Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης

Ο Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης γιορτάζει στις 19 Αυγούστου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης. Βίος

Ο Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης ζούσε περί το 289 όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός.

Ο Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης πολεμούσε στην Ανατολή υπό τις διαταγές του αρχιστράτηγου Αντίοχου. Εκείνη την εποχή οι Πέρσες είχαν εισβάλει και έκαναν καταστροφές κοντά στα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης προσευχήθηκε στον Χριστό να τους βοηθήσει και έπεισε και τους άλλους στρατιώτες να κάνουν το ίδιο. Πράγματι, νίκησαν τους Πέρσες και τους απώθησαν. Όλοι μαζί πίστεψαν στον Χριστό μετά από αυτή την ανέλπιστη νίκη, αλλά κάποιοι πονηροί τους κατήγγειλαν στον Αντίοχο ότι είναι Χριστιανοί.

Τους κάλεσαν να τους δικάσουν και ομολόγησαν με θάρρος τη Χριστιανική τους Πίστη. Τους βασάνισαν σκληρά. Τον Άγιο Ανδρέα τον έβαλαν να ξαπλώσει σε πυρωμένο μεταλλικό κρεβάτι και τους συντρόφους του τους κάρφωσαν τα χέρια σε τετράγωνα ξύλα. Μετά ο Αντίοχος διέταξε να εξοριστούν. Φεύγοντας, ο Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης έπεισε πολλούς ακόμη στρατιώτες να γίνουν Χριστιανοί. Όταν το έμαθε ο Αντίοχος έστειλε στρατό να τους κυνηγήσει και διέταξε να θανατωθούν όλοι. Και έτσι έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου συνολικά 2593 Χριστιανοί.

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης. Γιορτή

Ο Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης γιορτάζει στις 19 Αυγούστου.

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης. Απολυτίκιο

Θείας πίστεως, τη δυvαστεία, προσενήνοχας, ως στρατηγέτης, τω Παντάνακτι στρατόν θεοσύλλεκτον τύπος γαρ τούτων Ανδρέα γενόμενος, μαρτυρικώς συν αυτοίς ηνδραγάθησας. Μεθ’ ων πρέσβευε, Κυρίω τω σε δοξάσαντι, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Ανδρέα του Στρατηλάτου - 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ανδρέα του Στρατηλάτου – 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.