Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία

Τη μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας τιμούμε στις 10 Οκτωβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία. Βίος

Οι Άγιοι Μάρτυρες Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν περί το 296μΧ, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός.

Επειδή φοβόντουσαν τον διωγμό, κρύφτηκαν μαζί με άλλους Χριστιανούς στο βουνό. Κάποια ημέρα ο Άγιος Ευλάμπιος στάλθηκε στην πόλη της Νικομήδειας για να αγοράσει ψωμιά. Είδε τις βασιλικές επιστολές, που είχε στείλει ο Μαξιμιανός εναντίον των Χριστιανών, τοποθετημένες στο κέντρο της πόλης και έκατσε να τις διαβάσει. Ευθύς αμέσως τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες.

Όταν ο Άγιος Ευλάμπιος στάθηκε μπροστά στον βασιλιά και τον ρώτησαν για την πίστη του στον Χριστό, ομολόγησε θαρραλέα ότι ήταν χριστιανός. Στη συνέχεια μπήκε στο ναό των ειδώλων, δήθεν για να θυσιάσει. Εκεί διέταξε το είδωλο του Άρη να πέσει κάτω. Αμέσως έπεσε και συνετρίβη. Οι ειδωλολάτρες τον χτυπούσαν και τον τιμωρούσαν ανελέητα.

Τότε, τον είδε η αδελφή του η Αγία Ευλαμπία. Προχώρησε μπροστά και ζήτησε από τον αδερφό της να προσευχηθεί στον Θεό, ώστε να αξιωθεί κι αυτή να μαρτυρήσει μαζί του. Έτσι και έκανε ο άγιος Ευλάμπιος.

Στη συνέχεια τους έβαλαν μαζί μέσα σε ένα καζάνι που έβραζε. Και επειδή, με την χάρη του Θεού, σώθηκαν χωρίς να πάθουν κανένα κακό, διακόσιοι ειδωλολάτρες συγκινήθηκαν και πίστεψαν στον Χριστό. Όλοι αυτοί, μαζί με τον Άγιο Ευλάμπιο και την Αγία Ευλαμπία, αποκεφαλίστηκαν και έλαβαν τους στέφανους του μαρτυρίου.

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία. Γιορτή

Τη μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας τιμούμε στις 10 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας:

Της φύσεως θεσμώ, συνημμένοι ενθέως, ομόψυχοι στερρώς, ως ομαίμονες θείοι, αατάδελφοι Μάρτυρες, εν αθλήσει ωράθητε, ω Ευλάμπιε, συν τη σεμνή Ευλαμπία, όθεν στέφανον, νικητικόν δεδεγμένοι, ημάς διασώζετε.

Έτερο απολυτίκιο Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας:

Οι Μάρτυρες σου Κύριε, εν τη αθλήσει αυτών, το στέφος εκομίσαντο της αφθαρσίας, εκ σου του Θεού ημών· σχόντες γαρ την ισχύν σου, τους τυράννους καθείλον· έθραυσαν και δαιμόνων τα ανίσχυρα θράση. Αυτών ταις ικεσίαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Ευλαμπίου και Ευλαμπίας - 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ευλαμπίου και Ευλαμπίας – 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.