Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας

Ο Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας γιορτάζει στις 21 Οκτωβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας. Βίος

Ο άγιος Ιλαρίων γεννήθηκε περί το 291μΧ στην Ταβαθα της Παλαιστίνης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γάζα. Από πολλούς θεωρείται ο θεμελιωτής του Μοναχισμού στην Παλαιστίνη.

Οι γονείς του Αγίου Ιλαρίωνα τον έστειλαν στην Αλεξάνδρεια να σπουδάσει ρητορική. Εκεί, ο Ιλαρίων έγινε Χριστιανός. Άφησε τις κοσμικές απολαύσεις και αφιέρωσε τον χρόνο του στη Εκκλησία και στη μελέτη των Γραφών.

Αφού πέθαναν οι γονείς του, ο Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας επέστρεψε στην Παλαιστίνη και μοίρασε στους φτωχούς όλη του την περιουσία. Πήγε στην έρημο και σε ηλικία 15 ετών ασκήτεψε μαζί με τον Άγιο Αντώνιο.

Έζησε με υπερβολική άσκηση και γι’ αυτό ο Θεός του έδωσε την χάρη να κάνει πολλά θαύματα. Πέρασε από πολλές πόλεις και κοιμήθηκε σε ηλικία 80 ετών.

Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Ιλαρίωνος του Μεγάλου τιμούμε στις 21 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Ιλαρίωνος του Μεγάλου:

Εγκρατείας τη αίγλη λαμπρυνθείς την διάνοιαν, ήστραψας θαυμάτων ακτίνας Ιλαρίων Πατήρ ημών, και γεγονός φωστήρ περιφανής, και στύλος ευσέβειας θεαυγής, καταυγάζων τη ενθέω σου βιοτή, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου, πάσιν ιάματα.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Ιλαρίωνος του Μεγάλου:

Ταις των δακρύων σου ροαίς, της ερήμου το άγονον εγεώργησας· και τοις εκ βάθους στεναγμοίς, εις εκατόν τους πόνους εκαρποφόρησας· και γέγονας φωστήρ τη οικουμένη, λάμπων τοις θαύμασιν, Ιλαρίων Πατήρ ημών όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Ιλαρίωνος - 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ιλαρίωνος – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες