
Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Βίος.
Ο Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος και ο Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος ήταν παιδιά του Ιωσήφ από προηγούμενο γάμο. Από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο ονομάζεται και Λεββαίος ή Θαδδαίος, αλλά ο Ματθαίος τον ξεχωρίσει από τον Απόστολο Θαδδαίο.
Ο Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία, στην Ιδουμαία, στην Αραβία και στη Συρία. Μαρτύρησε για την πίστη του στην Βηρυτό σε ηλικία 80 ετών.
Ο Απόστολος Ιούδας ο Αδελφόθεος έγραψε Επιστολή προς τους Ιουδαίους, αφού ο Αυτοκράτωρ Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ και σκόρπισε τους Εβραίους σε όλη τη Γη.
Α.Α.
Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Γιορτή.
Τη μνήμη του Αγίου Ιούδα του Αποστόλου του Θεαδέλφου τιμούμε στις 19 Ιουνίου.
Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ο Αδελφόθεος. Απολυτίκιο.
Χριστού σε συγγενή ω Ιούδα ειδότες, και μάρτυρα στερρόν ιερώς ευφημούμεν, την πλάνην πατήσαντα και την πίστιν τηρήσαντα, όθεν σήμερον την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες, αμαρτημάτων την λύσιν, ευχαίς σου λαμβάνομεν.

Η προσευχή του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου.

Η προσευχή του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου, ενός εκ των δώδεκα Αποστόλων, είναι μια ευχή – προσευχή που προέρχεται από την παπική εκκλησία. Τα λόγια της προσευχής καθώς και η μορφή της προσευχής, δεν έχει καμία σχέση με τις προσευχές που γνωρίζουμε της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Η «θαυματουργική προσευχή» στον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο, λέγεται ότι εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα ό,τι και να ζητήσει κάποιος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, διότι οι προσευχές δεν εκβιάζουν το θέλημα του Θεού, ώστε να ενεργήσει οπωσδήποτε σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, διότι αυτοί που προωθούν την «προσευχή» αυτή, λένε ότι πρέπει να λέγεται έξι (6) φορές την ημέρα για εννέα (9) συνεχόμενες ημέρες. Οι ίδιοι κύκλοι προσπαθούν να μας πλασάρουν και το ψεύτικο Ευαγγέλιο του Ιούδα, το οποίο δεν παραδέχεται η Εκκλησία μας.
Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός που προσευχήθηκε στον κήπο της Γεθσημανής προς τον Θεό Πατέρα, δεν εκβίασε τον Θεό να κάνει οπωσδήποτε αυτό που ζήτησε. «ει δυνατόν εστι, παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».
Η προσευχή μας στον Θεό είναι η συνομιλία που έχουμε μαζί Του. Μέσω της προσευχής Τον δοξάζουμε, Τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας δίνει καθημερινά στη ζωή μας, Τον παρακαλούμε να μας αξιώσει στη Βασιλεία των Ουρανών, «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και ταύτα πάντα –δεν εξαιρείται τίποτε– και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. στ΄ 33), αλλά στην προσευχή μας αιτούμαστε στον Θεό καθετί που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο για τη ζωή μας, χωρίς να απαιτούμε το χρονικό περιθώριο. Διότι μόνο ο Θεός γνωρίζει αυτό που αιτούμαστε αν είναι ωφέλιμο για την σωτηρία της ψυχής μας.
Η Αγία Γραφή μας παραγγέλλει για το πως πρέπει να προσευχόμαστε «αγρυπνείτε και προσεύχεσθε» (Μαρκ. ιγ΄ 33). «γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν» (Ματθ. κστ΄ 42). Βλέπουμε ότι η Αγία Γραφή δεν μας λέει να προσευχόμαστε συγκεκριμένες ημέρες ή συγκεκριμένες φορές μέσα στην ημέρα. Όταν προσευχόμαστε στον Θεό, λένε οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας ότι οι απαντήσεις του Θεού είναι τρεις. Ναι, όχι, περίμενε. Η προσευχή μας στον Θεό πάντα ακούγεται, όμως ο Θεός πράττει ανάλογα με την πνευματική μας ωφέλεια και γι’ αυτό μας απαντά αμέσως πολλές φορές στο αίτημά μας και γίνεται, κάποιες φορές γίνεται μετά από καιρό και κάποιες δεν γίνεται καθόλου.
Ο Ιησούς Χριστός μέσα στην Καινή Διαθήκη μας παραγγέλλει να προσευχόμαστε και μας έδωσε συγκεκριμένο τύπο προσευχής. Αυτή η προσευχή είναι το «Πάτερ ημών» που ονομάζεται και Κυριακή προσευχή.
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης
Βlog http://www.gerontasnektarios.gr
Twitter https://twitter.com/GeronNektarios
Facebook Gerontas Nektarios Moulatsiotis
YouTube https://www.youtube.com/GeronNektarios
Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Απόστολο Ιούδα Θαδδαίο

Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Απόστολο Ιούδα Θαδδαίο από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.