Άγιοι Κάρπος, Αγαθόδωρος, Αγαθονίκη και Πάπυλος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιοι Κάρπος, Αγαθόδωρος, Αγαθονίκη και Πάπυλος

Τη μνήμη των Αγίων Κάρπου, Αγαθοδώρου, Αγαθονίκης και Πάπυλου τιμούμε στις 13 Οκτωβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιοι Κάρπος, Αγαθόδωρος, Αγαθονίκη και Πάπυλος. Βίος

Οι Άγιοι Κάρπος, Αγαθόδωρος, Αγαθονίκη και Πάπυλος έζησαν κατά την εποχή του βασιλιά Δέκιου και του ανθύπατου της Ανατολής Βαλεριανού, περί το 250 μΧ και ήταν γιατροί. Ο Άγιος Κάρπος ήταν επίσκοπος των Θυατείρων. Ο Πάπυλος ήταν διάκονος, χειροτονημένος από τον ίδιο τον Κάρπο.

Τους συνέλαβε ο τοπικός άρχοντας, τους ανέκρινε και ομολόγησαν μπροστά σε όλους την πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό. Τους πίεσαν να θυσιάσουν στα είδωλα, αλλά εκείνοι δεν πείστηκαν. Τους έδεσαν σε άλογα, τους έσυραν μπροστά στον άρχοντα, και τους πήγαν από τα Θυάτειρα ως τις Σάρδεις. Εκεί τους κρέμασαν σε ξύλα και ξέσκισαν τις σάρκες του. Τότε, ο Άγιος Αγαθόδωρος, ένας υπηρέτης των αγίων, ομολόγησε τον Χριστό αφού τον δυνάμωσε ένας Άγγελος του Κυρίου. Έτσι τον κρέμασαν και αυτόν και τον χτύπησαν σκληρά με ραβδιά, μέχρι που παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού. Ο Άγιος Κάρπος, κρεμασμένος και βασανιζόμενος, χαμογέλασε. Τον ρώτησε ο άρχοντας γιατί χαίρεται, για να λάβει την απάντηση: “βλέπω τη δόξα του Κυρίου μου και χαίρομαι”.

Ο Πάπυλος δέθηκε σε τέσσερις στύλους και υψώθηκε ψηλά. Στη συνέχεια τον λιθοβόλησαν. Κι επειδή έμεινε αβλαβής, τον έφεραν στο κριτήριο μαζί με τον Άγιο Κάρπο. Έσυραν και τους δυο μαζί ανάσκελα πάνω σε τριβόλους και τους χτυπούσαν στην κοιλιά. Έπειτα τους έριξαν στα θηρία για να τους κατασπαράξουν. Τότε ένα λιοντάρι, ω θαύμα των θαυμάτων, μίλησε με ανθρώπινη φωνή και εμπόδισε τους διώκτες να επιδείξουν τέτοια βιαιότητα εναντίον των αγίων. Και οι διώκτες, αφού έκλεισαν τα αυτιά τους, κάρφωσαν στα πόδια των Μαρτύρων σιδερένια υποδήματα και τους έριξαν μέσα σε ένα αναμμένο καμίνι.

Τότε και η Αγαθονίκη, η αδελφή του Αγίου Παπύλου, προσευχήθηκε και έριξαν και εκείνη στο καμίνι. Ο ουρανός έριξε βροχή και έσβησε η φωτιά, χωρίς να πάθουν τίποτα οι Άγιοι. Τέλος τους αποκεφάλισαν και έτσι έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου

Άγιοι Κάρπος, Αγαθόδωρος, Αγαθονίκη και Πάπυλος. Γιορτή

Οι Άγιοι Κάρπος, Αγαθόδωρος, Αγαθονίκη και Πάπυλος γιορτάζουν στις 13 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο των Αγίων Κάρπου, Αγαθοδώρου, Αγαθονίκης και Πάπυλου

Βίον ένθεον, διαδραμόντες, Χριστού ώφθητε, συγκληρονόμοι, δι’ αθλήσεως εχθρόν τροπωσάμενοι, Κάρπε σοφέ και κλεινέ Αγαθόδωρε, Αγαθονίκη και Πάπυλε ένδοξε. Θείοι Μάρτυρες, Χριστώ τω Θεώ πρεσβεύσατε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Κάρπου, Πάπυλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Κάρπου, Πάπυλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης – 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
13 Οκτωβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες