Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Αρτέμιος γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ο προστάτης Άγιος της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι πολιούχος της Μυκόνου.

Γράφει: E Α

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας. Βίος.

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν Δούκας και μικρός Αύγουστος της Αλεξάνδρειας. Το 330 ο Μέγας Κωνσταντίνος τον έκανε Πατρίκιο.

Το 381μΧ Αυτοκράτορας ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης και δίωκε τους Χριστιανούς της Αντιόχειας. Ο Άγιος Αρτέμιος πήγε αυτόκλητα στο μαρτύριο. Παρουσιάστηκε μπροστά στον Ιουλιανό και τον έλεγξε για την αποστασία του και τις παράνομες ενέργειές του κατά των Χριστιανών.

Ο Ιουλιανός διέταξε να τον βασανίσουν. Τον χτύπησαν με ωμά βούνευρα και ξέσκισαν τις σάρκες στην πλάτη του με κοφτερά τρίβολα (αγκαθωτό ζιζάνιο). Κάρφωσαν τα πλευρά του και τα μάτια του με σιδερένιες αγκίδες. Κατόπιν άνοιξαν στα δύο μια μεγάλη πέτρα και τον έβαλαν μέσα. Από το πολύ βάρος που της πέτρας, σφίχτηκε τόσο ο Άγιος Αρτέμιος που βγήκαν έξω τα μάτια του και τα εντόσθιά του. Τέλος, τον αποκεφάλισαν και έτσι έλαβε τον στέφανο του Μάρτυρα.

Το τίμιο λείψανο του Αγίου Αρτεμίου μεταφέρθηκε από την Αντιόχεια στην Κωνσταντινούπολη από τη διακόνισσα Αρίστη. Τοποθετήθηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, όπου οι περισσότερες ιστορικές πηγές συμφωνούν ότι κτίστηκε και παρεκκλήσι για τον Άγιο Αρτέμιο.

Άγιος Αρτέμιος. Γιορτή.

Ο Άγιος Αρτέμιος γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου.

Άγιος Αρτέμιος. Πολιούχος και Προστάτης.

Ο Άγιος Αρτέμιος είναι πολιούχος της Μυκόνου και προστάτης Άγιος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας. Απολυτίκιο.

Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Ευσέβειας τοις τρόποις καλλωπιζόμενος, αθλητικής αγλαίας ώφθης σοφέ κοινωνός, προς αγώνας ανδρικούς παραταξάμενος· όθεν ως λύχνος φωταυγής, των θαυμάτων τας βολάς, εκλάμπεις τη οικουμένη, Αρτέμιε Αθλοφόρε, προς σωτηρίαν των ψυχών ημών.

Ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός – Kabarnos
ισοκρατούν π. Ιωάννης Μπούτσης, π. Λάμπρος Κεφαλληνός, Γεώργιος Σάββας, Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης, Νικόλαος Καββαδίας, Κωνσταντίνος Σκαρμούτσος, Θωμάς Καραγεώργος, Καβαρνός Εμμανουήλ.

Απολυτίκιο Αγ. Αρτεμίου (προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας) - 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Αρτεμίου (προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας) – 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας. Στίχοι.

Ο πάντα λαμπρός Αρτέμιος εν βίω
Τμηθείς ανήλθεν εις υπέρλαμπρον κλέος.
Εικάδι Αρτέμιος πυκινόφρων όσσ’ εκάλυψεν.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.