Άγιος Νίκων και οι 199 μαθητές του .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Νίκων και οι 199 μαθητές του

Τη μνήμη του Αγίου Νίκωνα και των 199 μαθητών του τιμούμε στις 23 Μαρτίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Νίκων και οι 199 μαθητές του
Άγιος Νίκων και οι 199 μαθητές τουΆγιος Νίκων και οι 199 μαθητές του

Άγιος Νίκων. Βίος.

Ο Άγιος Νίκων γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας όταν άρχοντας ήταν ο Κυντιανός. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και η μητέρα του Χριστιανή. Η μητέρα του ήταν αυτή που του φύτεψε τον σπόρο της πίστεως και του έμαθε τα ιερά γράμματα.

Ο Άγιος Νίκων εντάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό από νεαρή ηλικία. Διακρίθηκε με τη γενναιότητά του, την ανδρεία και την πειθαρχία, όμως η ψυχή του δεν έβρισκε ανάπαυση. Τον καλούσε ο ενάρετος βίος και η άσκηση.

Δεν άργησε να αφήσει πίσω του την στρατιωτική καριέρα. Πήγε στη Χίο όπου ασκήτευσε σε ένα ψηλό όρος για μία εβδομάδα. Με νηστεία, αγρυπνίες και προσευχή παρακαλούσε τον Θεό να τον φωτίσει. Και έτσι και έγινε. Κατέβηκε στα παράλια και με ένα καραβάκι πήγε προς την Κωνσταντινούπολη. Σε δύο ημέρες έφτασε στην πόλη Γάνος της Θράκης, στην Προποντίδα.

Ο Άγιος Νίκων ανέβηκε στο όρος Γάνος να ασκητεύσει. Εκεί γνώρισε τον Επίσκοπο Κυζίκου Θεόδωρο. Βαπτίστηκε, μελέτησε τις Γραφές και ο Επίσκοπος διέκρινε τα θεία χαρίσματα στην καρδιά του Αγίου Νίκωνα και μετά από τρία χρόνια τον χειροτόνησε ιερέα. Μετά από λίγο καιρό ο Άγιος Νίκων τέθηκε επικεφαλής 199 αδελφών για να τους διδάσκει και να τους δίνει έμπρακτα το σωστό παράδειγμα.

Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Αυτοκράτορα Δέκιου, ο Άγιος Νίκων μετέφερε τη συνοδεία του σε πιο ασφαλές μέρος. Έκατσαν λίγο καιρό στη Μυτιλήνη και κατόπιν μετέβησαν στην Ιταλία. Τότε πέθανε η μητέρα του Αγίου, και κήδευσε με όλες τις τιμές τη γυναίκα που τον έφερε στη ζωή και στον δρόμο του Θεού.

  Άγιοι Αγάπιος, Αλέξανδρος, Διονύσιος, Πλήσιος, Ρωμύλος και Τιμόλαος

Ο Άγιος Νίκων και οι 199 μαθητές του κατέληξαν στο Ταυρομένιο (τη σύγχρονη Ταορμίνα), το κεντρικό όρος της Σικελίας. Μόνασαν στα ερείπια λουτρών που βρήκαν στο βουνό. Μαζί τους ήρθαν και ασκήτευσαν και 9 άτομα από την περιοχή.

Ο Κυντιανός, ο άρχοντας της Σικελίας, έμαθε για τους ασκητές και έστειλε στρατό να τους συλλάβει. Μετά από πολλά βασανιστήρια παρέδωσαν μαρτυρικά το πνεύμα τους στον Κύριο.

Άγιος Νίκων και οι 199 μαθητές του. Γιορτή.

Τη μνήμη του Αγίου Νίκωνα και των 199 μαθητών του τιμούμε στις 23 Μαρτίου.

Άγιος Νίκων και οι 199 μαθητές του. Απολυτίκιο.

Νικήσας τον δόλιον ασκητικαίς αγωγαίς, κανών εχρημάτισας των σων κλεινών φοιτητών, ακρότητι βίου σου, όθεν συν τούτοις άμα γεγονώς εν τη Δύσει, έδυσας εν αθλήσει συν αυτοίς Πάτερ Νίκων, μεθ’ ών και κατεφοίτησας αίγλη τη άνωθεν.

Απολυτίκιο Αγ. Νίκων και των συν αυτώ - 23 ΜΑΡΤΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Νίκων και των συν αυτώ – 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα