Άγιος Αυτόνομος ο Ιερομάρτυς .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Αυτόνομος ο Ιερομάρτυς

Ο Άγιος Αυτόνομος γιορτάζει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Αυτόνομος ο Ιερομάρτυρας. Βίος

Ο Άγιος Αυτόνομος ήταν Επίσκοπος στην Ιταλία, στα χρόνια του Διοκλητιανού. Το 298, όταν ξεκίνησε ο διωγμός κατά των Χριστιανών, ο Αυτόνομος πήγε στους Σωρεούς της Βιθυνίας, κοντά στη Νικομήδεια. Εκεί τον φιλοξένησε στο ξενοδοχείο του ο Κορνήλιος, ένας θεοσεβούμενος άνθρωπος. Ο Άγιος Αυτόνομος τον χειροτόνησε Διάκονο και του ανέθεσε να φροντίζει τους Χριστιανούς της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Άγιος Αυτόνομος κατευθύνθηκε στην Λυκαονία και στην Iσαυρία. Αφού κήρυξε τον Χριστό και βάπτισε πολλούς Χριστιανούς, επέστρεψε στον Κορνήλιο και τον χειροτόνησε Ιερέα. Ο Διοκλητιανός έφτασε στη Νικομήδεια κι εδιώκε τους Χριστιανούς. Ο Άγιος Αυτόνομος πήγε στις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας όπου συνέχισε το ιεραποστολικό του έργο.

Όταν επέστρεψε στους Σωρεούς χειροτόνησε τον Κορνήλιο αρχιερέα. Οι πιστοί του χωριού Λίμνες κατέστρεψαν τα είδωλα ενός ναού των Εθνικών. Τότε οι Ειδωλολάτρες πήραν πέτρες, ξύλα, όπλα και επιτέθηκαν στην Εκκλησία των Σωρεών, χτύπησαν όσους Χριστιανούς βρήκαν εκεί και τελευταίο θανάτωσαν τον Άγιο Αυτόνομο, μπροστά στην Αγία Τράπεζα.

Τα λείψανα του Αγίου τα ενταφίασε η Διάκονος Μαρία μαζί με άλλους πιστούς Χριστιανούς. Εκεί έκτισαν αργότερα ναό αφιερωμένο στον Άγιο Αυτόνομο τον ιερομάρτυρα, όπου φυλασσόταν και το άφθαρτο σκήνωμά του.

Εορτή του Αγίου Αυτονόμου

Τη μνήμη του Αγίου Αυτονόμου τιμούμε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Αυτονόμου

Εκ Δυσμών ανατείλας ως αστήρ ουρανόφωτος, και προς την Εώαν εκλάμψας, ταις ακτίσι των τρόπων σου, τον Ήλιον της δόξης Ιησούν, εδόξασας αθλήσει σου στερρή· δια τούτο εδοξάσθης θεουργικώς, Αυτόνομε Πατήρ ημών. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν Ιάματα.

https://youtu.be/iyrUP07VtpU

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα