Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες

Τη μνήμη του Αγίου Γαλακτίωνα και της Αγίας Επιστήμης τιμούμε στις 5 Νοεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες. Βίος

Ο Άγιος Γαλακτίων και η Αγία Επιστήμη έζησαν περί το 250μΧ όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος. Και οι δυο τους είχαν μεγαλώσει σε ειδωλολατρική οικογένεια. Ζούσαν στην πόλη Έμεσα, σημερινή Χομς στη Συρία, όπου ηγεμόνας ήταν ο Σεκούνδος.

Ο Άγιος Γαλακτίων έγινε Χριστιανός από κάποιο μοναχό που ονομαζόταν Ονούφριος. Όταν η Αγία Επιστήμη δόθηκε σαν σύζυγος στον Γαλακτίωνα, βαπτίστηκε και εκείνη Χριστιανή και παντρεύτηκαν. Αν και παντρεμένοι, φύλαξαν την παρθενία και ζούσαν ασκητικά σαν μοναχοί.

Κάποια στιγμή τους συνέλαβε ο άρχοντας Ούρσος και τους ρώτησε εάν είναι Χριστιανοί. Ο Άγιος Γαλακτίων και η Αγία Επιστήμη ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους και ο Ούρσος τους παρέδωσε στο μαρτύριο. Τους έδειραν δυνατά και έβαλαν λεπτά καλάμια στα νύχια τους. Στη συνέχεια τους έκοψαν με μαχαίρι τις άκρες από τα πόδια τους. Στο τέλος τους αποκεφάλισαν και έτσι έλαβαν οι μακάριοι τους στεφάνους του μαρτυρίου. Όταν μαρτύρησαν ο Γαλακτίων ήταν τριάντα χρόνων και η Eπιστήμη δεκαέξι.

Άγιος Γαλακτίων και Αγία Επιστήμη οι Μάρτυρες. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Γαλακτίωνα και της Αγίας Επιστήμης τιμούμε στις 5 Νοεμβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Γαλακτίωνα και της Αγίας Επιστήμης

Tην λαμπράν ξυνωρίδα των μαρτύρων τιμήσωμεν ώσπερ συζυγίαν αρίστην και κλειτήν και θεόφρονα· τον θείον Γαλακτίωνα πιστοί, ομού συν Επιστήμη τη σεμνή. Δι’ ασκήσεως γαρ πόνων αθλητικήν εξήνθησαν φαιδρότητα. Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών πάσιν ιάματα.

Απολυτίκιον Αγ. Γαλακτίωνος και Επιστήμης - 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιον Αγ. Γαλακτίωνος και Επιστήμης – 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
5 Νοεμβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες