Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας, Αγία Ανθία η μήτηρ αυτού και Άγιος Κορέμμων ο Έπαρχος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας, Αγία Ανθία η μήτηρ αυτού και Άγιος Κορέμμων ο Έπαρχος

Ο Άγιος Ελευθέριος, η Αγία Ανθία η μητέρα του, και ο Άγιος Κορέμμονας ο Έπαρχος γιορτάζουν στις 15 Δεκεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Βίος του Αγίου Ελευθερίου

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στη Ρώμη και ζούσε περί το 117μ.Χ.

Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Ελευθέριος ήταν πολύ μικρός και τον μεγάλωνε η μητέρα του, η Ανθία. Από παιδί ήταν κοντά στην Εκκλησία και ο Επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος τον έκανε Αναγνώστη. Στα 15 του ο χαρισματικός Ελευθέριος χειροτονήθηκε Διάκονος και στα 18 του Ιερέας.

Ήταν θαυματουργός και πολύ ενάρετος και όταν έγινε 20 ετών χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ιλλυρικού. Με τις διδασκαλίες του και το κήρυγμα του θείου λόγου έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στη Χριστιανική Πίστη.

Οι Ρωμαίοι τον έπιασαν και τον παρουσίασαν στον Αυτοκράτορα Αδριανό. Εκεί ο Άγιος Ελευθέριος ομολόγησε ότι ο Χριστός είναι Θεός αληθινός. Ο Αδριανός διέταξε και έβαλαν τον Άγιο πάνω σε ένα πυρωμένο χάλκινο κρεβάτι, κάτω από το οποίο έκαιγε συνέχεια φωτιά. Τα βασανιστήριά του συνεχίστηκαν και τον έβαλαν και σε ένα πυρωμένο τηγάνι γεμάτο λάδι, λίπος και πίσσα. Με την βοήθεια του Θεού, ο Άγιος Ελευθέριος δεν έπαθε τίποτα.

Ο Έπαρχος Κορέμμων πρότεινε και κατασκευάστηκε ένας φούρνος, με αιχμηρές σούβλες και στις δυο μεριές. Ο Κορέμμων φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα και ομολόγησε ότι πίστεψε στον Χριστό. Τον έβαλαν πρώτο στον φούρνο, αλλά βγήκε από αυτόν αβλαβής. Τότε ο Αυτοκράτωρ Αδριανός διέταξε την αποκεφάλιση του Επάρχου, που έλαβε έτσι τον στέφανο του μαρτυρίου.

Έβαλαν και πάλι τον Άγιο Ελευθέριο στην φωτιά, κι αυτή σβήστηκε θαυματουργικώς. Τον έδεσαν σε μια άμαξα με άγρια άλογα, για να τον τραβήξουν και να γίνει κομμάτια. Άγγελοι του Κυρίου έλυσαν τον Άγιο, κι αυτός ανέβηκε σε ένα ψηλό βουνό και ζούσε με τα άγρια ζώα. Ο Άγιος διάβαζε τα λόγια του Κυρίου και τα άγρια ζώα ημέρευαν.

Έστειλαν στρατιώτες να τον συλλάβουν, κι αυτός τους μίλησε, πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Περίπου 500 ακόμη ειδωλολάτρες πίστεψαν στον Κύριο με τις νουθεσίες του Αγίου Ελευθερίου.

Κατόπιν τον συνέλαβαν και ο Αυτοκράτωρ διέταξε να τον ρίξουν σε άγρια θηρία για να τον κατασπαράξουν. Πάλι ο Άγιος Ελευθέριος δεν έπαθε τίποτε. Τελικά, δυο στρατιώτες, με εντολή του Αυτοκράτορα Αδριανού, σκότωσαν με τα ξίφη τους τον Άγιο. Η μητέρα του Ανθία αγκάλιασε το νεκρό λείψανο του γιου της και εκεί την θανάτωσαν. Έτσι έλαβαν κι οι δυο τους τον στέφανο της αθλήσεως.

Εορτή του Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος, της Αγίας Ανθίας της μητρός αυτού και του Αγίου Κορέμμονα του Επάρχου

Τη μνήμη του Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος, της Αγίας Ανθίας της μητρός αυτού και του Αγίου Κορέμμονα του Επάρχου τιμούμε στις 15 Δεκεμβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος

Ιερέων ποδήρει κατακοσμούμενος, και αιμάτων τοις ρείθροις επισταζόμενος, τω Δεσπότη σου Χριστώ μάκαρ ανέδραμες, Ελευθέριε σοφέ, καθαιρέτα του Σατάν. Διό μη παύση πρεσβεύων, υπέρ των πίστει τιμώντων, την μακαρίαν σου άθλησιν.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος

Φερωνύμω σου κλήσει καλλωπιζόμενος, ελευθερίαν παρέχεις και απολύτρωσιν, τοις προσκάμνουσι δεινώς, ποικίλας θλίψεσιν, Ελευθέριε σοφέ, ιερών καλλονή, Μαρτύρων η ωραιότης· διό μη παύση βραβεύων, αναψυχήν τοις σε γαιρέρουσι.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος

Και τρόπων μέτοχος, και θρόνων διάδοχος, των Αποστόλων γενόμενος, την πράξιν εύρες θεόπνευστε, εις θεωρίας επίβασιν· διά τούτο τον λόγον της αληθείας ορθοτομών, και τη πίστει ενήθλησας μέχρις αίματος, Ιερομάρτυς Ελευθέριε· Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος - 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος – 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
15 Δεκεμβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες