Άγιος Μάρτυς Σάββας ο στρατηλάτης και Άγιος Σάββας ο Γότθος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Μάρτυς Σάββας ο στρατηλάτης και Άγιος Σάββας ο Γότθος

Τη μνήμη του Αγίου Σάββα του στρατηλάτου τιμούμε στις 24 Απριλίου και τη μνήμη του Αγίου Σάββα του στρατηλάτου του Γότθου τιμούμε στις 18 Απριλίου.

Γράφει: E Α
Άγιος Μάρτυς Σάββας ο στρατηλάτης και Άγιος Σάββας ο ΓότθοςΆγιος Μάρτυς Σάββας ο στρατηλάτης και Άγιος Σάββας ο Γότθος

Άγιος Μάρτυς Σάββας ο στρατηλάτης. Βίος.

Ο Άγιος Σάββας ο στρατηλάτης έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυρηλιανού, περί το έτος 272μ.Χ. Ήταν Γότθος στην καταγωγή και στρατηλάτης στον Ρωμαϊκό στρατό. Επειδή ο Άγιος Σάββας ήταν πιστός Χριστιανός προσπαθούσε να βοηθάει τους Άγιους Μάρτυρες του Χριστού που ήταν φυλακισμένοι. Ζούσε αγνή και ενάρετη ζωή κι έλαβε από τον Θεό την χάρη να εκβάλει τα δαιμόνια από τους ανθρώπους.

Κάποιος κατήγγειλε στον Αυτοκράτορα ότι ο Άγιος Σάββας ήταν Χριστιανός. Έφεραν λοιπόν τον Άγιο Σάββα μπροστά στον Αυτοκράτορα και αυτός ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Τότε ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός διέταξε να κρεμάσουν τον Άγιο και να τον κάψουν με λαμπάδες. Κατόπιν τον έβαλαν μέσα σε ένα καζάνι γεμάτο με πίσσα που έβραζε. Με την χάρη του Θεού, ο Άγιος Σάββας δεν έπαθε τίποτα από αυτά τα βασανιστήρια. Βλέποντας αυτό το θαύμα, 70 ειδωλολάτρες πίστεψαν στον Χριστό, προκαλώντας την οργή του Αυτοκράτορα Αυρηλίου, με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστούν με διαταγή του και να λάβουν έτσι τον Στέφανο του μαρτυρίου.

Ο Αυτοκράτορας ζήτησε πάλι να έρθει μπροστά του ο Άγιος Σάββας για να εξεταστεί δεύτερη φορά. Νωρίτερα, κι ενώ ο Άγιος Σάββας βρισκόταν στο κελί του στην φυλακή, του είχε εμφανιστεί ο Χριστός και τον ενδυνάμωσε. Ερωτήθηκε πάλι απ’ τον Αυτοκράτορα Αυρηλιανό και ομολόγησε γενναία για άλλη μια φορά την πίστη του στον Χριστό. Τότε τον έριξαν στον ποταμό Τίβερη και μαρτύρησε για την Χριστιανική του πίστη.

Άγιος Μάρτυς Σάββας ο στρατηλάτης. Γιορτή.

Η μνήμη του Αγίου Σάββα του Στρατηλάτου, που μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Αυρηλιανού, τιμάται στις 24 Απριλίου. Την ίδια μέρα η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη των 70 στρατιωτών που πίστεψαν στον Χριστό, βλέποντας τα βασανιστήρια του Αγίου Σάββα, και μαρτύρησαν.

Άγιος Μάρτυς Σάββας ο στρατηλάτης ο Γότθος. Βίος.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα έζησε και μαρτύρησε ένας άλλος Άγιος με το ίδιο όνομα που ήταν επίσης στρατηλάτης και Γότθος στην καταγωγή. Αυτός ο Άγιος Σάββας έζησε στα χρόνια του Αυτοκράτορα Ουαλεντινιανού του μεγάλου και Ουάλεντος, περί το έτος 366μ.Χ. στην χώρα των Γότθων κατά το Κρίμι κοντά στο Καφά. Από την παιδική του, ακόμη, ηλικία προτίμησε την Χριστιανική Πίστη και περιγελούσε τους ειδωλολάτρες. Ο Άγιος Σάββας, όχι μόνο δεν δεχόταν να φάει ειδωλόθυτα (σημ. τις θυσίες που δίνονταν στα είδωλα), αλλά εμπόδιζε και τους ειδωλολάτρες που ήθελαν να τις τρώνε, διδάσκοντάς τους την πίστη του Χριστού.

Οι ειδωλολάτρες είχαν ενοχληθεί πάρα πολύ που ο Άγιος Σάββας έφερνε πολλούς στην Χριστιανική Πίστη και τον έδιωξαν από την πόλη τους. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι ειδωλολάτρες ξεκίνησαν διωγμό κατά των Χριστιανών. Όταν το έμαθε ο Άγιος Σάββας, παρουσιάστηκε και δήλωσε ότι είναι Χριστιανός. Αφού τον περιπαίξαν, οι ειδωλολάτρες τον άφησαν χωρίς να τον πειράξουν. Όταν, αργότερα, ήρθε στην περιοχή ο Αθανάριχος, αρχηγός των Γότθων, πιάσαν τον Άγιο Σάββα και αφού τον έδειραν με φραγγέλιο τον κρέμασαν στα δοκάρια ενός σπιτιού και τον ανάγκασαν να γευθεί από τις θυσίες των ειδώλων. Ο Άγιος Σάββας αντιστάθηκε και γι’ αυτό τον πήγαν στον ποταμό Μουσαίο και τον έπνιξαν βάζοντας στο λαιμό του ένα βαρύ ξύλο. Ο Άγιος Σάββας όταν μαρτύρησε ήταν 38 ετών.

Άγιος Μάρτυς Σάββας ο στρατηλάτης ο Γότθος. Γιορτή.

Η μνήμη του Αγίου Σάββα του Στρατηλάτου και Γότθου, που μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Ουαλεντινιανού και Ουάλεντος, τιμάται στις 18 Απριλίου.

A.A.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα