Άγιος Θεμιστοκλής ο Ποιμήν .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Θεμιστοκλής ο Ποιμήν

Τη μνήμη του Αγίου Θεμιστοκλή τιμούμε στις 21 Δεκεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Θεμιστοκλής ο Ποιμήν

Βίος του Αγίου Θεμιστοκλή

Ο Άγιος Θεμιστοκλής γεννήθηκε στα Μύρα της Λυκίας τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ήταν βοσκός στο επάγγελμα και θερμός χριστιανός γεμάτος καλοσύνη. Στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας Δέκιος ξεκίνησε μεγάλο διωγμό κατά των χριστιανών. Διοικητής της Λυκίας ήταν τότε ο Ασκληπιός. Οι στρατιώτες του Ασκληπιού αναζητούσαν τους χριστιανούς της περιοχής και τους οδηγούσαν στον διοικητή τους για να τους δικάσει.

Ένας από αυτούς τους χριστιανούς ήταν και ο Άγιος Διοσκορίδης. Το 250 μ.Χ. οι στρατιώτες του Ασκληπιού κυνηγούσαν τον Διοσκορίδη ο οποίος κατέφυγε στο βουνό όπου έβοσκε τα πρόβατα του ο Άγιος Θεμιστοκλής. Ζήτησε από τον Άγιο να τον βοηθήσει και φυσικά ο Άγιος έκρυψε τον Διοσκορίδη από τους διώκτες του. Κάποια στιγμή έφτασαν εκεί οι στρατιώτες και ρώτησαν τον Άγιο Θεμιστοκλή αν είχε δει τον «φυγά». Ο Άγιος τους είπε να σταματήσουν την καταδίωξη του Διοσκορίδη και να του χαρίσουν την ζωή. Εκείνοι του είπαν ότι αν δεν τους φανέρωνε ότι γνώριζε, θα συλλαμβάνανε τον ίδιο. Και έτσι έγινε.

Ο Άγιος οδηγήθηκε στο δικαστήριο του Ασκληπιού όπου κατέπληξε τους παριστάμενους με την ευφράδεια του λόγου του και την σοφία των απαντήσεων του. Ο Ασκληπιός του πρότεινε να προδώσει τον Διοσκορίδη ώστε να σώσει την ζωή του και να γλυτώσει από τα βασανιστήρια με τα οποία τον απειλούσε. Ο Άγιος Θεμιστοκλής, θερμός Χριστιανός ως ήταν, απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν τον βασανίσουν ή τον θανατώσουν. Απεναντίας είπε ότι θα είναι χαρά του να μαρτυρήσει για την πίστη του Ιησού Χριστού.

Ο Ασκληπιός διέταξε να βασανίσουν τον Άγιο και τον παρέδωσε στους δήμιους. Εκείνοι τέντωσαν τα άκρα του Αγίου και τον μαστίγωσαν στην κοιλιά τόσο πολύ που φάνηκαν τα εσωτερικά του όργανα. Στην συνέχεια τον κρέμασαν από ένα ξύλο με σκοπό να γδάρουν τις σάρκες του με σιδερένια χτένια. Ο Άγιος αντικρίζοντας το ξύλο και απευθυνόμενος στον Ασκληπιό είπε ότι μέσω του ξύλου (του Σταυρού δηλαδή) δοξάσθηκε ο Χριστός και έσωσε τον κόσμο από τις αμαρτίες του. Ο Ασκληπιός τότε διέταξε τον θάνατο του Αγίου Θεμιστοκλή ο οποίος οδηγήθηκε από τους δημίους του έξω από την πόλη και υπέστη το τελευταίο μαρτύριο. Σύρθηκε πάνω σε θάμνους με αγκάθια και εκεί παρέδωσε την ψυχή του στον Δημιουργό.

Οι χριστιανοί της πόλης έθαψαν το σώμα του Αγίου Θεμιστοκλή και «φύτεψαν» την γκλίτσα που είχε, ως βοσκός, δίπλα από τον τάφο του. Η γκλίτσα αυτή, με θαυμαστό τρόπο, φύτρωσε και έγινε μια μεγάλη αμυγδαλιά. Για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Αγίου, τα αμύγδαλα της θεράπευαν αρρώστους.

Εορτή του Αγίου Θεμιστοκλή

Τη μνήμη του Αγίου Θεμιστοκλή τιμούμε στις 21 Δεκεμβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Θεμιστοκλή

Ύμνοις στέψωμεν Θεμιστοκλέα, μέγαν μάρτυρα, της Εκκλησίας, αληθείας του Χριστού τον εκφάντορα· Χριστομαρτύρων ευώδες κειμήλιον, και των πιστών θεοδώρητον καύχημα, Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, σωθήναι εκ κινδύνων τας ψυχάς ημών.

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.