Άγιος Λέων ο Επίσκοπος Κατάνης (Άγιος Λέοντας) .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Λέων ο Επίσκοπος Κατάνης (Άγιος Λέοντας)

Ο Άγιος Λέων ο Επίσκοπος Κατάνης (ή Άγιος Λέοντας) γιορτάζει στις 20 Φεβρουαρίου.

Γράφει: E Α

Άγιος Λέων ο Επίσκοπος Κατάνης (Άγιος Λέοντας) . Βίος

Ο Άγιος Λέων ο Επίσκοπος Κατάνης έζησε στις ημέρες του Λέοντα του Σοφού το έτος 886. Η καταγωγή του ήταν από την πόλη Ραβέννα της Ιταλίας, γιος ευσεβών και ευγενών γονέων.

Ο Άγιος Λέων ήταν πολύ ευσεβής και αγνός. Πέρασε από όλες τις βαθμίδες της ιεροσύνης, αφού έγινε αναγνώστης, υποδιάκονος, διάκονος και πρεσβύτερος. Τέλος, με θεία ψήφο, έγινε επίσκοπος της επισκοπής Κατάνια, στη Σικελία. Εκεί βρίσκεται και το βουνό της Αίτνας με το ενεργό ηφαίστειο.

Έτσι αυτός ο ευλογημένος άνθρωπος, όπως έλεγε μετά το όνομά του, και έχοντας ζήλο για το καλό και την αρετή, έλαμψε σαν φωστήρας στα μέρη εκείνα. Για τον λόγο αυτό υπηρέτησε τις ψυχές, ήταν προστάτης των χηρών, παρηγορούσε τους φτωχούς, έδιωξε το σκοτάδι της πλάνης και με την προσευχή του γκρέμισε στη γη ένα ειδωλολατρικό άγαλμα.

Έχτισε επίσης έναν μεγάλο ναό στο όνομα της καλυπτρίδας Λουκίας της Μάρτυρος της Σικελίας, με δικό του έργο, και έκαψε τον μάγο Ηλιόδωρο. Διότι δεν έπαυε να ενοχλεί όλους τους Χριστιανούς εκεί, δημιουργώντας τέρατα ψεύτικα και φανταστικά, και ζητούσε από τον Άγιο Λέοντα να διαγωνιστούν για να φανεί ποιος είναι πιο δυνατός. Ελεγε μάλιστα πως ούτε η φωτιά δεν μπορούσε να τον βλάψει.

Ο Άγιος Λέων ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του μάγου. Κατέβηκε στο κέντρο της πόλης και έδωσε εντολή να ανάψει μια μεγάλη φωτιά και να συγκεντρωθούν όλοι οι πολίτες. Τότε έπιασε τον Ηλιόδωρο, τον έδεσε στον πετραχήλι του, τον τράβηξε και έπεσαν μαζί στη φωτιά. Ο δαιμονικός μάγος έγινε στάχτη, ενώ ο άγιος Λέων δεν έπαθε το παραμικρό από τις φονικές φλόγες του καμινιού! Ούτε καν τα αμφιά του δεν πείραξαν οι φλόγες.

Επειδή λοιπόν η φήμη αυτού του θαύματος έφθασε στα πέρατα του κόσμου, οι αυτοκράτορες Λέων ο Σοφός και ο Κωνσταντίνος ο γιος του, όταν το άκουσαν, έστειλαν και έφεραν τον Άγιο στην Κωνσταντινούπολη. Ο οποίος, πιάνοντας τα άγια πόδια του, τον παρακάλεσε να προσευχηθεί στον Θεό.

Ο Άγιος Λέων όταν κοιμήθηκε, τον έθαψαν στον λαμπρό ναό της Αγίας Λουκίας. Εκανε πολλά θαύματα όσο ήταν εν ζωή, αλλά και από τότε που πέθανε έκανε ακόμη περισσότερα.

Άγιος Λέων ο Επίσκοπος Κατάνης (Άγιος Λέοντας) . Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Λέοντος του Επισκόπου Κατάνης τιμούμε στις 20 Φεβρουαρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Λέοντος του Επισκόπου Κατάνης:

Ιερέων ακρότης, ευσεβείας διδάσκαλος και θαυματουργός ανεδείχθης, ιεράρχα πανόλβιε· ηθών γαρ ουρανίων τω φωτί, του Πνεύματος πλουτήσας την ισχύν, θεραπεύεις τους νοσούντας και τας ψυχάς, Λέων, των προσιόντων σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Λέοντος του Επισκόπου Κατάνης:

Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια· δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Λέων, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Λέοντος Επισκόπου Κατάνης - 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Λέοντος Επισκόπου Κατάνης – 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες