Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

Τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τιμούμε στις 3 Οκτωβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Βίος

Όταν ήταν νέος πήγε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου. Τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν Σταυρώθηκε ο Χριστός και σκοτίσθηκε ο ήλιος, ο Άγιος Διονύσιος είπε «Ἤ Θεός πάσχει ἤ τό πᾶν ἀπόλλυται» (“ή ο Θεός υποφέρει ή χάνονται τα πάντα”).

Γύρισε στην Αθήνα, και το 52μΧ άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και βαπτίστηκε Χριστιανός μαζί με την οικογένειά του.

Αργότερα έγινε Επίσκοπος Αθηνών, διαδεχόμενος τον Άγιο Ιερόθεο. Ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ και συνάντησε την Θεοτόκο.

Μαρτύρησε κατά τον διωγμό που έκανε ο Αυτοκράτορας Δομετιανός (81-96μΧ) μαζί με τα πνευματικά του παιδιά Ρούστικο και Ελευθέριο.

Τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τιμούμε στις 3 Οκτωβρίου. Είναι ο πολιούχος άγιος των Αθηνών, των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας και του χωριού Διονύσι στο Ηράκλειο Κρήτης.

Απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου:

Χρηστότητα εκδιδαχθείς, και νήφων εν πάσιν, αγαθήν συνείδησιν ιεροπρεπώς ενδυσάμενος, ήντλησας εκ του Σκεύους της εκλογής τα απόρρητα, και την πίστιν τηρήσας, τον ίσον δρόμον τετέλεκας, Ιερομάρτυς Διονύσιε. Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου:

Αγρευβείς τω του Παύλου Πάτερ κηρύγματι, υφηγητής ανεδείχθης των υπέρ νουν δωρεών, διαvoία υψηλή καλλωπιζόμενος, των γαρ αΰλων ουσιών, τας αρχάς μυαταγωγείς, ως μύστης των απορρήτων, και της σοφίας εκφάντωρ, Ιερομάρτυς Διονύσιε.

Απολυτίκιο Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (Πολιούχου Αθηνών) - 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (Πολιούχου Αθηνών) – 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
3 Οκτωβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.