Άγιος Μόδεστος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Μόδεστος

Ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων γιορτάζει στις 18 Δεκεμβρίου. Ο Άγιος Μόδεστος Β Πατριάρχης Ιεροσολύμων γιορτάζει στις 16 Δεκεμβρίου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη

Άγιος Μόδεστος προστάτης των ζώων. Βίος

Ο Άγιος Μόδεστος γεννήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. στην πόλη της Μικράς Ασίας, Σεβάστεια. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί και, για τον λόγο αυτό, κατά την διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού, φυλακίστηκαν. Σε εκείνη την φυλακή παρέδωσαν και οι δύο το πνεύμα τους στον Κύριο. Ο γιος τους, ο Άγιος Μόδεστος, βρέφος ακόμα παραδόθηκε σε έναν άρχοντα ο οποίος ανέλαβε να τον αναθρέψει. Ο άρχοντας αυτός, όμως, ήταν ειδωλολάτρης και έτσι ο Άγιος τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε σε ένα ειδωλολατρικό περιβάλλον.

Ήταν παιδί ακόμα όταν ο Άγιος Μόδεστος έμαθε για την φυλάκιση και τον θάνατο των γονιών του. Το ότι και οι δύο του γονείς έδωσαν την ζωή τους για την χριστιανική τους πίστη τον έκανε να γίνει και ο ίδιος Χριστιανός, κρυφά από τον άρχοντα που τον μεγάλωνε. Με την βοήθεια του Θεού, κάποια στιγμή την κηδεμονία του Αγίου ανέλαβε ένας ευσεβής χρυσοχόος από την Αθήνα. Οι νέοι θετοί γονείς του Αγίου ήταν χριστιανοί και έτσι ο Άγιος ζούσε πλέον μαζί με ευσεβείς ανθρώπους. Ο Άγιος Μόδεστος ανέπτυξε, καθώς περνούσαν τα χρόνια, μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, βοηθώντας ηθικά και υλικά όποιον είχε ανάγκη. Αυτή του η δράση τον έκανε γνωστό στην Αθήνα ενώ ταυτόχρονα μεγάλωνε το μίσος που είχαν γι’ αυτόν τα εξ αίματος παιδιά του χρυσοχόου.

Όταν ο ευσεβής χρυσοχόος πέθανε, τα παιδιά του ταξίδεψαν με τον Άγιο Μόδεστο στην Αίγυπτο όπου και τον πούλησαν ως σκλάβο. Με την βοήθεια του Θεού ο Άγιος εκχριστιάνισε τον «αφέντη» του, ο οποίος τελικά του χάρισε την ελευθερία. Όταν ελευθερώθηκε ο Άγιος, πήγε να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους στην Ιερουσαλήμ. Προσευχόμενος στον Πανάγιο Τάφο, άνοιξαν με θαυμαστό τρόπο οι πύλες του Τάφου. Το θαύμα αυτό ήταν και η αιτία που ο λαός αγκάλιασε τον Άγιο Μόδεστο και τον εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων. Ο Άγιος διαδέχθηκε στο αξίωμα αυτό τον Άγιο Ιάκωβο και στάθηκε υποδειγματικός ποιμένας για τους χριστιανούς της Ιερουσαλήμ. Βρισκόταν στο πλευρό όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των ζώων τους. Εν ζωή ακόμα έκανε πολλά θαύματα θεραπεύοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα που αυτοί έτρεφαν, τα οποία ήταν υψίστης σημασίας για την επιβίωση τους. Έζησε πολλά χρόνια βοηθώντας το ποίμνιο του και σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Μόδεστος, αποκεφαλίστηκε από τους Εβραίους οι οποίοι πριν τον αποκεφαλίσουν τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια.

Άγιος Μόδεστος. Γιορτή

Ο Άγιος Μόδεστος θεωρείται από την Εκκλησία μας προστάτης των ζώων και την μνήμη του τιμούμε στις 18 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή συνηθίζουν οι χριστιανοί να ραντίζουν με αγιασμό τόσο τα σπίτια τους όσο και τους στάβλους των ζώων.

Άγιος Μόδεστος. Απολυτίκιο

Θείων έργων σου, τη επιδείξει, πάσαν εύφρανας, Σιών την θείαν, των Αποστόλων πλουτήσας την έλλαμψιν, και τω Σωτήρι οσίως ιερεύσας, ιεραρχία και βίου λαμπρότητι. Πάτερ Μόδεστε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Μοδέστου

Οσίως τον βίον σου διαπεράσας σοφέ, ποδήρει κεκόσμησαι Ιερωσύνης φαιδρώ, ιερόαθλε Μόδεστε· όθεν και εναθλήσας προθυμότατα πάτερ, νυν εν αγαλλιάσει τω Χριστώ συναγάλλη, πρεσβεύων υπέρ πάντων ημών των ευφημούντων σε.

Ο.Κ.

Άγιος Μόδεστος, προστάτης των ζώων. Απολυτίκιο και κοντάκιο. π. Ελπιδοφόρος ΜπεναρδήςΆγιος Μόδεστος, προστάτης των ζώων. Απολυτίκιο και κοντάκιο. π. Ελπιδοφόρος Μπεναρδής
18 Δεκεμβρίου. Ο Άγιος Μόδεστος Β Πατριάρχης Ιεροσολύμων γιορτάζει στις 16 Δεκεμβρίου....">

Όσιος Μόδεστος Β Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Μόδεστος ήταν μοναχός με μεγάλη αρετή και σπουδαία γνώση των ιερών γραμμάτων. Είχε τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Έτσι έγινε ηγούμενος της μονής που ίδρυσε ο Άγιος Θεοδόσιος τον 6ο αιώνα και ποιμάνε με σύνεση την αδελφότητα. Το 614, ο Πέρσης βασιλιάς Χοσρόης Β’, διοικητής ενός μεγάλου στρατού, βάδισε εναντίον της Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας (21 Φεβρουαρίου) έστειλε τότε τον Μόδεστο να περάσει τις εχθρικές γραμμές και να ζητήσει βοήθεια από τα αυτοκρατορικά στρατεύματα που είχαν στρατοπεδεύσει στην Αντιόχεια.

Μετά από πολιορκία τριών εβδομάδων, οι Πέρσες κατέκτησαν τα Ιεροσόλυμα και για τρεις μέρες λεηλάτησαν την πόλη και έκαναν ανείπωτες θηριωδίες. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας εξορίστηκε στην Περσία μαζί με τον Τίμιο Σταυρό και χιλιάδες άλλους χριστιανούς. Ο Μόδεστος εκλέχθηκε αντικαταστάτης στον Πατριαρχικό θρόνο, σε μια πόλη κατεστραμμένη.

Ο Άγιος Μόδεστος έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε να ορθοποδήσει ξανά η Ιερουσαλήμ. Στο έργο του στάθηκε αρωγός ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων (12 Νοεμβρίου).

Κατά την περίοδο αυτή κατήχησε και βάπτισε έναν Πέρση που ασπάστηκε την πίστη του Χριστού. Ήταν ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης, που μαρτύρησε στην Καισάρεια το 628 (22 Ιανουαρίου).

Όταν επέστρεψε από την εξορία το 629, ο Πατριάρχης Ζαχαρίας ανέλαβε ξανά τη διακυβέρνηση της Εκκλησίας μέχρι την κοίμησή του, το 632. Τότε ο Άγιος Μόδεστος. Ήταν σκεύος εκλογής της Χάριτος και ακούραστος κήρυκας του Ευαγγελίου, ο Άγιος Μόδεστος κόσμησε το θρόνο της Μητρός Εκκλησίας με την ακτινοβολία της αρετής του και των θαυμάτων που επιτέλεσε. Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 16 Δεκεμβρίου του 634.

Όσιος Μόδεστος, Β Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων. Γιορτή

Ο Άγιος Μόδεστος Β Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων γιορτάζει στις 16 Δεκεμβρίου.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.