων ”Μακκαβαίων” – 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
1 Αυγούστου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα