Άγιος Σώζων .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Σώζων

Ο Άγιος Σώζων ο Μάρτυρας γιορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Σώζων ο Μάρτυρας. Βίος

Ο Άγιος Σώζων καταγόταν από την Λυκαονία, μια περιοχή της Καππαδοκίας κοντά στην Κιλικία, και έζησε περί το 288μ.Χ. Γεννήθηκε ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ταράσιος. Βαπτίστηκε Σώζων όταν έγινε Χριστιανός. Όταν ήταν νέος έγινε βοσκός άλογων, προβάτων αλλά και λογικών ανθρώπων. Συνήθιζε να διδάσκει την Πίστη του Χριστού σε όποιον άνθρωπο τον πλησίαζε όταν έβοσκε τα πρόβατα του και με τα λόγια του και τη διδασκαλία του έφερε κοντά στον Χριστό πολλούς απίστους.

Όταν ο Άγιος Σώζων κατέβηκε στην Πομπηούπολη της Κιλικίας είδε ότι όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης βρίσκονταν στην πλάνη των ειδώλων και στενοχωρήθηκε πάρα πολύ. Πήγε κρυφά στον ναό των ειδωλολατρών και έκοψε το δεξί χέρι ενός χρυσού ειδώλου, το πούλησε και με τα χρήματα βοήθησε τους φτωχούς. Συνέλαβαν διάφορους για την κλοπή μετά από συκοφαντίες και τους βασάνιζαν. Ο Άγιος Σώζων δεν άντεχε που βασανίζονταν άδικα αθώοι άνθρωποι και παρουσιάστηκε στους υπηρέτες του ειδωλολατρικού ναού και ομολόγησε ότι αυτός έκλεψε το χέρι του αγάλματος.

Τον συνέλαβαν και τον έφεραν μπροστά στον έπαρχο Μαξιμιανό να τον κρίνει. Στις απειλές ο Άγιος Σώζων απάντησε λέγοντας ότι έπρεπε να τον ευγνωμονούν οι ειδωλολάτρες επειδή πουλώντας το χέρι του αγάλματος βοήθησε πολλούς φτωχούς ανθρώπους. Ο Μαξιμιανός εξοργίστηκε με τις απαντήσεις του Αγίου Σώζοντος και διέταξε να τον βασανίσουν.

Στην αρχή έγδαραν τον Άγιο με σιδερένια νύχια μέχρι να φανούν τα κόκαλά του. Έπειτα του φόρεσαν σιδερένια υποδήματα με καρφιά και τον ανάγκασαν να περπατήσει. Η γη έγινε κόκκινη από το αίμα του Αγίου. Τον χτύπησαν και τον έδειραν τόσο πολύ που φάνηκαν τα σπλάχνα του. Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και έλαβε τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

  Γενέσιον Θεοτόκου - Άγιοι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα

Οι δήμιοι άναψαν μεγάλη φωτιά για να κάψουν τα μέλη του σώματος του Αγίου αλλά τότε ακούστηκε μια φοβερή βροντή στους ουρανούς και ξεκίνησε μια καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι. Οι δήμιοι έφυγαν και κάποιοι Χριστιανοί άρπαξαν την ευκαιρία και μάζεψαν τα μαρτυρικά λείψανα που την νύχτα έλαμπαν με ένα παράξενο λαμπερό φως. Τα ενταφίασαν με τιμές και δόξασαν τον Θεό.

Άγιος Σώζων ο Μάρτυρας. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Σώζοντος του Μάρτυρα τιμούμε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Σώζων ο Μάρτυρας. Απολυτίκιο

Δι’ όμφης ουρανίου πιστωθείς προς τα κρείττονα, τους της ευσέβειας αγώνας, απτοήτως διέδραμες και ώφθης του Σωτήρος κοινωνός, αθλήσας Μάρτυς Σώζων ανδρικώς· δια τούτο διασώζεις εκ πειρασμών, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω παρασχόντι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Σώζοντος του Μάρτυρα

Ο Μάρτυς σου Κύριε, εν τη αθλήσει αυτού, το στέφος εκομίσατο της αφθαρσίας, εκ σου του Θεού ημών· έχων γαρ την ισχύν σου, τους τυράννους καθείλεν έθραυσε και δαιμόνων τα ανίσχυρα θράση. Αυτού ταις ικεσίαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.

Α.Α.

https://youtu.be/P5dvofu2_1o

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα